Akadálymentes-e az R-Wagen?

Budapest főváros nevében , Karácsony Gergely úgy döntött, hogy  használt villamosokat szerez be a 47-49-es viszonylat Ganz járműveinek lecserélésére. Erre a frankfurti közlekedési vállalat (VGF) R-Wagen R1 típusát szemelte ki a BKV szakértő csapata.  A megvásárolni kívánt  villamos jó állapotú, szakértők szerint a kezdeti típushibáit a garanciális időszakban a gyártó maradéktalanul elhárította. A villamos kis , billenőablakos kialakítású és nem rendelkezik klímaberendezéssel. A léghűtés utólagos beszerelése Frankfurtban is felmerült, de műszaki akadályokba ütközött, ezért erről letettek.  A technológiák fejlődésével, ma már az utólagos légkondicionálás beépítése, szakvélemények szerint kivitelezhető.   A jármű honosítása  elvégezhető a szakértők szerint.  A villamos nagyon hasonlít a körúti Combinohoz, így jól illeszkedne  a  belváros képébe.  A jármű méretei 95%-ban megegyeznek a vonalon ma közlekedő Ganz típuséval, így nincs szükség a megállók átalakítására.  Az R-Wagennel szemben két kérdés merül fel a leggyakrabban. Az első, hogy célszerű-e beszerezni keskeny járműveket, vagy inkább egységesítsük a város vonalait és megállóit, létrehozva egy egységes, teljes mértékben átjárható villamoshálózatot. Ez megkönnyítené a kocsikiadást, járműgazdálkodást. A jövőr nézve ez, az egységes hálózat az optimálisabb megoldás.

A második komoly kérdés, hogy az ami Frankfurtban akadálymentes  az akadálymentes-e Budapesten?  Sokan már a kérdés felvetését sem értik. Az R-Wagen ajtókiosztása nem csak egyenlőtlen, de oldalanként is eltérő!  Magyarul a villamos két oldalán az ajtók nincsenek egymással szemben. Kizárólag az első és az utolsó ajtók vannak egy vonalban. Ez jól látható a fenti  képen is.  Egy olyan városban, ahol a megállók mindig a menetirány szerinti jobb oldalon vannak, ez nem gond, hiszen villamos ajtajai mindig és minden megállóban azonos helyen nyílnak, azonos helyre esnek.

Más a helyzet azonban Budapesten!  Ezt a típust a főváros a mai 47-es viszonylatra tervezi. Ezen a vonalon, mint Budapest sok villamos vonalán a megállók elhelyezkedése és ezzel együtt az ajtónyitás iránya is változik.  Fővárosunkban oldal- és középszigetes megállók is vannak egy vonalon belül. Ez az ami miatt kétséges, hogy valójában  akadálymentes-e az R-Wagen.  

Tegyük fel, hogy mozgásában korlátozott  vagy babakocsival közlekedő utastársunk, az Astoria megállóban felszáll a 47-es villamosra a kettes ajtónál, mivel az a számára kijelölt elsőbbségi hely. Az ajtóval szemben lévő felhajtható üléseknél elhelyezkedik, hiszen ezt jelzik számára. Utána még sokan szállnak fel, mert az Astoria egy népszerű megálló.  Utasunk nem megy messzire a Kálvin téren szeretne leszállni. A Kávin téren azonban az ajtók már a menetirány szerinti bal oldalon nyílnak. 

Az ajtónyitás oldalváltozásának automatizált bemondását a BKK elvetette, szerintük ez nem indokolt. Én ezzel ellentétben úgy gondolom, hogy egy látássérültnek  , vagy egyszerűen csak a környéken nem jártas utasoknak nagy segítség, ha tudják, hogy  a következő megállónál az ajtó a jármű másik oldalán nyílik/ nyitható.   Amennyiben kerekesszékes utasunk nem tudja, hogy a Kálvin téren az ajtók a másik oldalon nyílnak, csapdába esett. Biztosan nem lesz ideje a kijelölt elsőbbségi helyről a villamos csuklós elemén át szlalomozva az üléseket  és az álló utasokat kerülgetve eljutni a legközelebbi ellenkező oldalon nyíló ajtóig (lásd a nyilakat a képen)!  Vegyük figyelembe, hogy egyre több mozgásában korlátozott utas elektromos széket használ, amely mozgásához még nagyobb helyre van szükség.  Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a villamoson utasok is vannak akik vagy segítőkészek, vagy nem.

3 hozzászólás a következőhöz: “Akadálymentes-e az R-Wagen?

  1. Ez mekkora egy műprobléma. Inkább baj, hogy csak egy babakocsitároló hely van, de ez egy sor ülés kiszedésével könnyen orvosolható.

  2. Ja, és nem lenne-e jobb, egységesíteni a villamospályát, hogy mindenhol ugyanazok a járművek járhassanak? De, persze. csak hogy ehhez át kéne építeni a szabadság hídon a pályát meg a komplett pesti viaduktot és a lánchíd pesti hídfőjénél az alagutat. Nem kerül sokba csak pár száz milliárdba. És a Szabi hídon ezzel meg is szűnne az önálló forgalmi sáv. Lenne tiltakozás… De tök mindegy, mert úgysincs rá pénz. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb venni rövid távon pár modernebb keskeny villamost. Ezeknek is van hátra kb 15-20 évük, addig meg csak lesz pénz a fent említett átépítésekre Vagy nem, de akkor is működni fognak az érintett vonalak, mert nem lehet a most ezeken járó Ganz ICS-ket a végtelenségig pofozgatni, egyszer lerohadnak a sínről, és mivel egyik-másik példány életkora jócskán túl van a fél évszázadon, ez nemsokára aktuális lesz. nem hobbi ez a használt villamosbeszerzés, hanem kényszer.

    1. gg Nem foltozgatni kell, hanem egységes hálózatot építeni. Pénz mindig van, csak meg kell szerezni.
      Ez a használt villamos több sebből is vérzik. Nincsenek ablakai és klíma nem szerelhető be utólag. Kényszerből cselekedni mindig hiba és még több hibát okoz amit ma még nem látunk. Mostanában nem hallani erről a beszerzésről. Valószínűleg elvetették a beszerzési szándékot.
      Budapest gazdag város. Jól kell gazdálkodni és jó viszonyt ápolni a mindenkori kormánnyal. A főváros fejlődése mindkét fél érdeke. Le kéne ülni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük