Kerékpár és kutya mobilbérlet

Sokat gondolkodtam az írásom címén miután egy tegnapi beszélgetés során arról akartak meggyőzni, hogy a BKK- val kapcsolatban előítéleteim vannak. Erre én mindig ugyanazt tudom csak válaszolni, tapasztalataim alapján alakul ki a véleményem. Tény, ez nem túl pozitív. A BKK-nál vannak jó ötletek, de ezek megvalósítása sajnos az esetek 95%-ban félrecsúszik. Még ez is elfogadható lenne, ha a BKK-nál valaki felállna és csak annyit mondana, tévedtünk.  Ezt hiányolom nagyon. 

Pár napja a BKK bejelentette, hogy végre elérhető a BudapestGO alkalmazásban a kerékpár és kutyabérlet.  Ez egy nagyon jó és fontos lépés.  Mint azt már mondtam, sajnos itt is a megvalósítás az ami teljesen félre csúszott. 

Mint a BKK hivatalos útmutatójából is látható a BKK teljesen normálisnak és utasbarát megoldásnak gondolja, hogy a kerékpárral vagy kutyával felszálló utas kétszer olvasson be  QR kódot és kétszer mutassa be azt a járművezetőnek. Arról más ne is beszéljünk, hogy egy ember kerékpárt és kutyát is szeretne szállítani a buszon.  

Ez az a pillanat amikor ismét meglérdőjeleződik bennem, hogy a BKK részéről ezt a fejlesztést egy szakmailag felkészült és a BKK járműveit napi szinten használó stáb vagy vezető hozta meg. Teljesen életszerűtlen, hogy egy utas 3 QR kódot olvasson be, miközben létezik egyszerű és utasbarát megoldás. Fontos tudatusítani, hogy a fejlesztő mindig és kizárólag azt fejleszti le amit előre írásban lefektettek! 

A BKK e-bérletvásárlásának feltétele ma is a meglévő fiók. Minden bérletterméket a felhasználó fiókjához kapcsol, ezért én nem látom okát annak, hogy a fiókhoz tartozó minden érvényes bérlet meg tudjon jelenni a BudapestGO alakalmazásban,  egy QR kódbeolvasás után.

5 hozzászólás a következőhöz: “Kerékpár és kutya mobilbérlet

  1. Vannak hasonlú (GPS) alapon működő mobilalkalmazások a tömegközlekedésre is. Pár éve tesztelték Budapesten. Azóta nagy a csend a kerdésben.

   Hasznos lenne. Jobb és utasbarátabb mint a QR bohóckodás.

 1. Vannak itt nagyobb problémák is, egy sima jegyvásárlás is agyrém. Józan ésszel nézve egy totál elmebaj az egész. Nem csodálom, hogy a turisták ott zokognak a jegyautomata mellett, mert nem értik, mi ez a káosz.

  Ha például Pomázról vagy Budakalászról akarok beutazni Árpád-hídig a H5 HÉV-vel, akkor kellene egy helyi jegyet váltanom Budapestre, meg egy helyközi 10 vagy 15 km-es jegyet az agglomerációba? Máig sem tudom, hogy kellene ezt csinálni, és sem az appban, sem a BKK oldalán nincs erről egy szó sem.

  Nem az lenne a normális, hogy megadom a kezdő- és végállomást, a többit pedig az app intézi? Ha vannak alternatív útvonalak is, akkor adja fel, hogy válasszak, utána pedig adjon nekem annyi jegyet, amennyit kell. Elmebaj az is, hogy nincs tarifaközösség sem, minden átszállásnál új jegyet kell venni. Tudom, van napijegy is, de ha pl. Budapest határán kívülről érkezem, akkor a Bp napijegy nem elég. A Budapestről induló agglomerációs járatokra miért kell két jegy?

 2. Nyelv-ész: teljesen igazad van abban, hogy a BKK nem tájékoztatja az utasokat megfelelően. A júliusi áremelés kapcsán derült ki,hogy Budapest bérlettel az agglomerációba kék busszal utazónak a kiegeszítő jegy megvaltasa drágább, mintha vonaljeggyel utazna.
  Az emberi logika azt mondaná,hogy ha van bérletem akkor azt kiegészítve olcsóbb lesz az utazás, mintha teljes vonalra váltanék vonaljegyet, pedig ez a BKK-nál nincs így!

  Amit mondasz az tényleg jogos, egy jegy a teljes útra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük