Mobilbérlet

A napokban  hangos vita bontakozott ki a mobilbérletek és jegyek kapcsán Budapesten. Kezdjük az elején. Budapesten rendkívül kevesen használják a BKK mobilbérletét és jegyét a környező fővárosokkal összehasonlítva. 

Mi ennek az oka?  Szinte mindenki a nehézkes, használatával indokolja. Ez nem titok a BKK számára sem, hiszen 2023 novemberében lefuttatott egy tesztet, egy olyan mobiljegyrendszerrel amely több ország, sok városában jól működik, és ez a FAIRTIQ.

Nézzük mi a gond Budapesten:

 • A BKK retteg a bliccelőktől, miközben azok száma objektív modszerekkel nem is mérhető.
 • A bliccelőktől való félelmében nagyon kényelmetlen, utasellenes mobilbérlethasználatot vezetett be. Ez a járművek külső oldalánelhelyezett QR és NFC matricák beolvasásával történő jegyérvényesítés.
 • Az utasok szempontjából rettenetesen kényelmetlen használat ellenére a BKK nem jut hasznos adatokhoz, amelyek segítenék a jobb közlekedésszervezést. Ilyenek az utazási szokások és az ingázási útvonalak.

Mi a gond a BKK logikájával?

 • A fizető utasok helyett a bliccelőkre összpontosít.
 • A fizető utasok kényelme helyett a bliccelők elleni harcra költi forrásait lásd pl.: NFC matricák.
 • Az utasok nem bíznak meg a BKK ellenőreiben, ezért nehezen vezethető be több, a világon népszerű elektronikus jegyrendszer, mint példásul a bankkártyához kötött jegy/bérlet.

Az elsőajtózás mint az egyik legnagyobb akadály – BudapestGO mobilalkalmazásban tárolt bérlet gyorsan elterjedne, ha azt nem kéne minden utazás előtt elővenni és QR-kód olvasással „érvényesíteni” a bemutatáshoz.  Utasként ezt látom a legfőbb ellenérvnek.

Saját felmérésemben is a legtöbb válaszadó a papírbérletet választotta, mint a legkényelmesebb bérletformát. Ezt a szintén csak felmutatandó MÁV mobilalklmazásban megváltható bérlet követte. Beszélgetések során is azok elégedettek a BKK appban vásárolt bérlettel aki nem utaznak elsőajtós járatokon, igy nem kell QR kódot olvasniuk.

Napi ingázóként körülbelül 7-10 éve nem nézte meg a bérletem ellenőr, vagyis nem okozna gondot a mobilappban tartani azt. Hét évente egyszer megnyitni a mobilalkalmazást és megmutatni az ellenőrnek a bérletem, még kényelmes is lenne.

Külföldi ismerőseim gyakran értetlenül figyelik, ahogy a telefonomat használom felszállásnál, és érdeklődnek annak okáról, miközben ők maguk egy papíralapú jegyet mutatnak fel egyszerűen. Vajon nem volna praktikusabb számomra is a hagyományos papír bérlet használata?

Vizsgáljuk meg a BKK mobilalkalmazását.  Jól láthatóan a blicceléstől való rettegésre alapozva jött létre. Ezért került bele a QR kód beolvasásának kötelezettsége.

Sokan megkérdezik, hogy miért járműhöz és nem megállóhoz kötött a QR kód?

A válasz egyszerű. Egy adott viszonylaton közlekedő járművek rendszáma nehezebben követhető, mint egy viszonylat megállói. Amennyiben a QR kód a megálló tábláján lenne, úgy egyszerűen minden bliccelő zsebében lenne egy füzet , az általa használt viszonylatai 1-1 megállójának QR kódjával, amit ha ellenőrt lát egyszerűen elővesz és érvényesít egy a vonalra érvényes jegyet.

A járműre ragasztott QR kód sem csökkenti jelentősen a bliccelést, hiszen ha ketten bliccelnek, elég felszálláskor lefotózni a busz QR azonosítóját és ha jön az ellenőr akkor egymás mobiljáról beolvasva érvényesíteni 1-1 mobiljegyet, de ez már egy lépéssel nehézkesebb.
Egyébként ez a bliccelési módszer semmivel sem különbözik attól, mint  amikor valaki egy papír jegyet érvényesít az ellenőrök megjelenésekor, a BKK mégsem tesz semmit a papír jegyekkel való visszaélés ellen, de szinte üldözi a mobiljegyet használókat.

2024 márciusától érvényes az új tarifarendszer, amely lehetőséget biztosít minden budapestinek arra, hogy ne a BudapestGO kényelmetlen mobilbérletét használja , hanem kipróbálja a MÁV mobilalkalmazás offline mobilbérletét és ezzel  megszabaduljon a QR kód olvasásától. Kíváncsi leszek az első eredményekre.

Mi az én javaslatom a BKK felé?

 • Tegye kényelmessé a mobilbérlet használatát. – Függessze fel a QR olvasgatást.
 • A mobilbérlet használata legyen azonos a papír alapú bérlet használatával.
 • A megosztott utazási adatokért cserében biztosítson kedvezményt a bérlet árából.
 • Gondolja teljesen át a BudapestGO -t, legyen kényelmes és hasznos az utas és a BKK részére is.

Én magam azonnal áttértem a MÁV mobilalklmazás használatára és teljesen elégedett vagyok. Hibával nem találkoztam. A bérletet mindig, offline is azonnal eltudtam indítani és ami számomra a legfontosabb, elég azt csak felmutatni!  Vége  a QR kódos bohóckodásnak!  Válasszátok ti is a szabadságot!


Kiegészítés:

A BKK közzétette saját állítása szerint reprezentatív kutatásának eredményét, mely mindenki számára meglepő. A BKK saját adata szerint  mindössze az utasok 9%-a bliccel. Ez nagyon alacsony szám, ami ha valós nem indokolja sem az elsőajtózást sem a QR kódos mobilbérlet bemutatást.

Forrás: BKK

Kép: MÁV

4 hozzászólás a következőhöz: “Mobilbérlet

 1. A BKK számára a MÁV appra áttérés anyagi hátrányokkal is jár, így ez is egy plusz érv a működés megváltoztatására.
  További agyrém: ha valaki számlára akar bérletet venni, mert azt a munkáltatójánál el tudja számolni, akkor kénytelen a papír alapú bérletet megvenni. Az elektronikushoz ugyanis a BKK nem ad áfás számlát. Persze az is megérne egy misét, hogy a világ számtalan országában miért nincs szükség kétféle számlára, ellentétben velünk…

  1. PDA_FAN Nem hiszem, hogy szükség lenne áttérésre. Egy jol használható app-ra van szükség, amely nem csak tárol, hanem használja is az adatokat és ezzel együtt felhasználó barát. Ez pillanatnyilag egyik mobilalkalmazásban sem valósul meg.

   1. Ezt most tényleg magyarázni kell? Ha a BKK-s app Bp bérlete helyett a MÁV appra áttérek, és ott megveszem a Pest megyei bérletet, akkor nem a BKK-hoz megy közvetlenül a pénz. Az év végi pénzügyi huzavona során kap belőle valamennyit Budapest.

    1. PDA_FAN – amit most írsz, az a főváros és a BKK vezetőinek problémája. Ők ketten tudják vonzóbbá tenni a Budapest bérletet. Itt két út van: formailag megújítani és felhasználóbaráttá tenni a mobilappot, vagy többlet szolgáltstást ajánlani azok használóinak. Vitézy Dávid javaslata a MOL Bubi használatának beépítése a Budapest bérletbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük