Leszerelt BKK jegyautomaták

A Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója a bejegyzésében arról ír: szomorúan látja, hogy az elmúlt napokban sorra tűnnek el az automaták Budapest csomópontjaiból, holott korábban rengeteg munkájuk volt abban, még 2014-ben, hogy több mint 300, új, bankkártyát is elfogató, bérletet is árusító, éjjel-nappal működő automata jelenjen meg a BKK hálózatán. Vitézy Dáviddal természetesen egyet tudok érteni abban, hogy hatalmas munka volt ezen automaták beszerzése és telepítése. Sőt én magam is felháborítónak tartom a módszert ahogy tényleg barbár módon távolítatta el a BKK az automatákat, többek között a nemrég átadott „legyező” épületéből (lásd a fenti képen) a Széll Kálmán téren! Szintén nem tudok egyetérteni a BKK azon döntésével, hogy fontos csomópontokból, pályaudvarokról szereltetett le automatákat, üresen hagyva helyüket, ezzel nem csak nehézséget okozva az utasoknak, de csúnya sebeket ejtve a városképen. 

A BKK közleményt adott ki amelyben a változó jegyvásárlási szokások miatt kialakult helyzetre hivatkozva kezdte el csökkenteni az automaták számát. Idézet a BKK közleményéből:

A BKK folyamatosan figyeli bevételeinek alakulását, az automaták kihasználtságát és ez alapján módosítja a készülékek számát a városban. Az automaták értékesítési forgalma a 2019-es évhez viszonyítva idén várhatóan közel 40 százalékkal mérséklődik, a tranzakciószámok tekintetében pedig több, mint 30 százalékos a csökkenés. A BKK tehát pontosan tudja, hogy melyik automata mennyi forgalmat bonyolít, látja, hogy hol vannak kevésbé kihasznált készülékek, amelyek üzemeltetéséért jelenleg feleslegesen fizetnek a budapestiek. A mutatók alapján voltak olyan helyszínek, ahol 5 egymás mellett álló, közepesen kihasznált automata forgalmát 3 jobban kihasznált automatával is biztosítani lehetett. Ezeken a helyszíneken kevesebb automatával és kevesebb üzemeltetési költséggel is biztosítható ugyanaz a bevétel.

A fentiek tudatában a BKK bővíti azoknak a termékeknek a körét, amelyek mobiljegyként elérhetők (pl.: hamarosan bevezeti a mobil vonaljegyet). Emellett a társaság fejleszti a BKK Futár applikációt, így a népszerű alkalmazáson belül elérhető lesz a mobiljegyvásárlás funkció. Az applikáció összességében sokkal nagyobb elérést és kényelmesebb vásárlási lehetőséget biztosít a fővárosban közlekedők számára, mint amennyit a leszerelt automaták nyújthatnak.”

Én mindig támogattam a mobiljegyet , de ennek ellenére mégis felmerül bennem, hogy tényleg így kellett ezt végrehajtani? Az automaták leszerelése előtt nem kellett volna bevezetni a mobil-vonaljegyet? Csak nekem furcsa ez a meggondolatlan sorrend, illetve, hogy központi pályaudvarainkról is tűnnek el a BKK automaták, miközben a MÁV ugyanezeken a helyeken növeli saját automatáinak számát?

Igen, a készpénz kezelése nagyon költséges és az automaták üzemeltetése sincs ingyen, de mégis egy két milliós fővárosról beszélünk jelentős agglomerációval, amelyben világelsők közé tartozunk a közösségi közlekedés használata terén , ami Karácsony Gergely főpolgármeser által kihirdetett klíma vészhelyzetben, bármit is jelentsen az, biztosan fontos helyet foglal el.  Ha van egy kiépített hálózatunk amit, a BKK közleménye szerint sikerült egy olcsóbb üzemeltetési konstrukcióba átvezetni, akkor azt ne számoljunk fel, de főként ne ilyen módon!

BKK mobilbérlet

Én magam is mobilbérlettel utazom, kényelmesnek tartom, mivel a mobiltelefonom mindig nálam van . Telefon cserénél figyelembe veszem, hogy a mobilom akkumulátora nagy teljesítményű legyen, bírja az egész napi használatot, ne okozzon gondot az éjszakai hazautazás sem.

Természetesen nem titkolom, hogy a járművek kölső oldalán elhelyezett QR-kódos „bohóckodás” miatt szándékosan kerülöm az elsőajtós járatokat. Én gyakran utazom késő éjszaka, amikor a koszos QR matricák nehezen olvashatóak a sötétben , vaku használatával pedig nem szeretném tönkre tenni a járművezetők látását. Itt fontos volna egy utasbarátabb megoldást találni. Természetesen teljesen elfogadható lenne a metróállomásokon már használatban lévő, az alkalmazás menűjéből előhívható animáció használata az elsőajtós buszokon is. Ezen kívül , szintén működőképes lehetne a megállóban elhelyezett QR -kód is. Én kiemelkedően fontosnak tartom az utasbarát fejlesztéseket, hiszen ezek segítenek majd hozzá a gyors jegyváltáshoz és a kényelmes utazáshoz. Itt a kitűzött irányt nem látom teljesen átgondoltnak. Számomra nehezen  érthető, figyelembe véve a térségünk fővároasit, hogy miért nem sikerül a HÉV-ek integrációja az elektronikus jegyrendszerben. 2021-ben teljesen utasellenes elgondolás, hogy a HÉV városon belüli szakaszára BKK e-jegyet, míg a városhatáron kívüli szakaszra MÁV e-jegyet kell váltani. 

Régiónkban, Magyarországon kívül nem találkoztam sehol ennyire agyonbonyolított elektronikus jegyrendszerrel. Sajnos úgy tűnik, hogy a BKK által bevezetni tervezett E-vonaljegy is ugyan ennyire bonyolult lesz. A vonaljegyeket a járművek külső oldalán lévő QR-kód beolvasásával kell  érvényesíteni, ami nem kis nehézséget okoz majd a felszállásnál kialakuló tömegnél a forgalmasabb villamos és autóbuszvonalak esetében.

Valamiért a BKK paranoid módon harcol a valós vagy vélt mennyisőgű bliccelő ellen, amit én rossz iránynak tartok. A helyes itt is a prágai út ahol a fizető utasok kényelmén dolgoznak és nem tekintenek minden utast a fizetőt is ellenségnek, mint azt a BKK teszi, tapasztalatom alapján.

Vitézy Dávid 2021.december 24.-i képe…. No comment!
Lehel tér- kettőt leszereltek a háromból , de a maradék egy sem üzemel. (Wintermantel Zsolt)

Frissítés 2021december 28 :  A bejegyzés írása óta egyre több kép jelenik meg az interneten, hosszú sorokban várakozó utasokról és  leszerelt automatákró. A BKK arra hivatkozik, hogy kis kihasználtságú TVM-eket szerelteti le, illetve  helyezteti át, de mint a képeken is látszik, nagy forgalmú közlekedési csomópontok automatáit is lekapcsolták. Ilyen nagy utasforgalmú helyek többek között  Kelenföld vasútállomás vagy  a nemzetközi repülőtér. 

Mint azt már leírtam korábban, én támogatom a mobilcsatornákat, de azokat előbb ki kell építeni és  erről tájékoztatni kell az utasokat is. A fent említett két forgalmas csomópont utasaira jellemző, hogy  vonaljegyet váltanak és ez a jegytípus pillanatnyilag nem elérhető a mobilalkalmazásban.

Ferihegy- Vitézy Dávid 2021 december 27.

Az értékesítési csatornák szűkítése, visszaeséshez vezethet a jegyárbevétel területén. A jegyváltási kényelmetlenség a becsületes utasokat elriasztja a közösségi közlekedéstől, míg a kevésbé lelkiismeretes utasokat bliccelésre kényszeríti.  A bliccelés visszaszorításának legjelentősebb eszköze az értékesítés legszéleskörűbb kiterjesztése, hogy azt minden utazni vágyó elérje.

Kelenfőld – Vitézy Dávid képe, 2021 december 27.

Kép, idézet: BKK, Vitézy Dávid, Wintermantel Zsolt

4 hozzászólás a következőhöz: “Leszerelt BKK jegyautomaták

  1. Buci – A főváros megkapta a 12 milliáed támogatást. A takarékosság általában a rossz út.
   Ha csökken az automaták száma, csökken a jegyárbevétel is
   Ha ritkulnak a járatok, kevesebb utas veszi azokat igénybe és csökken a jegyárbevétel.

   Az utasokat érintő szolgáltatások esetében bármilyen megszorítás csökkenti a jegyárbevételt. Ez biztosan rossz irány és már többször beigazolódott.
   Megtakarítani kizárólag a másik oldalon lehet. Csökkenteni azokat a bér jellegű kiadásokat amikre valójában nincs szükség. Ilyenek a tanácsadók , beléptetőemberek, ellenőrök.
   Vitézy Dávid idejében a beléptetés és jegyellenőrzés 8 milliárd forintba került. Ez szerintem jelentős tétel, főként ha figyelembe vesszük, hogy a BKK a kormányt 12 milliárdért üldözte bliccelő kampányával.
   A Közlekedő Tömeg közérdekű adatigénylése alapján a BKK 2019 júliusa és 2021 októbere között 75 millió forint nettó szolgáltatási díjat fizetett az 103-as busz üzemeltetőjének, miközben a busz az 1-es villamossal párhuzamosan lényegében üresen közlekedik..

  2. Buci, a kormány ad pénzt., de ha nem adna akkor sem volna logikus leszedni az automatát ami pénzt ad.

   1. Vak-Pali – tudom Bucinak, céloztad ,de sajnos nehezen fogod tudni elfogadtatni emberekkel, hogy a nincs pénz, meg a megszorítás soha nem megoldás, főként nem az olyan megszorítás amely az utasokat érinti. Ha kevesebb a jegyváltási lehetőség, kevesebb lesz a jegyárbevétel is. Ha csökken a járatszám, csökken az utasszám is és a jegyárbevétel. Ha nincs pénz a cégen belül kell racionalizálni, kiadást csökkenteni. Őszintén a BKV-nál amely csak a BKK megrendelése alapján szolgáltat, miért van szükség tanácsadókra? Miben kell tanácsot kérni, hogy Péter vagy Jancsi vezesse a 3-as villamost holnap reggel?? A járműbeszerzés, vonalfejlesztés úgy tudom, már nem a BKV feladata.. Az Új budai villamosvonal tervezését is a BFK végzi.
    Lehet spórolni, de butaság az arany tojást tojó tyúkot levágni…Ha a vevételek nagyobb részét a TVM-ek adják akkor ezeket leszerelni még finoman szólva is butaság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük