Kerékpár – fizető parkolás

A közelmúltban két írásom is megjelent a mikromobilitás témakörében. A legnagyobb visszajelzés általában a kerékpárosok teherviselése kapcsán érkezik mindig.  Valamiért a felelősség és a teherviselés az ami a legnagyobb ellenkezést váltja ki. 
Fontos leszögezni, hogy támogatom a mikromobilitási eszközök  használatát és a kerékpározást is jó dolognak tartom, csak azt pontosabban kell szabályozni és a költségeit is meg kell osztani az azt igénybevevők között. Attól, hogy valai zöld megoldás, még vannak költségei.

Mint legutóbb is felvetettem fontos a beazonosíthatóság. Erre jó példa Japán.  Ebben a szigetországban a kerékpár vásárlásakor azonnal regisztrálják a kerékpár tulajdonosát aki ettől fogva fellősséggel tertozik. A megvásárolt kerékpár azonosító matricát kap.  A használt kerékpárosk adás-vétele is regisztrációhot kötött.  Ezt szerintem még idehaza is sokan támogatnák.

Kerékpár azonosító

A kerékpár és a tuljadonos összekapcsolása azonban felelősséggel is jár. Japánban a kerékpárok  parkolását is szabályozzák. Nem lehet bárhol letenni a kerékpárt mert a „rendszáma” alapján bizony bírságot fizethetünk vagy el is szállítják.
A vasútállomások, bevásárlóközpontok közelében hatalmas kerékpárparkolók vannak, melyek használata  díjköteles. Ez általában 100-200 jen.  A bevásárlóközpontok esetében van vásárláshoz kötött díjelengedés illetve egyes helyeken 60 perc ingyenes parkolás.

Így fizess a kerékpárod parkolásáért Japánban

Budapest belvárosában is érdemes lenne bevezeti  fizető parkolási övezeteket a kerékpárosok részére. Remek helyek erre a BUBI állomások, melyek egyszerűen bővíthetőek ilyen fizető dokkolókkal.  
Szerencsére a Budapest is elindult a rendteremtés irányába és  Mobilitási pontokat jelölt ki a belvárosban, ahová le lehet, illetve melyeken kívül tilos letenni mikromobilitási eszközöket. Ez  jó irány.

A MÁV  vasútállomásai , megállóhelyei közelében az őrzött  P+R parkolók mellé létre lehetne hozni japán mintára fizetős, de cserébe őrzött kerékpárparkolókat, ahol a vonat utasai bátran le tudják tenni kerékpárjukat és azt hazatérve meg is találják!

Természetesen itt is van drágábban kivitelezhető megoldás, de ha a belvárosban kötelező lenne ezek használata, már érdemes lenne elgondolkodni, akár egy ilyen földalatti rendszer telepítésén is.

Mi a véleményetek?

Forrás: Tokyocheapo

4 hozzászólás a következőhöz: “Kerékpár – fizető parkolás

  1. Canga Több mint 10 éve vetettem fel először, hogy gond lehet a kerékpárok száménak növekedése miatt a kerékpásparkolással, közlekedéssel. Abban igazad van, hogy a kerékpár ,egy zöld megoldás. Attól, hogy zöld, még helyt foglal. Sok helyen a járdán , egy vödör festékkel kialakított kerékpárutak már szűkek, tehát ezek bővítése is szükséges. Ha több a kerékpáros akkor a kerékpárparkolás is egyre nagyobb gondot fog okozni. A keleti országokban nem csak autó, de kerékpáros dugók is vannak. Ez minket senm fog elkerülni. Előbb vagy utóbb szabályozni kell a kerékpárparkolást!

 1. Miért lenne jó ha emiatt pár ember visszaülne autóba vagy robogóra és tovább szennyezné terhelné a belvárost? Hol láttál ilyet mondjuk Hollandiában a pályaudvarok alatt található mélygarázsokon kívül? Mindenki oda rakja le bringát ahova akarja… tele van velük az utca igen de mégis jobb megoldás mint hogy autóval van tele az utca! Azért mert találtál egy cikkek épp Japánból és gondoltad írsz valami nagyon okosat lehet máshol is körbe nézhetnél ahol komoly hagyománya van a biciklis közlekedésnek! Örülni kéne neki hogyha bárki lerakja az autót és biciklire vált. Értem hogy annak is vannak költségei de azt fizesse ki az ország/városvezetés cserébe közelebb kerülünk a klíma célokhoz!

  1. Maresz- Mint írtam, itt a költségviselésről és a rendről van szó. Már Budapesten is gondot okoztak az össze-vissza lerakott mikromobilitási eszközök. Szerencsére Budapesten is felnyílt a városvezetés szeme és elkezdte szabályozni ezt a kérdést is.

   A kerékpárok / kerékpárosok beazonosíthatósága is ugyan ennyire fontos, hiszen egy tilosban parkolást, sebességtúllépést, szabálysértést csak így lehet szakcionálni.

   Maresz, tudod az a gond, hogy kizárólag arra hivatkozva, hogy „zöldebb” kerékpározni, mint autóba ülni többletjogokat biztosítani egy szűk rétegnek, nem a jó irány.
   A nagyvárosi közlekedésben minden esteben a közösségi közlekedés a legzöldebb megoldás. Ennek kényelmesebbé és olcsóbbá tétele a társadalmi érdek.

   Ne érts félre, de Budapesten a párezer kerékpáros nem javít sem a levegő minőségén, sem közlekedési dugókon. Viszont nagyon sokba kerül a szükséges infrastruktúra kiépítése.
   Budapest esetében ráadásul nem is valós igényről van szó.

   Tudom még nem látod, vagy nem akarod észrevenni, de ha ez a mesterséges igényépítés tovább folyik, hamarosan telítettek lesznek a kerékpárutaink és ott is pontosan olyan dugók alakulnak ki, mint az autók esetében. Ezért fontos kiépíteni a kerékpáros infrastruktúrát és szabályozni a fővárosi kerékpározást.

   Te is biztosan tudod , hogy Budapesten hatalmas az ellentét a kerékpárosok és az autósok között. A vödör sárga festék miatt ez csak tovább éleződött gyalogos és kerékpáros ellentétté. Ezt fel kell oldani!
   Hidd el a megoldás nem az, hogy az autósok egyre többet fizetnek, míg a kerékpárosok semmit. Abban is biztos vagyok, hogy ha nem én hívom fel a figylemet erre a lehetőségre, akkor más is rájön arra, hogy a kerékpárok parkolásából pénzt lehet csinálni.
   Japán a világon a 7. kerékpározás terén és kerékpárosbarát országnak számít.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük