SOR a cseh csoda

SORNagyon gyakran kerül szóba az Ikarus hanyatlása és annak oka. Minden budapesti autóbusz beszerzés esetén tömegesen jelennek meg a hazai járművek előnybe helyezését követelő  kommentek a BKK facebookos profilján. Ezekre általában vagy nincs válasz, vagy annyi, hogy nem tudnak megfelelő referenciát felmutatni. Nézzük meg, hogy is csinálják ezt a szomszédunkban. Hogyan lett egy ismeretlen mezőgazdasági gépeket javító cégből mára egy 5100 darab autóbuszt értékesítő vállalkozás, amely szinte minden közbeszerzést megnyer.  A történet jóval a rendszerváltás előtt kezdődött. A Sdruzení Opravárenství a Rozvoje mezőgazdasági gépeket javított és fejlesztett. A szövetkezet  kezdőbetűiből adódik a mára jól ismert SOR márkanév. A privatizáció után, 1991-ben 9 magánszemély 180 ezer cseh korona alaptőkével jegyeztette be vállalkozását. A cég profilja folyamatosan alakult át álványozástechnikai termékek és felvonulási épületek gyártására. Az autóbuszok gyártása, az 1993-ban elkészült prototípussal  kezdődött. Nem véletlenül, hiszen az egykori Karosa autóbuszgyár igazgatója , magával hozta teljes stábját, az új vállalkozáshoz. A prototipust 1994-ben sikerült értékesíteni. Kezdetben az autóbuszgyártás veszteségeit az exportált állványtechnika bevétele fedezte. A cég sikereinek köszönhetően könnyen talált befektetőket. 2009 végére a céget megvásárolta a Bauliga, de természetesen az igazgatói székben meghagyta az egykori Karosa autóbuszgyár vezetőjét Jaroslav Trnka urat.

Skoda-SOR troli, BesztercebányaA vállalkozás elsősorban az egykori keleti blokk piacait célozta meg.  Elsődleges szempont az olcsó előállítás és az olcsó üzembentartás volt. A legkülönbözőbb  méretű és felhasználási területű autóbuszok. A cég fejlődésének nagy lendületet adott amikor megnyerte a Prága városa által kiírt közbeszerzést, amelynek keretében  620 járművet szállíthatott a cseh fővárosnak. 2014 decemberéig, a hozzáférhető adatok szerint  5100 autóbuszt értékesített Csehországban, Szlovákiában, a Balti államokban, Bulgáriában és Oroszországban. Egyes járműtípusait licensz alapján gyártotta a Kravtex és a Solbus is.

Kicsit hazatérve gondoljunk csak bele, hogy milyen lehetett  volna az Ikarus jövője, aha Budapesti tendereket megnyeri. Mennyivel jobb referenciát tudott felmutatni Csehországban egy mezőgazdasági szövetkezet , mint Budapesten az Ikarus ? Én úgy vélem csak a szándék hiányzott, a hazai termelés támogatására. Hogy lehet, hogy Csehországban mindig a hazai gyártó nyer, miközben Budapestre ez nagyon ritka.  Miért közlekedik Csehországban cseh vonat, cseh villamos, cseh autóbusz, cseh trolibusz és cseh metró ?

Őszintén, nem ugyanabban az Európai Unióban élünk? Nem ugyanazok az  uniós jogszabályok vonatkoznak mindkettőnkre?  Hogy lehet, hogy Csehországban mégis az esetek jelentős részében a hazai pályázó nyer?

9 hozzászólás érkezett ehhez : “SOR a cseh csoda

 1. Teljesen egyetértek veled. Nálunk csak szavakban megy a támogatás. Pedig beváltak az új V127- esek és Szegeden az Ikarus- Skoda trolik.
  Aki a BKK részéről referencia hiányt emleget, elfelejti, hogy a hazai gyártóknál volt Ikarusos fejlesztők, termelésirányítók dolgoznak, szóval igenis van referencia, még ha ARC is a busz neve. De a Krawtex buszai is futnak több magyar városban, ez az egész tehát egy számomra érthetetlen kifogás. Az idő múlásával pedig egyre nehezebb lesz föltámasztani ezt az iparágat.

  1. Cs. Károly – A referenciához előbb lehetőséget kell adni. Ezt tették a csehek.

   1. A magyarok is megtették, mégis hiába.

    Emlékezz vissza, amikor Pesten tesztelték az Ikarus V127-est (ha jól rémlik a típusszám). Az Ikarus mellett teszteltek még egy magyar buszt, a Credo új modelljét, ami ugyebár itthon gyártott SOR busz lényegében.

    A referenciáról a Credo esetében annyit, hogy vidéken átvette az Ikarus szerepét, a Volánbuszon kívül minden társaságnál a buszflotta fele Credo (a bűnronda elővárosi SOR licensze alapján készült). A költséghatékony fenntarthatóság volt a jelszó, és rengeteg fut belőle vidéken.
    Tény, a sofőrök elég sokat szidják, de a BKK szerintem jobb konstrukciót simán rendelhetett volna belőle, mondjuk hogy közelebb álljon a SOR Cityhez, amivel egész Csehország elégedett (most az ajtószámot nem nézzük).

    A másik, amit nem értek: az Ikarus és a Credo miért nem tudott együttműködni, amikor a BKK buszokat készült rendelni?

    1. Csehországban mindig fontos volt a hazai. Ez ma is így van. Ezért vannak teljesen új cseh autóbusz és villamos márkák.

     1. Autóbuszmárka magyar is van. A kérdés inkább az, hogy a magyar utakra a döntéshozók miért az importot akarták. Ez különösen Pesten kérdés, ahol még a Credóból sem kértek, az Ikarusok helyett pedig inkább pocsék kínai buszokat rendeltek (King Long), pedig a Classic élettartama talán még mostanra se járt volna le.

      1. Sokáig tartott a Vitézy féle mindent , csak magyart ne Budapestnek hozzáállás. Ma meg úgy néz ki, hogy igény lenne de kapacitás nincs

 2. Ez nem Vitézy hülyesége, ő is eltanulta valahonnan. Először is, a Volánbuszra ugyanúgy érvényes, legalábbis én nem látok hazait kb. 10 éve. Másodszor, a BKK már az Ikarus utolsó saját modelljeire (E és C modellek) fütyült magasról már akkor, amikor Vitézynek még a hírét se hallotta senki.

  Fentebb is írtam: kapacitás lehetne. Van két buszgyártónk, amely háttérbe lett szorítva, és az együttműködésük minden problémát megoldana mindkettőnek. A Credónak van kapacitása, az Ikarus pedig bizonyított Pesten, ahol amúgy a Krawtex is túl magyar ahhoz (a cseh licenszelt buszaival, jegyzem meg), hogy beengedjék.

  1. A Krawtex buszai csúnyák.
   Hasonlítsd össze a Sor eredeti tervét amit megvett a Krawtex a nemrég bemutatott legújabb SOR busszal és nézd meg mit fejlesztett ezalatt a Krawtex..

   1. Ne érts félre, a Credo nekem se a szívem csücske.

    Emlékszem, mennyit nyomorogtunk rajta gimiben, amikor ez járt vidéken. Állva nem, csak az ülésben. Mondjuk nem egyedi a jelenség, a King Long még rosszabb.
    Illetve emlékszem, amikor egy buszsofőr haverom mesélte, mi történt, amikor a Scania helyére a Vértes Volán betett egy vészhelyzeti Credót a Pécs – Tatabánya vonalon, ami a Mecsekben nem tudott felmenni az emelkedőn 😀

    A Credót azért dobnám be a közösbe, mert van kapacitása. Az Ikarusnak jók a buszai, de nem bírja a termelést. A megoldás adja magát. Össze a kettőt, és Ikarust a Krawtex üzem futószalagjaira. Különösen azért nem rossz gondolat, mert a Credo pont az olcsó fenntartásával vált nagyjá, amit az Ikarus is átvehetne, lehetőség szerint az Ikarus minőség megtartásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .