POZSONY

Pozsony, Szlovákia fővárosa 425 ezer lakójához hozzá kell adni még az utóbbi években kiépült agglomeráció lakóit is, így a gyakorlatban körülbelül 650 ezer közösségi közlekedését szervezi az IDS BK vagyis a Pozsony Kerület Integrált Közlekedési Rendszere.  A közösségi közlekedés tarifazónákból áll. Pozsony sajátos elhelezkedése miatt ezek csak koncentrikus  körívek, mivel a főváros  lényegében három ország határán fekszik.  Az integrált hálózat észak és kelet felé terjeszkedik.  
Pozsony főváros  a 100+101 tarifasávban található. Amennyiben csak  városon belül utazunk (100+101 zóna) nem kell figyelembe venni a zónahatárokat, csak az utazási időnk alapján kell jegyet váltanunk. Itt egy kis történelmi visszatekintés. Az idő alapú tarifarendszert Pozsony a rendszerváltás után vezette be Prágához hasonlóan. Akkoriban még rövid idejű utazásokrra is gondolkodtak, így volt 15 perces jegy is. Ezt időközben teljesen kivezették. Ma már csak jegytípustól függően ennél hosszabb időtartamú jegyet lehet váltani.

Pozsony fővároson kívüli utazásaink esetén. Prágához hasonlóan a központi 100-as zóna dupla tarifaértékű. A fenti képen jól látható, hogy  ha a 100-as zónából a 710-es zónába utazunk akkor  4 zónára érvényes jeggyel kell rendelkeznünk, mivel a 100-as zónát két zónának kell számolni amihez hozzáadjuk a 101 és 710 zónákat ami összesen 4 zónát jelent.

Jegyárak – Pozsony esetében érvényes az a szabály, hogy a jegyár a fizetési mód függvénye. Amennyiben elektronikus jegyet váltunk az mindig olcsóbb mint ha papír alapó jeggyel utaznánk. Bal oldalon a papír alapú, míg jobb oldalon az elektronikusan váltott jegyárakat látjátok.

A fenti jegyárakon túl, Pozsonyban is vannak kedvezményes jegyek (diák, gyerek, nyugdíjas..), ezeket most nem ismertetném.  A fentieken kívül lehetőség van még mindig  SMS-JEGY váltására is. Ezek 40, 70 percesek vagy 24 óra érvényességgel válthatók, de miel kizárólag szlovákiai mobilszolgáltatók sim-kártyájáról érhetőek el, így ezek számunkra érdektelenek.

Ha már belevágtam, nézzük hány féle módon és hol váltható jegy Pozsonyban:

 • Papír alapú jegy  automatából
 • Papír alapú jegy jegypénztárból és viszonteladóktól, vasútállomásokon
 • SMS-Jegy  kizárólag szlovákiai mobilszolgáltatók mobiljáról
 • IDS BK mobilalkalmazás
 • Elektronikus jegy a járművek multifunkciós „jegykezelőin”  bankkártyával
 • A közlekedési társaság saját feltöltőkártyáival 

Az egy utazásra , a járművek fedélzetén váltható elektronikus jegynek is több formája van. A fenti videón a bankkártyával egy tetszőleges, a menüből kiválasztott elektronikus jegyet válthatunk előre megadott időbeli érvényességgel (pl: 30,60,90 perc).  Ez abban az esedben előnyös ha rendelkezünk helyismerettel és tudjuk, mennyi idő alatt jutunk el úticélunkhoz. Ez a jegy az előre kiválasztott időtartamra érvényes korlátlan átszállással. Ellenőrzéskor a bankkártyánkat kell az ellenőr készülékéhez érinteni.   Amennyiben nem  ismerjük a várost  érdemesebb az egyszerűbb, Korábban Ostrava és Brünn esetében már leírt BEEP&GO módszert választani ami Pozsony esetében TAP&GO névre hallgat.

A TAP&GO előnye, hogy nem kell semmivel foglalkoznod. Elég minden felszállásnál a jegykezelőhöz érintened a bankkártyád, mobilod vagy az okosórád és nincs más dolgod, csak élvezni az utazást.  Az egyszer érintett kártya az adott vonal végállomásáig érvényes. Amennyiben 45 percen belül átszállsz egy másik viszonylatra és ott is érvényesíted a kártyádat 0€ díjat számol a rendszer és ismét a végállomásig utazhatsz.  Amennyiben a napi utazásaid összértéke meghaladja a 4€ -t akkor sem terhelik a kártyádat csak maximum 4€ / nap díjjal.  Az utazásaid részleteiről a számlakivonatodon található kód megadásával tudsz tájékozódni ezen az oldalon

Bérletek – Pozsony is követi a korábban bemutatott Prága mintáját a bérletek értékesírésében.  A rendszeres ingázóknak itt is az éves bérlet a legelőnyösebb. Prágához hasonlóan itt is 6,6 havi bérlet árán váltható 12 hónapig érvényes  bérlet. 

Városi zónák Regionális zónák száma
7 nap 30 nap 90 nap 365 nap
100 & 101 nincs 12,00 € 30,00 € 80,00 € 199,00 €

Forrás: IDS BK, Imhd

8 hozzászólás a következőhöz: “POZSONY

 1. Kérdésem: Igaz-e, hogy Pozsonyban is ingyen utazhatnak a 70 évnél (vagy 75-nél?) idősebb utasok, aki EU-s állampolgárok?

  1. A volt Csehszlovákiában általánosan 70+ utazhat díjmentesen, de ezt általában nem elégséges személyazonosító igazolvánnyal, vagy útlevéllel igazolni.
   Pozsony esetében ez SENIORPAS nevű fényképes 365 napig érvényes bérlet igénylését jelenti, a tömegközlekedési cég irodáiban. A bérlet ára 0,00 Eur. A bérletet hordozó csipkártyának azonban van egyszeri díja.

   Ennek hiányában 50% kedvezményre jogosult 63 évnél idősebb nyugdíjas. Itt elegendő egy személyazonosító igazolvány felmutatása. Érdemes érdeklődni a helyszínen.

 2. Jó napot,
  2018 ban vásárolt Pozsonyi 24 órás napi jegy, amit nem használtunk el, 100+101 es zóna, 4 euró volt. jövő héten használnuk el, még érvényes?

  1. Kolcsár Levente A 100+101 napijegy már egy éve 4,40 eur. A régi jegyeket 2023 októberéig lehetett csak felhasználni. Cserére nincs mód.
   Pozsonyban már bankkártyával is lehet utazni, ott napi díjplafon van 4,8 eur. Minden felszálláskor lecsippantod a bankkártyádat vagy mobilodat, nem kell foglalkoznod a díjszabással egy nap nem számláznak többet 4,8 eur-nál.

 3. Szep napot, kérdésem, hogy a duplacsuklos trolibusz Pozsoyban, már napi szinten szállít utasokat? Milyen útvonalon, hányas számú járat és mennyibe kerül a jegy (teljes árú, illetve kedvezményes)? Előre is köszönöm a választ. Üdv

 4. Szep napot, kérdésem, hogy a duplacsuklos trolibusz Pozsoyban, már napi szinten szállít utasokat? Milyen útvonalon, hányas számú járat és mennyibe kerül a jegy (teljes árú, illetve kedvezményes)? Előre is köszönöm a választ. Üdv

  1. Nagy Éva sokféle jegyváltási lehetőség van. A legegyszerűbb a Tap&GO bankkártyás utazás ennél van tarifaplafon, vagyis akármennyit is utazik csak a napijegy árát fizeti a nap végén maximum.
   A 30 perces jegy 1,10 Eur ha papír formában váltja meg, Elektronikusan ugyanez 0,97 eur a kedvezményes 30 perces jegy ára 0,55 eur.
   Bankkártyás Tap&GO egy útra 1,20 amellyel 45 percen belüli átszállás egy másik vonalra és annak végállomásáig ingyenes de a napi plafon 4,80 eur. Minden felszálláskor le kell csippantani a kártyát. Arra érdemes figyelni, hogy ha a bankkártyát és pl a mobilban használt digitalizált másolatát is használja valaki párhuzamosan akkor a napi limit mindkét kártyánál el fog különülni ami túlfizetést eredményez. Egy bankkártyát csak egy példányban szabad használni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük