A Budapest-bérlet vége?

Egy tegnapi sajtóhír kapcsán, melynek állításait az illetékesek nem erősítették meg, hatalmas nyilatkozat háború indult  Budapest főváros vezetője és közlekedésszervezője  részéről.

Fontos leszögezni, hogy ma 2023.12.21.-én sem került nyilvánosságra egy részlet sem hivatalos forrásból.  Ebből adódóan kizárólag az Index tegnapi írásában megjelentekre tudok csak hivatkozni és azokat tényként elfogadva kezelni. 
Az Index információi alapján az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint Budapest Főváros Önkormányzata mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg.  Ennek következtében, nem hosszabbítják meg a 2023. december 31-én lejáró szerződésben foglalt a HÉV-vonalak és -járatok, illetve az agglomerációs buszjáratok üzemeltetését szabályozó megállapodást.

Az Index forrása a szerződés megszűnésével kapcsolatban az alábbit közölte: ” a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt.  járatain, a fővároson belüli szakaszokon 2024. március elseje után a BKK jegyeit és a Budapest-bérletet nem fogadjuk el. Az ÉKM-megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a tarifarendszert érintő módosítások életbe lépését (tervezetten: 2024. március 1.) követően a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges”

Számomra azonnal feltűnt  két új díjtermék megjelenése, amely nem lehet véletlen. Ezek a 24 órás Ország-  és a 24 órás Vármegyebérlet!   Természetesen nem ismerem a részleteket, de előremutatónak tartom a napijegyek megjelenését. Úgy gondolom, hogy ezek több változást jelezhetnek előre a márciustól életbe lépő új tartifarendszerben.

Természetesen a BKK is reagált a hírre:

A BKK közleményét nem tartom objektívnek, hiszen olyan dolgokkal riogatja az utasokat, melyek bekövetkezte nem szükségszerű vagy azok kiválthatók mással.  Az egyik ilyen az útvonaltervezés, amely ma is tökéletesen működik a GOOGLE segítségével. Én például még soha nem terveztem útvonalat a BudapestGo-ban, hiszen sokkal egyszerűbb, kényelmesebb a böngészőben megtenni ugyanezt.

A BKK szintén megemlíti hátrányként az agglomerációból ingázók esetében a 2 bérlet váltásának kényszerét. Ennek sem kell feltétlenül így történnie, hiszen az agglomerációból ingázók ma is használnak egy Budapesten belüli és egy kiegészítő bérletet. Amennyiben a HÉV/Volán bérlet egy Vármegye- vagy Országbérlet lesz  -én úgy vélem- , hogy az agglomerációból ingázó utas kimondottan nyer! Miért? Mert vonattal vagy busszal is ingázhat tetszése szerint ugyanazért az összegért.
Ami a BKK automatáit illeti, azokat a BKK már nagy számban leszerelte az elmúlt években.  Megállóhelyi FUTÁR oszlopból, tapasztalatom szerint kimondottan kevés található.
Szintén várható negatívumként veti fel a BKK az online adatok elérhetetlenné válását. Itt a valóság tudomásom szerint az, hogy a közlekedésszervezők, így maga a BKK is ingyenesen megosztja ezeket az adatokat API-n keresztül mindazokkal akik ezt használni szeretnék.  Mint tudjátok én évek óta menetrend.app– ot használom, mely ugyanúgy a BKK online adatait használja mint a BudapestGO, csak felasználóbarátabb, jobban személyre szabható módon! Látszik, hogy profik a srácok, hiszen 78 város menetrendi adatait kezeli, jelenítik meg!

Mivel nem ismerem a részleteket, így nem szeretnék találgatásokba fogni azzal kapcsolatban, hogy rosszul jár-e valaki a változás után.
A helyzetet én nem látom olyan komornak, mint azt páran lefestik! Bevallom bízom benne, hogy sikerül Budapestet integrálni egy országos tarifarendszerbe!

Forrás: Index.hu, BKK, Karácsony Gergely-Facebook, MÁV


A mai napon (2023. december 22.-én) megjelent Vitézy Dávid nyilatkozata is a témában, melyet teljes egészében megosztok veletek:

A Budapest-bérlet jövőjéről
Minden évben visszatérő vita, hogy a BKK – Budapesti Közlekedési Központ a Budapest-bérlet bevételeiből mennyi pénzt ad át az állami szolgáltatóknak azért, hogy a budapesti utasok a bérleteikkel az állami fenntartású HÉV-eket, kék és sárga Volánbuszokat és a MÁV Start vonatait is használhatják a fővároson belül, illetve ennek a vitának a másik fele, hogy a BKK mennyit von le ebből az összegből saját utastájékoztatási, jegyellenőrzési, értékesítési tevékenységének költségei miatt.
Tavaly is asztalra került ez a vita, akkor, 2022 szeptemberében még közlekedési államtitkárként dolgoztam és az én feladatom volt a tárgyalások vezetése kormányzati oldalról. Elsőre nyilván a MÁV és a BKK is többet kért, nagyobb részesedést akart, mint ami reális volt, ezért aztán addig kell tárgyalni, amíg nincs megállapodás. Sikerrel jártunk, több hét tárgyalás után megállapodtunk Karácsony Gergely főpolgármesterrel és a BKK-val, így aztán 2023-ban a Budapest-bérlet zavartalanul tudott tovább működni. Nem panaszkodtam a Facebookon, nem riogattunk senkit azzal, hogy megszűnik az együttműködés, hanem végeztük a dolgunkat.
Most is erre lenne szükség, a budapesti utasok riogatása és a vidékiek főváros ellen való hergelése helyett. Azonban nem ezt látjuk: Lázár János közlekedési miniszter a hódmezővásárhelyi rádióban arról értékezik, hogy “nem fair, hogy a vidéki adófizetők támogatják a budapestiek tömegközlekedését” (ami ismerve a budapesti gazdaság hozzájárulását a költségvetéshez és a GDP-hez, teljesen komolyan vehetetlen állítás), Karácsony Gergely főpolgármester pedig dühös Facebook-posztokban válaszol neki. Miközben valójában az asztalhoz kellene ülniük és tárgyalás útján kellene megállapodni a számokról, sőt, kellett volna már hónapokkal ezelőtt. Csak hogy értsük: a vita a fővárosi közösségi közlekedési büdzsé kb. 1%-ról, 2 milliárd forintról szól. Éppen ezért felháborítónak tartom, hogy tárgyalás és megoldás helyett mindkét politikai oldal a konfliktust élezi, az utasokat riogatja, hogy ezáltal el tudja játszani: ő most aztán megvédi a vidéki/budapesti embereket a másikkal szemben. Unalmas és végtelenül káros ez a folyamat, amiben a két oldal országos pártpolitikai harcában minden egyes fővárosi szakmai kérdés a frontvonalon végzi.
Eközben persze emberek százezrei nyilván rémülten olvasták a híreket Csepeltől Békásmegyerig, Rákosmentétől Budafokig, Cinkotától Soroksárig arról, hogy a BKK-bérletük mellé egy másik bérletre is szükségük lesz az utazáshoz jövőre, ezáltal duplájára emelkedhet a munkába járásuk költsége. Ez ráadásul nyilvánvalóan érdemben és jelentősen rontaná a közösségi közlekedés versenyképességét.
Elképzelhetetlennek tartom, hogy ez valóban megtörténhessen és a Budapest-bérlet megszüntetéséről szóló hírek valóra váljanak. Ez a budapestiek részéről olyan ellenállásba ütközne, amit még Lázár János nyíltan Budapest-ellenes és a vidéki szavazókat a fővárosiak ellen uszító politikája sem bírna ki.
A Budapest-bérletet mai formájában 2011-ben hoztuk létre, a BKK akkori vezérigazgatójaként rengeteg tárgyalás, számítás, egyezkedés után tudtunk megállapodni az állammal és elsőként az országban megoldani, hogy egy városban az alapárú bérlet is minden vonatra és Volánbuszra is jó legyen. Amióta a hévek és a kék Volán-járatok is állami fenntartásba kerültek, a Budapest-bérlet léte még fontosabb, sőt, szó szerint nélkülözhetetlen.
Ami pedig a jövőt illeti: a már meglévő integráció helyett inkább annak fokozására kellene törekedni az agglomerációban. Amikor 2022-ben aláírtuk a megállapodást a Fővárossal, a javaslatomra bekerült egy új pont is, mely így szólt: “fővárosi elővárosi szolgáltatói tarifaközösség kialakítása érdekében, a BKK Zrt. közreműködésével, helyi-helyközi összekapcsolt bérletet hoznak létre akként, hogy a Felek kedvezményt nyújtanak a helyi és helyközi díjtermék komponens árából, így annak ára kedvezőbb az utasok számára, mintha külön-külön vásárolnák meg a díjterméket. (…) Felek szoros együttműködési kötelezettséget vállalnak.”
Ebből nem lett semmi, a Budapest-bérlet regionális kiterjesztése és a regionális tarifaközösség, illetve a vállalt szoros együttműködési kötelezettség helyett az idei évre maradt a riogatás, kiszivárogtatás, Facebook-posztolás és a hódmezővásárhelyi rádióból való üzengetés a budapestieknek. Remélem, ha idén már nem is, de az újév kezdetén a szereplők felnőnek a feladathoz. Azt javaslom, Lázár János és Karácsony Gergely zárkózzanak be egy szobába és ne jöjjenek ki addig, míg tárgyalásos úton le nem zárják ezt a méltatlan ügyet és meg nem állapodnak arról, ki mennyit vállal a vitás 2 milliárd forintból. Azt ugyanis senki nem gondolhatja komolyan, hogy a Budapest-bérletet a fővárosi utasok majd engedik megszüntetni és két bérletet fognak vásárolni kétszer annyiért külön a villamosokra és a metróra, egy másikat meg külön a hévekre, a vonatokra és a Volánbusz elővárosi járataira 2024-től.

Vitézy Dáviddal teljesen egyetértek abban, hogy fel kéne végre hagyni a hisztériával és felnőtt emberek módjára kell leülni tárgyalni , végre valóban a fővárosiak érdekeit  szem előtt tartva!

3 hozzászólás a következőhöz: “A Budapest-bérlet vége?

  1. Akinek a munkahelye vagy oktatási intézménye a szomszéd megyében van, számukra a régióbérletet javaslom Ez egy újfajta termék, ami a vármegye területén kívül is érvényes, az első nagyobb városig. Például, aki Abonyban él, és Szolnokra megy dolgozni, annak ezt az új bérlettípus ajánlható. Egyébként drágább lenne a vármegyebérletnél, de olcsóbb az országbérletnél. Természetesen ez esetben Szolnok helyijáratán is díjmentesen utazhat.

    1. Simorka Zoltán Szerintem ez nem ilyen egyszerű. Ki határozza meg,hogy melyik az a szomszédos nagyobb város? Miért csak az?
      Továbbra is megmarad a helyi bérletek problémája.

  2. Emlékezz vissza, amikor egy éve jött az országbérlet is írtam, hogy a nem kormányzati járatok esetén a bérletelfogadás csakis elszámolási kérdés. Mert ha van a minisztérium felől akkora hajlandóság meg meg inkább annyi pénze hogy a kieső bevételeket kompenzálja akkor el lesz fogadva, csak erre az esély egy értelmes méretű város esetén meglehetősen csekély.

    Na egy év eltelt és odáig jutottunk hogy már a BKK bérlet elfogadásán se tudnak megegyezni. De ezen írásból az derül ki számomra hogy te tulajdonképpen örülsz is ennek, hiszen nem látod mi mögötte a probléma. Majd ha fel akarsz szállni Budapesten belül a vonatra és vehetsz jegyet, rájössz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük