Kerepesi út M+MÁV

Az előző bejegyzésemhez kapcsolódóan  merült fel bennem, hogy ha már milliárdokat készülünk elkölteni valamire, akkor annak több haszonélvezője is legyen, ne csak egy csoport. Miről van szó? A Gödöllői HÉV összekötése miatt részben módosul a kettes (piros) metró nyomvonala is. Több változatot  is láttam, de mindegyik megegyezett abban, hogy a HÉV és a metró az Örs Vezér tere térségében a föld alatt találkozik. Az egyik terv szerint hullámvasútszerűen a metró feljön a felszínre a Pillangó utcánál, majd visszabújik a felszín alá, míg a másikban a felszín alatt maradva áttér a Kerepesi út zuglói oldalára és lényegében a régi HÉV vágányok alatt haladva éri el az Örs Vezér terét a zuglói oldalon. Teljesen jogosan merül fel a kérdés, hogy ha már módosítunk a nyomvonalon, nem volna-e értelme a szerintem teljesen kihasználatlan Pillangó utca megállót a vasúthoz közelebb vinni és Kőbánya Teher vasútállomás térségében létesíteni egy vasúti megállóhelyet, amelyről közvetlenül át lehetne szállni a kettes (piros metróra.) A Google térképén látszik, hogy a metróvonal a vasút alatt áthalad. A kérdés az, hogy milyen közel lehet vinni a metróállomást a vasúti megállóhelyhez.  Én úgy gondolom itt a probléma az emelkedés lehet, mivel ezen a szakaszon jön fel az alagútból a felszínre, bár a hozzáférhető adatok szerint a Stadionok állomás peronszintje csak 4,7 méterrel fekszik a felszín alatt.

Tudom ilyenkor jönnek azok  akik szerint ide vasúti megállóhelyet építeni túl költséges lenne. Erre az én kérdésem csak az, hogy a Kőbányai út felett az Egészségháznál van értelme megépíteni egy megállóhelyet, ahol aztán tényleg nincs semmi, pedig az szerepel a tervekben.

Milyen előnyökkel járna a Kerepesi út vasúti megállóhely és metróállomás együttes megépítése? A négyes metró pillanatnyilag teljesen félre lett téve, vagy mint volt főnököm szokta mondani „c” vágányos.  Zugló megállóhely szerepét szinte teljes mértékben át tudná venni  Kerepesi út M+MÁV. Kik szállnak le Zugló megállóhelyen? Én úgy tapasztalom, hogy a belváros felé igyekvők vagy azok az átutazók, akik vonata a Keletiből indul tovább. Ők örömmel fogadnák,  ha  5 perc alatt átérnének a Keleti pályaudvarra. Ezzel jelentősen csökkenne a  7-es buszcsalád forgalma is, hiszen a Zugló vasútállomás megállóhelyen felszállók jelentős része egy megállóval korábban a metróra szállna inkább át zárt térben, feleslege gyaloglás nélkül.

Most nézzük milyen kapcsolatokkal rendelkezhet ez a városi vasútvonal csupán pár kilométeres szakaszon, amennyiben minden megvalósul :

  • KöKi – M3
  • Kerepesi út – M2, H8, H9
  • Zugló – M4
  • Mexikói út – M1
  • Nyugati pu. -M3

Kérdésem: Van Budapesten  még egy olyan vasútvonal, amely kisebb önálló, vagy más projektekhez kapcsolódó beruházásoknak köszönhetően ilyen jó közlekedési kapcsolatokat tudna létesíteni ? 

A repülőtéri vasút szintén ezen az útvonalon halad majd. Hány városban találkozik egy rövid 20 perces utazás során az odalátogató a város összes metróvonalával?

Kettős rendszer. A 18. percig harmadík sínes metróként majd felsővezetékes HÉV-ként közlekedik a vonat.

Olvasd el ezt is:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük