FAIRTIQ – tapasztalatok

A BKK-nak köszönhetően , lehetőségem nyílt a Fairtiq tessztelésére Budapesten. A BKK közleménye szerint a tesztelés nem a Fairtiq alkalmazás Budapesti bevezetését készíti elő, kizárólag az utazási szokások feltérképezésére szolgál. Ez számomra arra enged következtetni, hogy a BudapestGo nem gyűjt utazási adatokat vagy legalábbis azokat nem továbbítja a közlekedésszervező felé, ami bevallom hihetetlen szakmai hiba a megrendelő részéről.
A BKK önkéntesek útján elemezte az utazási szokásainat, de ez számomra lehetőséget biztosított a mobilalkalmazás tesztelésére. Ennek a tesztnek az eredményét szeretném megosztani veletek.

A Fairtiq abban egyedülálló, hogy utólag fizetős rendszer, vagyis az utazásért az utazás befejezésekor kell csak fizetni. A járműre történő felszállás előtt kell a mobilalklmazást elindítani és akár több átszállással elért úticélunk elérésekor leállítva számolja ki a teljes utazás költségét.  Az útiköltség az érintett szolgáltatók díjszabásaiból adódik össze.

A teszteket Fairtiq Lab 7.1.3 változatán végeztem. Fairtiq SDK29.0.0 A teszthez használt mobilkészülék Android operációs rendszerű.  Az utasok száma 1 fő. A Smart Stop funkció aktív volt.

Telepítés és beállítások: A mobilalklmazás egyszerűen letölthető. A regisztráció folyamatához egy mobilszámot kell megadni és az arra érkező megerősítő kódot a rendszer önműködően beolvasva véglegesíti a regisztrációt. A mobilalkalmazás azonnal használható.
Opcionális beállítás: 

 • Smart Stop – a mobiltelefon rezgéssel jelzi, ha az utas meghatározott időnél hosszabb ideje nem mozog egy jármű sebességével.  Rákérdez, hogy befejeztem-e az utazást vagy átszállásra várok.
 • Számla küldés – emailben elektronikus számlát küld a megadott email címre
 • Utastársak – A velem együtt utazók számára is automatikusan jegyet vált. A BKK tesztváltozatában  részben aktív, csak beállítani lehet az utastársat, utazáshoz hozzárendelni nem.

Az utazások kiindulási pontja mindig a Liget tér. Ez kihívás a mobilalkalmazás számára, hiszen 50 méteres körben rengeteg megálló található, a buszvégállomáson felül.

Ezek a következők: 

 • Kőbánya alsó vasútállomás (villamos, 3,28,62)
 • Kőbánya alsó (MÁV,S21,S50,Z50)
 • Liget tér (Busz, 9,162)
 • Vaspálya utca(Busz,151,217E)
 • Kápolna utca (Busz + villamos, 95/195)
 • Kőbánya alsó vasútállomás (Buszvégállomás)

A fenti felsorolás még csak a vasútállomás Liget téri megállóit mutatja be, de a vasútállomásnak van egy Mázsa téri kijárata is, ahol a következő megállók találhatók:

 • Kőbánya alsó vasútállomás (Busz, 95/195/909)
 • Kőbánya alsó vasútállomás – Mázsa tér (Busz,9,217E)
 • Kőbánya alsó vasútállomás -Mázsa tér (Villamos, 3,62A)
 • Mázsa utca (Villamos 28/62)

Nézzük a használati tapasztalatokat, vagy ha úgy tetszik a  teszteket:

A megállóban állva kiválasztott kiindulási megálló  (Átment) – Amennyiben közvetlenül a megállóban állok és a „Change” gomb segítségével szeretném manuálisan kiválasztani a kiindulás helyét, a mobilalkalmazás menüje mindig felkínálta a helyes megállót is .

A megállóba érkezve a rendszer által meghatározott kiindulás megálló , több közeli megálló esetében (Elbukott) – A Liget tér speciális helyzete miatt a 9-es busz és a 3/62/28 villamos megállóit gyakran keveri. Ugyanez igaz a Kőbányai úton párhuzamosan közlekedő busz/villamos esetében a belváros felé haladva a bal oldalon.

A megállóba érkezve a rendszer által meghatározott kiindulás megálló, ha a közelben nincs másik megálló (Átment) – amennyiben a megálló közelében nincs más megálló, a rendszer pontosan határozza meg a kiindulás helyét.

Az utazás kezdési időpontjának pontossága, ha  azt a megállóban indítom el (Átment) – amennyiben a megállóba érve indítom az alkalmazást, akkor minden esetben a jármű elindulását adja meg kezdő időpontként.

Az utazás kezdési időpontjának pontossága, ha a mobilalkalmazást még a lakásban indítom el (Átmet) – amennyiben az utazásomhoz még a lakásban indítom el a mobilalkalmazást, akkor is pontosan érzékeli, hogy a jármű mikor indult el a megállóból velem.

Smart Stop, ha csak átszállásoknál használom (Átment) – abban az esetben, ha belvárosba utazom akár több átszállással figyelmesen használva és az utazás végesztével leállítva jól működik.

Smart Stop , ha sietek  és nem állítom le (Elbukott) – Amennyiben egy járműről leszállva sitve haladok a célom felé , esetemben S50 Kőbánya alsó – Nyugati pu, majd gyalog a Jókai utcán az Andrássy út felé, úgy a mobilalkalmazás kiszámlázza a Nyugati pu- Oktogon szakaszt is, mintha azt villamossal tenném meg.

Szubjektív vélemény – amennyiben a kényelmi funkciókat csak figyelmeztető céllal használom, úgy a Fairtiq mobilalkalmazás nagyon hasznos lehetőség, főként a vidékről vagy külföldről érkező turisták számára.

Szubjektív véleményem, hogy a rendszer tanul és feltételezéseket is beépít az útvonal meghatározására. Én hétfő-péntek a 9-es buszt  használom, de mivel az elsőajtós így a hétvégén villamossal közlekedem. Ezt a rendszer nem tartja ésszerűnek és ragaszkodik a hétköznapi útvonalamhoz. 
Hasonló a helyzte akkor is, ha a Kőbányai úton a belváros felé Busszal utazom, míg az ellenkező irányba villamossal.

Természetesen kipróbáltam extrém eseteket is. Ilyen a menet közbeni utazásmegszakítás. Itt jól működik, mert a következő megállóig számláz.

A leg extrémebb tesztem az volt amikor autóval mentem keresztül a városon. Itt sajnos az AI-re jellemző „hallucinácio” jelenségét vélem felfedezni.   Mivel autóval a Liget téren indítottam el az alkalmazást így feltételezte, hogy a 9-es busszal utazom, majd az M3 metróval és az 1-es villamossal miközben én a Hungária körúton hakadtam az Árpád híd irányába.  Visszafelé érdekes módon teljesen kitalált , de logikus útvonalat választott vagyis vonattal utaztam egy átszállással.

Összegezve: Amennyiben a BKK időalapú díjszabást használna, úgy a tarifaszámítás helyes lenne, tapasztalataim alapján. 
Mivel a BKK ragaszkodik a jegykép bemutatásához és az elsőajtózáshoz , így ez a termék a BKK jelenlegi viszonyai között nem használható, hiszen csak egy QR kódot generál, a járművet nem tudja beazonosítani csak valószínűség alapján határozza meg azt.

Saját utazási szokásaim elemzése: 

 • Szinte soha nem utazom ugyanazon az útvonalon haza mint amerre munkába. Szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Egyszerűen több útvonal csak egy irányba járható kényelmesen. Ennek oka esetemben, hogy  az eltérő irányú megállók egyszerűen távol esnek egymástól, gyakran 2 zebrán kellene átkelni hazament míg munkába menet a metró bejáratánál tesz le a busz.
 • Az elsőajtós járatok miatt a hétvégén mindig teljesen más útvonalon ingázom –  próbáltam a 9 es buszt hétvégén, de rettenetesen lassú és folyamatosak a konfliktusok, kiabálások, veszekedések.

Kíváncsi vagyok, hogy a BKK ugyanerre a meghállapításra jut-e vagyis, hogy az utasok a rendszeres utazásaik során a két irányba általában teljesen más útvonalakat választanak. Természetesen ezt erősen befolyásolja a lakó- és munkahelyük elhelyezkedése.

Ami számomra hihetetlen :  A Fairtiq alkalmazást a BKK , őket idézve az ” utazási szokások felmérésére” használta 2023. november 6.  és  2023. december 3-a között. Mint arra már fent is utaltam , ebből nem lehet másra következtetni mint arra, hogy a BudapestGo mobilalkalmazás annak nagyon nehézkes és kimondottan utasellenes használhatósága ellenére mégsem gyűjt még anonim adatokat sem az utazási szokásainkról.  Itt csak a margóra jegyzem meg, hogy a RIGO 2013-as terveiben  még benne volt, az utazási szokások gyűjtése, hiszen ez a legfontosabb adat egy utazsásszervező számára!  A járművek utasszámláló rendszere gyakran nagyon megtévesztő következtetésekre vezetheti az adatok kiértékelőjét, hiszen nem tudhatja, hogy az adott megállóban leszálló nagy mennyiségű utas merre halad tovább és azt miért teszi. 
Nem véletlen, hogy a kártya alapú rendszereknél minden jólműködő rendszerben fel- és leszállva is be kell a kártyát olvasni (tap on/tap off ), hiszen ez eredményez pontos és hiteles adatokat. 
A mobilalkalmazások megjelenése ezt  a be és kiléptetést teszi feleslegessé, hiszen a GPS és a gyorsulásmérő segítségével jól meghatározható az egyes utasok mozgása és ez az adat a személyről leválasztva anonim módon gyűjthető és nagyon jól használható.

Ezekre hivatkozva állítom, hogy a BudapestGO mobiljegye/bérlete egy rettenetesen rossz konstrukció, amely nem szolgálja sem az utast , sem az utazásszervezőt. A letöltési és használati adatok nem a népszerűség mutatói, hiszen nincs más.


Frissítés 2023.12.11

Megkeresett a BKK egyik munkatársa az írással kapcsolatban, mivel nem ért egyet a leírt véleményemmel két pontban. 

Az első:  Nem gyűjthet a BKK utazási adatokat

Az én véleményem továbbra is az, hogy hatalmas hiba a BKK részéről, hogy a BudapestGo, amely saját fejlesztésű mobilalkalmazás, nem továbbít anonim módon adatokat utazási szokásainkról. A BKK munkatársa arra hivatkozik, hogy nincs lehetőségük adatokat gyűjetni. Ezzel én nem értek egyet, hiszen a BKK szinte minden nap kihasználja az adatvédelmi jogszabályban meglévő önkéntes adatszolgáltatás lehetőségét . Iyen mindennapi önkéntes adatszolgáltatás pl a pótdíjazás vagy az ellenőr kérésére felmutatott személyi igazolvány a bérletszelvény jogszerű használatának biztosítása céljából. 

Másrészt , a BKK akár nevesített adatokat is gyűjthetne a felhasználó hozzájárulásával (lásd Fairtiq teszt), amely esetében elég lenne egy nyilatkozatot elfogadni. Tegyük a kezünket a szívünkre, a BudapestGo felhasználóinak hány százaléka nem járulna hozzá adatai kezeléséhez akárcsak havi 1000 forintos kedvezényért cserébe? 

Sokan nem is gondolják, hogy mennyire értékesek az utasok mindennapi ingázásának adatai egy közlekedésszervező számára. Egy jólszervezett városi tömegközlekedés kizárólag ennek alapján hozható létre. Ezeket az adatokat bizony nagyon megéri megvásárolni. Aki már megnézte a Google által gyűjtött adatokat az pontosan tudja, hogy azok között bizony szerepelnek minden napi utazási szokásaink, melyeket ingyen biztosítunk a Google számára .

A második :  A BudapestGO mobilbérlet nehézkes, utasellenes használata

Nem én vagyok az első és az egyetlen sem aki leírta, hogy a BudapestGo  QR kódos „bohóckodása” kimondottan nehézkessé teszi a használatot, míg a BKK hozzáállása a BudapestGo felhasználóihoz kimondottan negatív. Erre a legjobb bizonyíték , hogy a jegyérvényesítő kódokat kizárólag a járművek külső felületlén helyezik el, amely szinte péda nélküli. Régionkban nem találtam másik várost ahol ez gyakorlat lenne.  A legzavaróbb az egészben, hogy ennek ellenére (az utas szívatása) a rendszer nem használja fel ezeket az értékes adatokat.  Hasonlítsuk csak össze a papír és a mobilbérlet használatának lépéseit.

2 hozzászólás a következőhöz: “FAIRTIQ – tapasztalatok

 1. Pozitív hír, hogy most már a Budapesti buszokon is megjelennek az átszállás lehetőségek. Ez is megér egy bejegyzést.

  1. Simorka Zoltán Sajnos még nem nem átlátható, hogy melyik megállóban és melyik átszállási kapcsolatok jelennek meg. Én a 9-es busz esetében fedeztem fel anomáliákat.

   Van még egy érdekesség időnként 0-0-0 percet ír ki a kijelző meg két perce elment villamost. Beszéltem olyannal aki elmondta, hogy mia hiba, kívéncsi leszek orvosolják-e.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük