Ami megváltoztathatja közlekedésünket

Már régóta téma Budapesten a kettes metró és a gödöllői HÉV összekötése. Eddig nem nagyon foglalkoztam ezzel a kérdéssel, mert nem vettem benne észre azt amit most fontosnak tartok kiemelni. Az a beruházás, amennyiben megvalósul egy a városban eddig ismeretlen közlekedési rendszert fog meghonosítani. A klasszikus metróvonalaink a múlté válnak és az állomásaink egyszerű megállókká alakulnak. Meg kell szoknunk, hogy az Astoria-nál ha lemegyünk a mozgólépcsőn akkor nem csak az M2 mertó áll majd meg a peron mellett, hanem a H8-as és a H9-es vonatok is.  Lényegében a ma M2 ként ismert metróvonal a H9 vonal betétjárata lesz. Ez a legtöbb budapesti számára egy nagyon új dolog lehet. A világon ez egy jól működő rendszer, de itthon még nem próbálkoztunk vele.  Itthon, Budapesten megszoktuk, hogy minden metróvonalon, minden vonat az egyik végállomástól a másik végállomásig közlekedik. Ez már Prágában sincs így. A belső szakaszokon sűrűbb a vonatkövetés. A távolabbi külvárosokba viszont csak minden  második metró megy ki. Lényegében valami hasonló fog megvalósulni nálunk is, azzal a különbséggel, hogy a metró végállomása a szomszédos város lesz, ahová minden 3.-5. vonat megy majd csak ki, a többi az Örs vezér teréről visszafordul.

Az én fejemben megfordul, hogy egy ilyen rendszerben, ahol az új beszerzésnek köszönhetően, lényegében azonos járművek közlekednek majd és az állomások is azonos látványterv alapján épül majd ki érdemes-e megtartani a H jelölést, vagy logikus volna áttérni az M8 és M9 jelzésre. A tervben végállomások miatt én a ma használt jelölés mellett fontosnak látnék újabbakat is bevezetni. Miért?  A nyugati oldali végállomás ugye minden esetben azonos, ez a Déli pályaudvar, de a keleti végállomások változóak:

  • M2- Örs vezér tere
  • H8 – Gödöllő
  • H9 – Csömör
  • H? – Cinkota
  • H? – Kerepes

A legátláthatóbb jelölés az volna, ha minden végállomás más számjelzést kapna és nem betétvonalként szerepelne. Pár éve a szentendrei vonal esetében is javasoltam  Békásmegyer és Szentendre állomásig közlekedő vonatok  külön jelölését. A BKK a HÉV-ek számozását arra hivatkozva vezette be, hogy a turisták nehezen jegyzik meg településneveinket és ezek a számok segítik majd őket. Csakhogy  hiába jegyzi meg valaki, hogy  H5, ha tudnia kell még a végállomás nevét is, amennyiben Békásmegyeren túlra utazik.  A Szentendrei HÉV betétjárataként meghatározni a Békásmegyeri HÉV-et ugyan logikus, de a jelölése már inkább hasonlít a rejtjelezésre : H5A

Van egy másik alapelv amelyet a BKK megpróbál követni és ez a számok azonosságának mellőzése. Magyarul ha van  99-es busz akkor nem lehet 99-es villamos. Tudom nem tökéletes, mert van 4-es villamos meg 4-es metró is. Semmi sem lehet tökéletes, ezért én a BKK által használt rendszerben gondolkodnék tovább. A metróhálózatunkba pillanatnyilag csak a H9/H8 -as HÉV-ek kerülnek beillesztésre mivel a H6 és a H7 vonal egyesül a Közvágóhíd térségében és közös alagútban haladva  találkozik majd a várost átszelve az H8-es HÉV-vel, M5 -ös metró néven. Tehát ezzel most nem foglalkoznék.

A metro a városi vasút elnevezésből származik, a HÉV pedig az. Budapest tarifatérképe pillanatnyilag csak a város közigazgatási határán belüli és azon kívüli viszonylatokat ismeri. Az utasnak is ez a legfontosabb információ. Elméletben az így az M2 vonalába beágyazott H8/H9 vonalakat nevezhetnénk M8/M9-nek is, de én szívesebben hagynám meg a Helyi Érdekű Vasútra emlékeztető H betűs jelölést azoknál a most már lényegében metróvonalaknál is, amelyeknél a vonat átlépi a közigazgatási határt. Vagyis a fenti példában az Astoria-nál a következő vonatokra lehet majd felszállni :

  • M2 – Örs vezér tere
  • H8 – Gödöllő
  • H9 – Csömör
  • M10 (?) – Cinkota
  • H11 – Kerepes

Az így átalakult rendszerben megváltozik az irányok jelzése is. Ma, ha lemegyünk a metróállomásra, a mozgólépcső végénél ezt látjuk: Örs vezér tér vagy Déli pályaudvar . Egy ilyen integrált, egy állomáson  öt különböző végállomás felé közlekedő vonatot is kiszolgáló állomáson új jelölési formát kell alkalmaznunk és ez földrajzi irány. A vágány jelölésénél és az Kelet felé és a Nyugat felé meghatározásokat használnám. Tudom ez szokatlan, de a metrót építői is Kelet-Nyugati metróvonalnak hívták. Ez térne vissza.

Van még időnk bőven eldönteni , miként számozzuk ezeket a vonalakat. Aminek örülök, az az a tény, hogy a BKK az egységesítés felé halad és ha hinni lehet a terveknek, megszűnik az Örs Vezér tér borzalma, a szétszórt megállók tömege. Eltűnik a metróvégállomás melletti csúf BKV épület és végre egy helyen lehet majd felszállni az összes autóbuszra és trolibuszra, HÉV-re, metróra, villamosra. Megszűnik az a félelmetes emberáradat amellyel naponta találkozik az aki a metróról leszállva , le szeretne menni az aluljáróba, hogy átjusson a tér túloldalára.

Az egész projektben én a vonal  zavarérzékenységét látom a legkritikusabb pontként. Miként biztosítható egy  120 másodperces követésre beállított vonalon több távolról érkező vonat pontos és biztonságos besorolása a hálózatba .

Kép: BKK

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük