Prága- vonattal a reptérre

Budapesthez hasonlóan Prága is jó ideje tervezi már a  saját reptéri vasútját. Több akadályba is ütközött, de  a héten megjelent a vasútfelügyelet közleménye amely nagy előrelépésről számol be. A Praha – Dlouhá Míle nevű új intermodális csomópont vagy ahogy a csehek nevezik termiál, a repülőtér kifutúpályájának közelében épül majd meg  a „Sestka” (hatos) nevű bevásárlóközpont és a prágai körgyűrű közelében egy új ingatlanfejlesztési területen. Az új intermodális csomópont vasúti, helyi és helyközi autóbusz valamint egy új villamosvonal megállójának házassága lesz, hatalmas P+R parkolóval.

Az intermodális csomópont leglátványosabb és  leglényegesebb  eleme a hatalmas tető, amely megázás mentes átszállást  biztosít majd a vasút és az autóbuszok között, ami az összes átszállás 75%-át  teszi majd ki.

Prága , Budapesttel ellentétben már több évtizede nem a város mai lakóövezeteit követve fejleszti a közösségi közlekedését, hanem olyan helyekre épít villamost, metróvonalat ahol ma még alig van valami, vagyis tudatosan fejleszti a várost.

Korábbi látványterv

A video egy korábbi koncepciót mutat be ugyan, de jól lekövethető a  reptéri vasút nyomvonala, illetve  az új intermodális csomópont környezete. 
Gyakran szoktam  Prágát és Budapestet összehasonlítani. Ennek oka az azonos  történelmi fejlődés, a nagyság beli hasonlóság és még a repülőtér megközelíthetőségét is lényegében azonosan képzeli el a két város. Ők is és mi is szeretnénk repülőtéri vasutat.

Forrás:  Sprava Zeleznic

2 hozzászólás a következőhöz: “Prága- vonattal a reptérre

    1. XY- Nehéz megmondani. Budapesthez nagyon hasonló a történet. Prágában is volt több változat, több útvonal. Volt ez a változat ami egy kiágazás (zsákutca) és a budapestihez hasonló kitérő majd visszatérés a Kladno város felé vezető vasútvonalról/-ra. Egy időben erőteljesen tiltakozott Pága 6 városrész vezetése akik végig föld alatt vezették volna a vasutat. Ez a szakasz nagyon hasonlít a Budapest Zugló és Kőbányai szakaszra ahol szintén jobb lenne földalatt vezetni a 100a vasútvonalat.
      Én kíváncsian várom, hogy Prága vagy Budapest repülőtere készül el előbb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük