Az OKOSPRÁGA projekt és a PiD Lítacka

Prága több ismerősöm kedvenc úticélja de sajnos rengeteg téves információ kering a város tömegközlekedésével kapcsolatban, ezért térek vissza ismét a PID Lítacka és az OKOSPRÁGA projekthez.

Prága bizony jelentősen megelőz minket utazásszservezés, tarifa, mobilalkalmazás és annak használata terén. Szolgáltatásai fejlettebbek és utasbarátabbak. Nincs elsőajtózás, remek mobiljegy és bérletrendszere van, valamint minden járművén tudunk jegyet váltani bankkártyával. Mobiljegy használatakor is van napi díjplafon, vagyis nem fizetünk többet a napijegy áránál, bármennyit is utazunk.
Egyszerűen Prága ismeri az utasait és azok igényeit próbálja kielégíteni.  

Itt most nem az integrációt vagy a tarifarendszret szeretném összehasonlítani, hiszen Budapest itt annyira lemaradt, hogy labdába sem rúghat. Ami még ennél is rosszabb most az eddigi Budapesten belüli tarfiegység is szétesőben van. Ennek következményeit  ma még felmérni sem tudjuk.  Ez most egy másik téma.

Miben is jobb Prága.  Több éve ráérzett, hogy a jövő az okosvárosoké . A modern technológiáknak köszönhetően az élet legtöbb területén alkalmazhatóak okoseszközök, melyek adatait egy mesterséges intelligencia hasznosítja, elemzi.

Nézzük mit is tud az OKOSPRÁGA projekt.  A főváros saját részvénytársaságot hozott létre OICT névem, melynek feladata a cseh főváros „okosítása”. 

 • PID -Lítacka   a mi BudapestGo mobilalkalmazásunk fejlettebb változata
 • Elektronikus jegyrendszer, fedélzeti jegyértékesítés
 • Parkolás – helykeresés, fizetés
 • Úthálózat átjárhatóságának folyamatos figyelése bevont külső szereplőkkel (pl. futárok járművei)
 • Adatszolgáltatás az életmentést végző szervezetek részére – mentőszolgálati útvonaltervezés
 • A szeméttárolók telítettségének távfelügyelete
 • Járműmegosztó szolgáltatások
 • Elektromos töltőoszlopok

PID – leginkább a BKK prágai változataként határozható meg. Viszont nem szabad megfeledkezni arról, hogy míg a BKK a városon belül szervezi a tömegközlekedést, addig a prágai PID a főváros agglomerációján is túl nyúlóan , több megyében teszi ugyanezt kiegészülve vasúti közlekedés szervezésével. Tehát a PID egy sokkal nagyobb régió közlekedésszervezője.

Lítacka- regisztració, bérletváltás, kártyához rendelés

Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért Prágára hivatkozom mindig és miért nem Berlin vagy London a példa. A válasz teljesen egyszerű. Budapest és Prága teljesen azonos. Mindkét főváros lényegében az ország geometriai központjában helyezkedik el és ezért agglomerációjuk is hasonló . Maga a főváros és az agglomerásió összlakossága  is szinte azonos. Mindkét ország történelmi fejlődése azonos volt. A tankönyvek Budapestet és Prágát emelték ki mindig jó tömegközlekedése miatt at 1980-as években. A két főváros útjai 1990-es években vált ketté a rendszerváltás következtében. Prága szinte azonnal áttért az idő alapú rendszerre, míg Budapest 2024-ben még mindig vonaljegyet használ. Részben ez az oka annak is, hogy Budapest tömegközlekedése a legdrágább természetes régiónkban. Erről ide kattintva olvashatsz.

Az Okosprága projekt egyik eleme az útvonalak átjárjatóságának folyamatos figyelése egy érdekes módszerrel. Idehaz is ismert a cseh Kifli futárszolgálata. Prága a cég járműveit több okoseszközzel is felszerelte. Élelmiszerkiszállítás közben a járművek nem csak a haladási sebességet mérik, de az elhaladó jármű melletti szabad teret és a parkolóhelyek foglaltságát. Miért fontos ez?  Egy mentő vagy egy tűzoltóautó folyamatos és gyors haladásának megtervezéséhez ezek kiemelten fontos adatok.

Kifli futárkocsija elemzi a közterületek átjárhatóságát

Míg Budapesten az utcai hulladékgyűjtők száma csökken, addig Prága nagykapacitású okoskukákat telepít. Ezek telítettségét szintén az Okosprága projekt felügyeli és szervezi meg a szemeteskocsi  gyűjtőútvonalát.

Sajnos csak cseh nyelvű videót találtama PID Litacka regisztrációval kapcsolatban, de nyelvismeret nélkül is jól követhető a folyamat amely hasonlo a hazaival, de annál sokkal utasbarátabb felhasználást biztosít. Senkit nem kéynszerít, szabad kezet ad minden utasnak. A megvásárolt bérletet, az utas tetszése szerint  használhatja PID Lítacka kártyáján, vagy a Cseh Vasúttársaság kártyáján de akár bankkártyához is kötheti. Amennyiben valaki havi vagy éves bérletét a bankkártyájához köti fel kell töltenie egy arcképet is az azonosíthatóság miatt. Az utas választ és az utas dönt!   Ez az amit a BKK képtelen megérteni. 
A szülő megválthatja teljes családja számára a  havi bérletszelvényt amit  a kezelőfelületen tovább tud küldeni a családtagoknak.

Regionális jegyváltás Litacka mobilalkalmazásban

Természetesen a Litacka alkalmas a fővároson kívüli útvonaltervezésre is, amikor a legolcsóbb útvonalat ajánlja fel a mobilalkalmazás elsőként és egy kattinttással meg is váltható a jegy (helyi és helyközi járatra).  Jegyellenőrzéskor kizárólag csak a jegyet kell bemutatni, nincs szükség más igazolás vagy igazolvány felmutatására.

BudapestGo:

 • Egy utazásra szóló jegy
 • Bérlet
 • Útvonaltervezés

PID LÍtacka:

 • Egy utazásra szóló jegy (helyi,regionális)
 • Bérlet (helyi, regionális)
 • Útvonaltervezés (helyi, regionális)
 • Több utas közös utazása
 • Napi díjplafon- több személy esetében is
 • Parkolódíj fizetése
 • Központi kezelőfelület
 • Bérletszelvény szabad mozgatása (Litacka app, Lítacka plasztik kártya, bankkártya, CD kártya)
 • Nincs szükség egyéb igazolvány felmutatására kedvezmények igénybe vétele esetén sem.


Ugye igazam volt amikor azt mondtam, hogy a BudapestGo egy fényévnyire le van maradva Prága Lítacka termékétől ? 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük