Törökőr M+H+MÁV

Tegnap még csak saját ötletemként írtam le, hogy a kettes metró és a Gödöllői HÉV összekötése kapcsán logikus lenne az M2/H8/H9 vonalon egy új megállót létesíteni, amely kapcsolódna Kőbánya teher pályaudvarán a városi vasúti rendszerhez. Ezt én  Kerepesi út metróállomásnak nevetem el.  Ma Budapest közgyűlése elfogadta a metró és a HÉV összekötését és ma már elérhető az 500 oldalas megvalósíthatósági tanulmány is. Láss csodát, az amiért engem kritika ért benne van a ma elfogadott javaslatban. Sőt mi több egy lassan egy éves képen is megjelent az, amiről eddig nem is igazán lehetett hallani. Ha minden jól megy, megépül a Kerepesi út  és a 100-as vasútvonal találkozásánál a metróállomás TÖRÖKŐR néven.  Nem nehéz megjósolni, hogy ez az új kőbányai vasútállomás át fogja venni Zugló megállóhely szerepét, közvetlen metrókapcsolatának köszönhetően.  Nagy valószínűséggel az IC vonatokat is inkább itt lesz értelme majd megállítani és nem a zuglói megállóhelyen. Most nézzük a részleteket.

Törökőr megállóhely szélsőperon kialakítása a meglévő műtárgyban lehetséges. A szélső peronokat a szélső vágányoknak fenntartott helyen el lehet helyezni. A meglévő középső és szélső vágányok helye közötti oszlopsorok így a peronokra esnek, ami a hasznos peronszélességet csökkenti valamint a peronszél és az oszlopsor között nem marad olyan szélesség, ami biztosítaná a peron ezen szakaszán történő hasznosítást. A fentiek miatt úgy kell kiépíteni a megállót, hogy az oszlopsor és a peron közötti rész el legyen zárva az utasforgalom elől. Ezt úgy lehet kialakítani, hogy vagy fixen le van zárva a peron ezen része a vágánytengelyre merőleges zárásokkal, vagy az oszlopsornál egy nyitható, vágánytengellyel párhuzamos védőfal épül. Mindkét esetben a szerelvények ajtókiosztásának figyelembe kell vennie az adottságként kezelendő oszlopkiosztást (jelen esetben kb 6 m-es). Szükség esetén az oszlopok kiosztása áthidaló beépítésével, illetve a műtárgy részleges átépítésével módosítható, azonban ez nagyon költséges beavatkozást igényel.
A szélső peronokat egymás mellett, kb. azonos szelvényben is ki lehet alakítani, illetve egymástól eltolva, úgy hogy mindkét peron a pálya ívének belső oldalán legyen. Mindkét esetben a műtárgy részleges átépítésével lehet egy olyan fogadócsarnokot kialakítani a felszín alatt, amelyből a peronok megközelíthetők. A fogadócsarnok a 100-as vasútvonal keleti oldalán csatlakozna a felszínhez és adná a kapcsolódási lehetőséget a nagyvasúthoz. Ennek pontosabb kialakítása a nagyvasúti állomás adottságaitól függ.

 Magyarul ez azt jelenti, hogy a metróállomás a meglévő alagútban, felszíni bontás nélkül is kialakítható, a nem használt külső vágányok helyén. A metróállomás lényegében a Készenléti rendőrség előtti szakaszon, a Kerepesi út és a Pongrác út kereszteződésében épülne meg. A kijárata közös zárt térbe vezet a későbbiekben kialakítandó  vasúti megállóhellyel, ahonnan liftek illetve mozgólépcsők segítségével lehet majd feljutni a vasúti peronra.

A metróállomás peronjai a meglévő 4 párhuzamos alagút műtárgy közül a jelenleg használaton kívüli, 2 szélsőben helyezhető el. A peronokról mozgólépcsőkkel közvetlenül egy felszíni fogadócsarnokba lehet jutni, ami a vasúti híd alá benyúló, zöldtetővel fedett vasbeton tetősíkkal és homlokzati üvegfalakkal határolt épülettömeggel jelenik meg a Kerepesi út déli oldalán. Formáját tekintve az épület leginkább a Rákosfalva megállóhely tervezett felépítményeivel rokon.

Az újraépítendő vasúti hídon egy későbbi fejlesztés keretén belül elővárosi vasúti megálló- hely létesíthető. A metrómegálló és a vasúti peron gyalogos kapcsolata a felszíni csarnok tér híd alatti részéből adható meg közvetlenül 1 lépcsővel és 2 lifttel. A vasúti középperon felett a lépcsőt és a lifteket is lefedő perontető építése indokolt. Így a metró- és vasúti megállók közötti átszállás esőtől védetten történhet. Az új állomás létesítése a hrsz.39206/72 telek kisajátí- tását igényli. A teleknek elég volna csak a telek ¼ területét felhasználni, ez viszont telekalakítást és szabályozási terv módosítást von maga után.

 Számomra kicsit érthetetlen módon a tervezetben megjelennek a nem minden állomáson megálló vonatok.  A tanulmány épp a jó kihasználtságot biztosító teljes jogú vasúti megállót, Törökőrt  hagyná ki, itt csak a H8/H9 vonatok állnának meg az M2 vonatok viszont ezt a megállót kihagyva a Pillangó utcánál állnak meg legközelebb.

A jelenlegi nyomvonalon, a Puskás Ferenc Stadion – Pillangó utca közé épülő új Törökőr állomás, közvetlen S-Bahn kapcsolatot biztosít a 100. sz. vv. – M2-GHÉV vonal között. Forgalmi rend:

 •  a menetidő növekedés elkerülve Törökőr állomáson – a Pillangó utcai állomást kihagyva – csak a hév (gödöllői, cinkotai, csömöri) szerelvények állnak meg.
 •  a Metró szerelvények továbbra is megállnak a Pillangó utcánál, viszont Törökőr állomáson nem.

Idéztek :  Az M2 metró és a Gödöllői HÉV összekötés megvalósíthatósági tanulmánya” (KÖZOP-5.5.0-09-11-2011-0022)

4 hozzászólás a következőhöz: “Törökőr M+H+MÁV

  1. Kuzco007- A körvasúti és a Törökőr vasúti megállóhely teljesen azonos kialakítású és mindkettő a Kerepesi út felett épül meg. A képen a körvasút megállóhely van. Különbség: Törökör a Kerepesi jobb, míg a Körvasút az út bal oldalán lesz.
   Mindkét vasúti megállóhely és metróállomás szerepel a tervekben.
   Az 560 oldalas tanulmány pontosan leírja, hol épülnek meg a megállóhelyek, állomások. Az idézetek szó szerintiek. Törökőr bizony a Stadionokról kb olyan rávolságra épül ki mint a Kálvin tértől a Fővám tér a négyes vonalon.
   Ha megnézed a helyszínrajzot pontosan látszik, hogy a Pongrác utca, Kerepesi út kereszteződéséről van szó, Kőbánya teher kijáratánál.

   1. Törökőr megállási hely valóban a szolnoki vasútvonalon lenne.
    A kerületnek ezen része is a Törökőr nevet viseli. („Eredeti telekhatárai a Kerepesi út, Hungária körút, Egressy út, Francia utca, Gyarmat utca, Róna utca voltak.” – Wikipédia)
    Ugyanakkor fel szeretném hívni a figyelmet egy nagy tévedésre, amit a kedves szerző a „Kerepesi út M+MÁV” című írásában követett el. A cikk egész végig úgy íródott, mintha az az új megállási hely is a szolnoki vonalon létesülne, a mai Pillangó utcai metróállomás előtt, ám ez nem igaz, hisz az Törökőr állomás, vagy megállóhely lesz. Kerepesi út megállási hely legfeljebb a körvasúthoz (amerre a Kunszentmiklós-Tass – Pilisvörösvár járatok közlekednének) kerülhetne, ez pedig a mai Rákosfalva hévállomás után van egy kicsivel. A kedves cikkirónak javaslom, közöljön „Kerepesi út M+MÁV” cikkéről helyesbítést.

    1. Budagglo – Már többször leírtam két különböző megállóról beszélünk. Mindkét megálló a Kerepesi úton épül majd meg!
     Törökőr az M2,H8,H9 megállóhelye lesz a Pongrac útnál!
     Rákosfalva H8,H9 megállóhely a mai megállóhelytől keletre épül meg
     Mindkét MÁV megálló azonos kinézetű mivel mindkettő a Kerepesi út felett épül majd meg és mindkettő rendelkezik majd gyorsvasúti kapcsolattal.
     Budagglo Időközben rájöttem, mi a nézeteltérés oka. Nem vetted figyelembe azt a tényt, hogy mikor én, saját ötletemként felvetettem a Kerepesi út M+MÁV megállóhely megépítésének ötletét, nem tudtam, hogy ezt a BKK/MÁV is tervezi TÖRÖRKŐR néven! Ez a tény szerepel a Törökőr M+H+MÁV írásomban.
     Hasonló a helyzet a MEXIKÓI út megállóhellyel is. Amikor én saját ötletemet vetettem papírra még nem tudtam, hogy ezzel a megállóhellyel a MÁV a BKK is foglalkozik. Ebből adódik, hogy én Mexikói útnak, míg a MÁV/BKK ugyanezt Városligeti elágazásnak hívja.
     ————————————————————–
     Az általad említett körvasútsori megállóval azért nem is foglalkozom, mert jelentős utasforgalmat nem fog lebonyolítani és annak megvalósítása jelentős összegeket emészt fel. nem költséghatékony. Ezzel ellentétben Törökőr állomás jelentős utasforgalommal bíró vonalon helyezkedik el és olcsón megvalósítható. Az utasforgalom összehasonlítására jó támpont Zugló vasútállomás utasforgalma.
     ————————————————————-
     Ha már S-bahn rendszer… Én még mindig annak vagyok a híve, hogy az olcsón megvalósítható és már ma is ismert, jól kihasznált szakaszok fejlesztését kell előresorolni . Ilyen a Köki-Nyugati vonal, amely 3 metróvonallal találkozik és az egyikkel kétszer is. Ezt nem kihasználni vétek!
     Sajnos a VEKE és egyéb civil szerveződések presztízs kérdésként kezelik annak a városi vasúti rendszernek a megépítését, amely költséges és nem is rendelkezik közösségi közlekedési kapcsolattal. Bevallom, én nem igazán tudom elképzelni, hogy ki szeretne leszállni a vonatról az Üllői út megállóhelyen amely a senki földjén az Ecseri út és a Népliget metróállomás között épül majd meg. De ugyan ez a helyzet az ezt követő Kőbányai út megállóhellyel is. Jelentős utasforgalom itt sem várható, hiszen a következő állomás már metrókapcsolattal rendelkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük