A Pozsonyi metró története

Érdekes videóra bukkantam, amelyben Pozsony város soha meg nem valósult metróhálózatának történetét mutatja be. Utazzunk egy kicsit vissza az időben az 1970-es évek Csehszlovákiájába és a KGST (Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa) világába. Pozsony lakossága 1970-ben 285 ezer fő volt.  Akkoriban létezett egy  szovjet irányelv, amely minden városnak, melynek lakossága meghaladta az 1  millió főt, metrót adott. Ennek alapján az akkori vezetők úgy döntöttek, hogy Pozsony  lakosságát meg kell növelni, az akkoriban divatos hatalmas lakótelepek építésvel. A tervek négy 200 ezer lakosú lakótelepet álmodtak meg. Ezek egyike volt  Pozsonyligetfalu lebontása után megvalósuló ligetfalusi lakótelep. A lakótelep népessége 2021-ben 105 ezer fő volt.

Az akkori kormány felkérésére szovjet  szakemberek érkeztek Pozsonyba, hogy lebeszéljék az ötletadókat a metróépítésről.  A szakemberek a fejlesztési tervek megismerése, vagyis a lakosságsá 750 ezer fővel történő mesterséges megnövelésének szándéka  után úgy látták, hogy a jövőbeni Pozsonynak szüksége lesz metróra. Volt azonban egy bökkenő. Az elvárás nem ez volt!  Igy szocialista  furfanggal a szakértők nem metrót, hanem gyorsvasút építéssét javasolták! 

Kis kitérő. A pozsonyi gyorsvasút egyik formája majdnem egy egyvágányú magasvasút (Monorail) lett, de szerencsére még a szocialista időkben is voltak olyan szakemberek akik gondoltak a városképre és elvetették a monorail megvalósításának ötletét.

CKD TARTA R2 vonat

Milyen járművek közlekedjenek a majdani gyorsvasúton?  Mivel Prága a saját metrójához kifejlesztett már egy járművet R1 néven, így kézenfekvő volt ennek a járműnek a továbbfejlesztett változatában gondolkodni. Mivel a költségcsökkentés már akkoriban is fontos szerepet játszott, így poszony gyorsvasútja  csak a Duna alatt és a belvárosi szakaszokon közlekedett volna alagútban, alsó harmadik sínes betáplálással, a felszíni szakaszokon hagyományos  felső áramszedő segítségével haladt volna.

1978-ban azonban a terveket Prágához hasonlóan keresztül húzta a politika. Ugyanúgy mint Prága esetében Pozsony sem használhatta a CKD TARTA R2 vonatait, mivel a KGST szerződés Csehszlovákiának tiltotta a metró járműveinek gyártását. Ez a feladat a KGST keretein belül a Szovjetunió és Kelet-Németország végezhette. Ez azt jelentette, hogy a teljes elképzelés mehetett a kukába, ugyanis a Budapesten és Prágában is futó szerelvényeket alagútban való közlekedésre fejlesztették és csak rövidebb felszíni szakaszokon használhatók.

PRIOR állomás a belvárosban

Mivel köztudott volt, hogy a szovjet metrókocsik műszakilag elmaradottak voltak abban az időben, így megpróbáltak a berlini  metró kocsijait szállító cégtől vonatokat vásárolni. Ez sajnos nem tudott megvalósulni kapacitáshiány miatt. Az is gondot jelentett, hogy a biztosítóberendezések sem vontak egymással kompatibilisek.

Az 1980-as évek elejére a helyzet egyre komolyabb lett. A ligetfalusi lakótelep nagyrésze elkészült, de a metró még a tervezőasztalon sem volt készen. Ekkor jött az ötlet, hogy amíg meg nem épül a metró addig építenek egy ideiglenes gyorsvasutat a felszínen a Duna két partja között.  Ez sem valósult meg, de a mai Ligetfalura közlekedő villamosok az akkor megépített hidakon és felüljárókon közlekednek. 
Ligetfaluból  tanulva az 1980-as évek elején leállították a megalakótelepek tervezését, így az eredetileg 103 km hosszú, három vonalon közlekedő metróhálózatot , két vonalban és 42 km hosszban határozták meg.

1988-ban  megtörtént az első kapavágás majd a rendszerváltásig meg is épült egy rövid alagútszakasz.
Sajnos a rendszerváltás magával hozott egy kis szovjetellenességet is és az építkezést 1990-ben leállították.  Új pályázatot írtak ki , most már egy könnyű metró megépítésére, de a mai napig nem épült egy méter metró sem. 

2022-ben lebontották az 1988-1990 között megépült alagútszakaszt. Az egykori metró helyém ma villamosok közlekednek.

Pozsony  három országhatár közé szorított város, melynek terjeszkedési iránya korlátozott. Lakosságszáma a statisztikai adatok szerint csökken, míg agglomerációja növekszik. Mivel  még folyamatban van a lakosság központ köré  költözése így jól tervezett várostervezéssel irányítani lehet a lakóövezetek vasútvonalak mellé telepítését .  Az agglomeráció teintetében én a TramTrain megoldásban is gondolkodnék, bár itt több gond is felmerül. Egyrészt az így  is szűkös vasúti kapacitás másrészt a villamos  (1000 mm) és a nagyvasút (1435 mm) közti eltérő nyomtáv. Pozsonynak mindössze  5  villamos viszonylata üzemel, 39 kilométer hosszban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük