Akadálymentes-e az R-Wagen?

Budapest főváros nevében , Karácsony Gergely úgy döntött, hogy  használt villamosokat szerez be a 47-49-es viszonylat Ganz járműveinek lecserélésére. Erre a frankfurti közlekedési vállalat (VGF) R-Wagen R1 típusát szemelte ki a BKV szakértő csapata.  A megvásárolni kívánt  villamos jó állapotú, szakértők szerint a kezdeti típushibáit a garanciális időszakban a gyártó maradéktalanul elhárította. A villamos kis , billenőablakos kialakítású és nem rendelkezik klímaberendezéssel. A léghűtés utólagos beszerelése Frankfurtban is felmerült, de műszaki akadályokba ütközött, ezért erről letettek.  A technológiák fejlődésével, ma már az utólagos légkondicionálás beépítése, szakvélemények szerint kivitelezhető.   A jármű honosítása  elvégezhető a szakértők szerint.  A villamos nagyon hasonlít a körúti Combinohoz, így jól illeszkedne  a  belváros képébe.  A jármű méretei 95%-ban megegyeznek a vonalon ma közlekedő Ganz típuséval, így nincs szükség a megállók átalakítására.  Az R-Wagennel szemben két kérdés merül fel a leggyakrabban. Az első, hogy célszerű-e beszerezni keskeny járműveket, vagy inkább egységesítsük a város vonalait és megállóit, létrehozva egy egységes, teljes mértékben átjárható villamoshálózatot. Ez megkönnyítené a kocsikiadást, járműgazdálkodást. A jövőr nézve ez, az egységes hálózat az optimálisabb megoldás.

A második komoly kérdés, hogy az ami Frankfurtban akadálymentes  az akadálymentes-e Budapesten?  Sokan már a kérdés felvetését sem értik. Az R-Wagen ajtókiosztása nem csak egyenlőtlen, de oldalanként is eltérő!  Magyarul a villamos két oldalán az ajtók nincsenek egymással szemben. Kizárólag az első és az utolsó ajtók vannak egy vonalban. Ez jól látható a fenti  képen is.  Egy olyan városban, ahol a megállók mindig a menetirány szerinti jobb oldalon vannak, ez nem gond, hiszen villamos ajtajai mindig és minden megállóban azonos helyen nyílnak, azonos helyre esnek.

Más a helyzet azonban Budapesten!  Ezt a típust a főváros a mai 47-es viszonylatra tervezi. Ezen a vonalon, mint Budapest sok villamos vonalán a megállók elhelyezkedése és ezzel együtt az ajtónyitás iránya is változik.  Fővárosunkban oldal- és középszigetes megállók is vannak egy vonalon belül. Ez az ami miatt kétséges, hogy valójában  akadálymentes-e az R-Wagen.  

Tegyük fel, hogy mozgásában korlátozott  vagy babakocsival közlekedő utastársunk, az Astoria megállóban felszáll a 47-es villamosra a kettes ajtónál, mivel az a számára kijelölt elsőbbségi hely. Az ajtóval szemben lévő felhajtható üléseknél elhelyezkedik, hiszen ezt jelzik számára. Utána még sokan szállnak fel, mert az Astoria egy népszerű megálló.  Utasunk nem megy messzire a Kálvin téren szeretne leszállni. A Kávin téren azonban az ajtók már a menetirány szerinti bal oldalon nyílnak. 

Az ajtónyitás oldalváltozásának automatizált bemondását a BKK elvetette, szerintük ez nem indokolt. Én ezzel ellentétben úgy gondolom, hogy egy látássérültnek  , vagy egyszerűen csak a környéken nem jártas utasoknak nagy segítség, ha tudják, hogy  a következő megállónál az ajtó a jármű másik oldalán nyílik/ nyitható.   Amennyiben kerekesszékes utasunk nem tudja, hogy a Kálvin téren az ajtók a másik oldalon nyílnak, csapdába esett. Biztosan nem lesz ideje a kijelölt elsőbbségi helyről a villamos csuklós elemén át szlalomozva az üléseket  és az álló utasokat kerülgetve eljutni a legközelebbi ellenkező oldalon nyíló ajtóig (lásd a nyilakat a képen)!  Vegyük figyelembe, hogy egyre több mozgásában korlátozott utas elektromos széket használ, amely mozgásához még nagyobb helyre van szükség.  Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a villamoson utasok is vannak akik vagy segítőkészek, vagy nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük