Pesti Fonódó első rész

Nemrégiben  elindult a „Budai Fonódó”. A rövid szakaszok összekötésével, hosszú, a városon átívelő vonalakat lehetett kialakítani, így Észak-Budától , Dél-Budáig  átszállás nélkül lehet utazni.
A „fonódónak” köszönhetően megtörtünk egy évtizedes tabut. A körúti villamosok közé, beengedtünk idegen  villamosokat.  Sokáig ez elképzelhetetlen volt, ma már a valóság.

Most gondoljuk tovább a fonódást. Ami Budán működik, az Pesten még mindig kissé tabu.  A lenti térképen  látható, milyen útvonalon közlekedhetne a 28-as 62-es villamos, amely képes volna összekötni a város egymástól távol eső pontjait, olcsón!  Természetesen ennek is lennének költségei, hiszen a Blaha Lujza téren kitérőt kell kiépíteni (a Széll Kálmán tér felé  gond lehet az ívvel) illetve a végállomáson bővíteni kell a végállomást a Móricz Zsigmond körtéren.

Honnan az ötlet? Elég ránézni a térképre és adódik a nyomvonal. A körúti villamosok esetében szükséges a járművek felújítása, ma is gyakran jelennek meg Ganz szerelvények, a kieső kapacitás pótlására vagy egyszerűen, csak ha sűrítésre van szükség. Ezen a problémán javíthat, ha a 4-6 villamosok között -a mai menetrend szerint 10 percenként- elhalad egy a Blaha Lujza térre közlekedő 28/62-es villamos. Az utasok nagy részének célpontja a Blaha Lujza tér.

A kőbányai villamos utasainak jelentős része a végállomáson ma is a Combinora száll át a Blahán, így számukra kényelmesebb utazás biztosítható.

Nem szeretnék álszent lenni. Mindenki tudja, hogy problémás viszonylat a 28-as, főként az esti időszakban. A most zajló Teleki téri felújítás és a sok „lassújel” miatt főleg a késő esti időszakban szinte üresen közlekednek a szerelvények, amelyek gyors eljutást is tudnának biztosítani Kőbányáról a belváros felé.  A villamoson élő hajléktalanok sajnos nem teszik vonzóvá ezt a viszonylatot.  Meddig hagyjuk ezt?  Inkább leépítünk egy jó adottságú vonalat ?

Hogy lenne növelhető  az utasforgalom? A sebesség növelése versenyképessé tenné a villamost. Az olcsóbb megoldás a Kőbányai úti évtizedek óta nem használt és feltételezhetően soha forgalomba nem helyezendő kitérők, vágánykeresztek elbontása a Könyves Kálmán körút és az Orczy tér között. Szintén ezen a szakaszon érdemes volna elgondolkodni  a ” Kőbányai út 21″ megállóhely megszüntetésén, illetve ennek a megállónak a 9-es busszal történő kiszolgálásán.  Sokat segítene a posta melletti váltó cseréje (5 km/ó lassújel). A vonal leglassúbb része a Salgótarjáni utca környéki „vágányerdő” a kocsiszínnél. Én úgy látom, minél többet dolgoznak ott, annál lassúbb lesz az áthaladás, amin az egymástól 20 méterre lévő közlekedési lámpák sem javítanak.  Az itt felsoroltak költségei elhanyagolhatóak a „Budai fonódó” költségeihez képest.

Ami az utasszámot érinti, csak növekedés várható.  A körúton az utasszám  adott  a józsefvárosi illetve kőbányai szakaszon a sebesség növekedésével és a járművek „megtisztításával” vonzó lehet a két új viszonylat. Ami a zuglói szakaszt illeti, ott nem számolok utasszám növekedéssel, hiszen az Örstől a metró az elsődleges útvonal a belváros felé, de az átszállni nem szeretők a 62-es villamossal Zuglóból az Allee-ig kényelmesen utazhatnak , megspórolva két átszállást.

Mi erről a ti véleményetek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük