A BKK áremelés margójára

Karácsony Gergely, Budapest főváros főpolgármestere a mai napon bejelentette, hogy 2023. szeptemberétől megemelni tervezi a BKK egyes díjtermékeit.  A vonaljegy elővételben 450 , míg a járművezetőnél 600 forint lesz. A 10 darabos gyűjtőjegy 4000 forintba kerül majd. Karácsony Gergely a bérletek árát, helyesen változatlanul hagyja.

Sokan azt mondják, hogy Budapesten 10 éve nem volt jegyáremelés, miközben a környező országokban és azok városaiban igen.  Aki rendszeresen olvas az tudja, hogy Budapestet én mindig Prágával hasonlítom össze mivel mindkét főváros történelmi fejlődése azonos és földrajzi elhelyezkedésük, országon belül is szinte megegyezik. Ezen túl a főváros és az agglomeráció lakossága is nagyon hasonló. Prága esetében az agglomeráció az erősebb, de Budapest is ebbe az irányba tart. 

Prága vezetése, Karácsony Gergelyhez hasonlóan a helyiek érdekeit próbálja érvényesíteni a turistákkal szemben. Prága több éve vezette be  a rendkívül olcsó éves bérletet. Az utasok hűségét jutalmazza.  Az éves bérlet Prágában napi jelképes 10 cseh korona, vagyis évi 3650 korona. Ez a mai árfolyamon 57.889 ,- Forint.   Ami a havi bérletet illeti az megközelítőleg 9000 forint ami  szinte azonos a budapesti árral. Ez jól tükrözi Prága kiállását a tömegközlekedés mellett.   Bécs is a jelképes összegmegállapításra alapozva napi 1 euróval számolta ki az éves bérlet árát, amely igy 365 Eur egy évre.

A hozzánk legközelebbi fővárosban Pozsonyban , július  elsején emeltek árat. Pozsony tarifarendszere kicsit összetettebb.   Az éves, csak a város területére korlátozott bérlet ára 239 Eur ami ma 90.980- forint. A havi hasonló területi érvényességű bérlet ára 36 Eur ami 13. 700,-  forint.  Az egyszeri utazásra szolgáló legolcsóbb jegy ára, elektronikus formában: 30 perc 0,97 Eur ami ma 369 Forint, ugyanez a jegy papír alapon 420 Forinrt.  Pozsonyban van még egy érdekes jegytípus ez egy olyan digitális vonaljegy amellyel 45 percen belül újabb díjfizetés nélkül szállhatsz át egy másik járműre. Ennek ára 1,20 Eur ami ma 456 forint. Ennél a díjterméknél van egy napi plafon is aminél nem tudsz többet fizetni, ez 4,80 Eur / 1830 Forint. Ez az a  bankkártyás utazás ami idehaz a BKK reptéri járatáról lehet ismerős.

Nézzünk körül a V4 országok legnagyobb tagállamának fővárosában Varsóban. Én nem találtam éves bérletárat a közlekedésszervező honlapján, igy azt nem tudom összehasonlítani  a V4-ek többi fővárosának áraival.  Itt is zónás rendszer van ezért a közvetlen városi zóna adatait emeltem ki ugyanúgy mint Pága és Pozsony esetében is.  Azonnal látható itt is, hogy 376 forintért 75 percen belül korlátlanul utazhatunk, átszállhatunk. A havi Varsó bérlet szinte pontosan megegyezik a havi Budapest bérlet mai árával.

Most jöjjön egy kis gyakorlati matek.  Tételezzük fel, hogy vendégem érkezik vidékről és ki kell elé mennem a Keleti pályaudvarra. Ezt több irányból is meg tudom tenni. A szükséges menetidő 15-20 perc. Van azonban egy kis bökkenő ami Budapesten nagyon gyakori. Át kell szállnom. Vagyis az egy út  ma 2 vonaljeggyel 700 forintomba kerülne. Ugyanez Prágában megtehető 1 db 30 perces jeggyel 476 forintért. Itt a hatalmas különbség! Pozsonyban ugyanez az út, legolcsóbban 369 forintba kerülne. Budapesten létezik ugyan 30 percen belüli átszállást biztosító mobiljegy 530 forintért, de annak használata rendkívül bonyolult és kényelmetlen és az utas szempontjából nem biztonságos, hiszen internet kapcsolat és feltöltött mobiltelefon is szükséges a használatához. Tehát Budapest még ma is drágább ebben az esetben mint a két szomszédos főváros. Szeptembertől 900 forit lesz ugyanez az út.

Nézzük meg a poszt-szocialista régió egyik legdinamikusabban fejlődő tömegközlekedésével rendelkező fővárosát, mely lakosságszámban szintén összemérhető Budapesttel. Ez a főváros Szófia. Reptéri metró, teljesen elektronikus jegyrendszer, többféle bemennettel, egyszerű regisztrációval vagy taljesen anonim módon. Bulgária fővárosa is abba a sorba állt be amely jelképesen határozta meg éves bérlete  árát. Ez bécsi mintára 365 csak nem euro, hanem leva, amely mai árfolyamon  71.000 forint.  Az idő alapú 30+ jegy használata teljesen megegyezik a budapesti hasonló jeggyel. Az átszállásnak kell beleesnie a 30 percbe. Ezt követően a végállomásig utazhatunk Szófiában 311 forintnyi leváért. Természetesen mint minden modern tarifarendszerben , itt is van napi tarifaplafon amit elérve ingyen utazunk a továbbiakban. Ez az összeg Szófiában 778 forintnyi leva.

Utoljára nézzük meg Bukarest árait.  A rendszer egyszerű. A 90 perces jegy csak a feszíni járatokra érvényes, míg a 120 perces jeggyel utazhatunk metrón és a felszínen is a honlap szerint.  A havi és az éves bérlet is olcsóbb mint Budapesten.

Összegezve igaz, hogy Budapesten nem volt egységes áremelés tíz éve, de a tömegközlekedés árai teljesen belesímulnak a V4-ek áraiba, ahol rendszeres emelések voltak.  A tarifamegállapítás mind a 4 országban más így az összehasonlítás nem száz százalékban pontos. Azt azonban ki tudom jelenteni, hogy tapasztalataim alapján Budapesten az utasok gyakran szállnak át  és a vonaljegy rendszer miatt bizonyosan többet fizetnek mint a többi V4 ország fővárosában utazók, ami a szeptemberre beharangozott emelés után még nagyobb árkülönbséget okoz majd.

Mint az első sorokban már jeleztem, én teljesen egyet tudok érteni azzal, hogy a turisták által vásárolt jegytípusok árát tervezi emelni Karácsony Gergely, megtartva az itt élő és itt dolgozók kedvezményes bérletárát amely a prágai ár duplája ugyan, de mégis elfogadható.

Forrás:  Karácsony Gergely, PID, DPB,WTP, BKK, MetroSofia, STB SA

2 hozzászólás a következőhöz: “A BKK áremelés margójára

    1. Simorka Zoltán– úgy tudom, nem bezárásról van szó, csak járműhiany miatti autóbuszos pótlásról.

      Sok helyen gond ,hogy a vasút 150 évvel ezelőtti gazdasági és lakossági viszonyok alapján működik a mai napig.

      Gondolj csak bele,hogy Budapesten a 28/37 villamos megallói mind a mai napig a szocialista üzemek előtt állnak meg, melyek nevére sem emlékeznek már csak az idősek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük