Vizuális utastájékoztatás fejlesztése

A BKK úgy tűnik lassan kezdi megérteni saját feladatát és elkezdte fejleszteni az utastájékoztató rendszerét.  Az irány vitathatatlanul helyes, de vannak még bőven hiányosságok.  Ezek véleményem szerint abból adódnak , hogy a programok megrendelőjének nincs helyismerete, ami egy közlekedésszervező esetében elvárható lenne.

A vizuális utastájékoztatásnak  három fontos eszköze van.

 • FUTÁR közterületi kijelzők
 • FUTÁR járműfedélzeti  kijelzői
 • BuapestGO mobilalkalmazás

A FUTÁR közterületi kijelzőinek legjelentősebb hibája, hogy azok kapacitása nem elegendő gyakran az adott megállót érintő viszonylatok indulásainak kijelzésére sem.  Erre már 10 évvel ezelőtt is felhívtam a figyelmet, az első FUTÁR oszlopok telpítésénél. 
Azóta volt egy változás, amely csak rontott a helyzeten. Több helyen a megállóhelyi indulásokon kívül a pár soros kijelzőn megjelentek, távolabbi megálló indulásai is, melyek véleményem szerint gyakran zavaróak és nem egyértelműek. A nyilak sokszor nem egyértelműek vagy túl távoli a jelzett megálló.  A sok távolabbi megállóból történő indulás jelzése miatt, gyakra nem jelenik meg az adott megállóból induló gyakran használt következő viszonylat.

Nem elsősorban a nyilazás a gond, hanem a rossz helyen történő használat.  Mivel kevés a megállóhelyi (kép fent) FUTÁR kijelző, ezek nagyobb forgalmú megállkóban vannak elhelyezve, ahol a helyben megálló járművek kijelzésére sem rendelkeznek elegendő sorral. Jó példa erre a Deák Ferenc téri  kijelző ahol a 9-es megállójában jelennek meg a villamosok indulásai is.  
Kapacitáshiányos a Liget téri villamosmegálló kijelzője is ahol ugyan csak a villamosok indulása jelenik meg , de mivel nagy forgalmú megállóról van szó és a 2 irányt egy tábla jelzi, gyakran nem látahtó minden viszonylat. ilyen esetekben célszerű lenni csomóponti kijelzőket használni.

Pár hete a BKK – nagyon helyesen – elkezdte megosztani a MÁV és a VOLÁN járatok indulásait a BKK. Itt azonban hatalmas gond az előzőleg telepített kijelzők kapacitása.  Jó példa erre a Liget tér ahol a villamosokon és a buszokon kívül több vonat is megáll.   A vonatok indulása nem jelenik meg  a csomópontban, illetve hiányzik egy csomóponti összesítő  kijelző is. A Liget tér esetében fontos tudni, hogy jelentős a vasúti utasforgalma, illetve gyorsabb vonattal megközelíteni a belvárost, tehát fontos lenne kiírni a MÁV indulásait is. A liget téri csomópontban az alábbi viszonylatok állnak meg : 3,62,62A,28,28A,9,95,195,151,217E,117,162,262,217, S21,S50,Z50

A FUTÁR járműfedélzeti kijelzőivel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy elsősorban egységesíteni kéne azokat. Pillanatnyilag több féle méretű monitor illetve egy soros kijelző található a járműveken. Ez egy nagyon hártányos adottság a rendszer fejleszésének tekintetében. 

A széles két azonos mezőre osztható kijelzők esetében a választott grafikai megoldás jó, áttekinthető. Sajnos itt is tapasztalható, hogy a BKK munkatársai íroasztal mellől döntenek, helyismeret nélkül.  Természetesen nem ismerheti senki a teljes város  kényelmes átszállást biztosító pontjait, pedig ezt kéne figyelembe venni a kijelzésnél.

A 9-es busz átszállásainál például olyan megállókban ajánlja a BKK a 28 as villamost ahol vagy 50 métert kell gyalogolni, vagy piros lámpára kell várni, ott ahol ez az átszállás gyaloglás nélkül megtehető lenne , már nem kínálja fel.

BudapestGo mobilalkalmazás – gyakori kritika, hogy a látássérülteket kifelejtik a tájékoztatási fejlesztésekből. A járműveken szinte lehetetlen felsorolni az összes átszállási lehetőséget egyes csomópontokban, de ezek az adatok integrálhatók lennének a BKK mobilalklmazásába, ahol az felolvastatható lehetne, segítve a látássérültek tájékozódását.

Egyre több utas lát rosszul távolra, így számukra is hasznos lenne a jármű belső kijelző feliratalainak mobilalkalmazásban történő megjelenítése.

Több éve hivom fel rendszeresen a BKK figyelmét arra, hogya BudapestGO mobilalkalmazásban még mindig nincs lehetőség a napi ingázáshoz használt viszonylatok egy képernyőn történő megjelenítésre. Ez hatalmas hiányossága a BudapestGo-nak. Többek között ezért használom én is helyette a menetrend.app-ot

A fenti képen is látszik, hogy hiába jelölök ki kedvenc megállót, az rengeteg számomra felesleges infirmációt jelenít meg. A 9-es Liget téri megállójában ott van mindkét irány indulása, miközben engem csak a belváros felé vezető érdekel. Megjelenik a 262-es amely innen csak a végállomásra gurul be, tehát biztosan nem száll fel rá senki.
Az jól látszik , hogy a BKK rendelkezik a szükséges adatokkal, de mintha nem tudna azokkal mit kezdeni. Érdemes ilyenkor az „irányítást” az utasra bízni, hogy kialakítsa saját igényeinek megfelelő képernyő elrendezést.

A mentrend.app  remekül és szinte korlátok nélkül testreszabható , ez a testreszabhatóság nagyon hiányzik a BudapestGO-ból.

Az örök probléma az elsőajtós felszállás jelölése a mobilalkalmazásban és  a járműveken. Ez egy évtizedes megoldatlan probléma. 


Képek: BKK,Menetrend.app

7 hozzászólás a következőhöz: “Vizuális utastájékoztatás fejlesztése

 1. A FUTÁR közterületi kijelzők összességében szerintem pozitív lecsengésűek. Egy-két extrém példa lehet ahol nem fér ki ténylegesen a sok járat főleg a mostani MÁV Volán kijelzés miatt. Ott kell megoldás. Egy ilyen kijelzőnek szerintem nem az a feladata, mint egy Nyugati Pályaudvaron lévőnek ahol az érkező és induló vonatok is ki vannak írva jóval előre. Itt ha már az 5 perc és hamarabb induló járatok kiférnek szerintem teljesen jó. Mint mondtam 1-2 esetben ez lehet tényleg necces, oda nagyobb kijelző kellhet. Az meg, hogy sok helyen nincs, az szerintem nem gond. Nem lehet és nem is kell minden megállóba rakni belőlük.

  Viszont ami hatalma plusz, hogy közterületre legalábbis ahol éjszakai használat is van, csak ilyen kijelzőket szabadna kihelyezni. Jó kontrasztos, mert a nem használt területeken nem világít. A színhőmérséklet egészséges az éjszakai világítás szempontjából is. Rossz példa erre a MÁV kijelzői (Pl.: Zugló). Nem is fér rá semmi. Az egész kijelző világít ráadásul kék fényt, amivel éjszaka nem kellene találkozni. (cirkadián ritmus megzavarása, melatonin hormon termelésének akadályozása, rossz alvás, stb)

  Pont emiatt viszont szerintem a buszokon, CAF villamosokon lévő kijelzők a mostani formájukban nem jók. Mármint jó lenne, ha nem csak az információ átadás lenne a prioritás (az nagyon fontos!), hanem figyelve az emberre való hatását is. Tehát igazából nappal jók, de éjszaka nem lenne szabad így használni kijelzőt. Maga a kijelzett infókon természetesen még lehetne finomhangolni.

  Ilyen világítás színspektrum probléma még, hogy az új buszokon sajnos a régi borostyán színű viszonylat kijelzést átveszik a hideg fehér fényű jelzések. Az arculatból is kilóg, nem egészséges, nem olcsóbb, tehát semmi előnye sincs mégis valamiért valaki így döntött.

  Az első ajtós felszállást valóban jobban kellene jelezni, engem már szidott le buszsofőr, hogy mit képzelek, hogy középen szállok fel. Együtt leszálltunk és megnéztük, hogy tényleg jelezve volt a menetrenden, csak olyan kicsiben, hogy ahol én álltam már nem látszott. Ezt lehetne mondjuk vagy más keretszínnel jelölni a táblákon vagy mondjuk a bal felső sarokban egy fekete kocka, ami messziről is jól látszik.

  1. Kocsis Péter A homlokkijelzők színe : A közbeszerzésben kiírt feltételeknek kell megfelelni. Itt ugyanaz lehet a gond, mint az ajtószám. Egyszerűen a tenderkiírásban nemy szerepelt a nyarancs színű felirat ezért el kell fogadni a fehéret is. Szerintem ez hiba. A 2 ajtós szólók is úgy kerültek Budapestre, hogy nem volt benne a tenderkiírásban, hogy egy budapesti szóló autóbusznak 2+2+2 ajtókiosztásúnak kell lennie. Ez lehet hiba, de akár szándékosan elrejtett előny is az egyik induló felé.. Utólag senki sem tudja megállapítani.

   MÁV és a Metrók megállóhelyi kijelzői szerintem rettenetesek. Nem túl informatívak, rossz kialakításúak. Nem is igazán értem miért esett ezekre a választás.

   Elsőajtózás – ami óta Vitézy Dávid bevezette, gond van vele. Van állandó, van hétvégi, van napszakos elsőajtózás és volt szakaszos is. Ezek jelölése nem megoldott. Ha visszalapozol, több megoldást is javasoltam erre az elmúlt 10 évben. Kérdés: szükség van-e elsőajtózásra?

 2. Nagyon jó és ezt tovább kéne fejleszteni jobban lehet tájékozódni mindegyik járaton sokat járok vidékre soha nem tudtam pontosan mikor jönnek a vidéki buszok vagy a vonatok pontosan

  1. Szunyok Attila sajnos egy országos rendszer kialakítása sokkal bonyolultabb, mint az elsőre látszik. Nem véletlen, hogy Prága körül is koncentrikusan terjed az utastájékoztatás és a tarifarandszer is.
   Magyarországon sajnos még mindig határokban gondolkodunk és nehezen tud együtt működni még a főváros és a közvetlen agglomerációja is.

 3. Továbbítom a cikkedet az illetékeseknek, hátha megfogadják a tanácsaidat.

 4. Ha már a menetrendnél tartunk, a régebben jelzett alacsonypadlós járművek most már nincsenek jelezve. Tudom, busz, troli már csak alacsonypadlós, de ahogyan egyre több villamosvonalra adnak ki CAF-okat, van, ahol egy órán belül csak egy CAF jön. Szerintem ez hasznos lenne. Legalábbis hátránya nincs.

  1. Egybudapesti Sajnos én is problémának látom, hogy míg anno pl a 3-as villamos mind alacsonypadlós volt addig , mostanában egyre több Hannoveri. A menetrend.app – ban most néztem. Ők jelölik az alacsonypadlós villamosokat.
   Teljesen igazad van a megállóhelyi kijelzőkön is kénr jelezni

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük