75 és 72-es troli a Liget térig

Vitézy Dávid is kiáll a trolihálózat fejlesztése mellett és egy posztot tett közzé e témában Facebookján. A kommentek között Weisz Gábor  felvetette a 75-ös troli végállomásának áthelyezését a Puskás Ferenc Stadiontól  a Liget téri buszvégállomásra, hivatalos nevén Kőbánya alsó vasútállomásra.   Többször volt már téma a trolisítás és mindig a 9-es busz merült fel elsőként, hiszen az eredeti viszonylat (Liget tér-Deák tér) jelentős részén (Üllői út-Baross utca- Kőbányai út) az autóbusz felsővezeték alatt közlekedik. Valamiért a 75-ös troli kőbányai kapcsolata fel sem merült bennem, miközben a vonal meghosszabításához alig van szükség felsővezetéképítésre.  A 9-es busz trolisítása több elfogadott városfejlesztési elképzelés része. A Liget tér a Pongrác úti troligarázstól  pár száz méternyi távolságra van, tehát a trolisított 9-es esetében a buszok költséghatékonyabban juttathatók el a Pongrác úti kapcsolaton keresztül éjszakai pihenőhelyükre, mintha vissza kéne menniük a Kőbányai úton és a Hungária körútán át jutnának el oda. Tehát feltételezhetően ez az üzemi kapcsolat kiépülne, ezzel létrejönne a mai 75-ös troli Liget térig történő meghosszabbításához szükséges felsővezeték.

Milyen előnyökkel járna ez a meghosszabbítás?  Közvetlen, gyors  kapcsolat jönne létre Kőbánya központja és a Hősök tere (M1 metróvonal)  között.   A 75-ös trolibusz útvonala optimális  állapotot feltételezve jelentősen gyorsabb mint a 9-es busz vagy a 3-as villamos az M1 metróvonal  elérését figyelmbe véve.  A vázlatra tekintve jól látható, hogy  a környéken sok a kizárólag garázsmenetre használt felsővezeték, amelyen a járművek utasok nélkül közlekednek, míg a kékkel jelölt szakaszok kiépítésével a garázs bejáratáig ( Pongrác úti lakótelep) utasokkal közlekedhetnének a trolibuszok.  
A meghosszabbított 72-es troli, feltételezésem szerint azért közlekedik hétvégenként az Orczy térig, mert ott biztosított az akkumulátorok töltése. Amennyiben megépülne a 75-ös troli garázs és a Liget tér közötti szakasza a 72-es trolibusz is fordulhatna a Liget téren, hiszen akkumulátorai ott is tölthetővé válnának.    A 9-es és a 95/195-ös buszok is jó kihasználtsággal közlekednek, tehát a kapacitás bővítése , főként a 2020 februárjában megnyíló operaházi új játszóhely és műhelybázis miatt szükségessé válhat. Későbbi időpontban a Közlekedési Múzeum és a Levéltár átadása szintén több utast vonz majd erre a szakaszra és itt még nem is vettem figyelembe a 400 lakásos új kínai lakóparkot a Mázsa téren mintahogy az úja sportuszodát és sportcsarnokot ugyanitt.

Rendszeresen felhívom a figyelmet arra, hogy a vonalvezetés és a megállókiosztás , sok esetben  még 2020-ban is az 1960-70-es évek gyárfejlesztéseit követi.  Erre remek példa a Kőbányai úti villamos, amely sokkal gyorsabban haladhatna pár megálló elhagyásával és a meglévők jobb elhelyezésével. A gyorsabb közösségi közlekedés, vonzóbb is ! A trolihálózat sajnos folyamatosan a mi is legyen vele stádiumában van. Egy vezető sem  merte komolyan fejleszteni…  A legutóbbi időben jelent meg a 72-es troli az Orczy téren, ami egy lépés előre, de valójában az érintett utasok nem ismerik és rosszul időzítve indulnak a járművek. Gondot okoz a végállomásozás , hiszen nem ennyi járműre tervezztték az Orczy téri végállomást. A Liget téren  egy nagy alapterületű végállomás áll részben kihasználatlanul, ami kínálja a 72,75-ös troli esetében is az itteni végállomásoztatást.

A Puskás Ferenc Stadionnál várható irodaház építés is indokolja majd egy új végállomás keresésének fontosságát, Hiszen ha a  metró épületének helyén építkezni kezdenek, akkor az zavarni fogja a mai  végállomási rendet. A képen a tervezett irodaházak elhelyezkedése látszik a metróállomás felett ( beépítési terv, Képtér Építésziroda kft).

Összegezzük:

  • Az Orczy téri trolivégállomás kapacitása nem elegendő a 83/72 trolik végállomásoztatására és a 9-es busz fogadására.  A kerület  szertné felszámolni az ottani végállomást, a 83-as Népligetig közlekedtetésével.
  • A 72-es áthelyezehtő lenne a Liget térre. Felsővezeték csak egy rövid szakaszon hiányzik.
  • A 75-ös troli végállomásoztatása a Puskás Ferenc Stadionnál szintén nehézkes és az új irodaház építése is csak nehezíteni fogja ezt. A  Stadionok és a Pongrác úti troligarázs között ma is van felsővezeték, tehát csak a Pongrác úti lakótelep  és a Liget tér között kell megépíteni azt.   Az önjárásra is képes trolibuszok végállomási töltése miatt célszerű megépíteni a troligarázs és a Liget téri végállomás közötti  vezetékszakaszt. 
  • Az vonalvezetés miatt a garázsmeneti járatok szinte a garázs bejáratáig -Pongrác úti lakótelep- tudnak utasokat szállítani, nincs üres menet. 
  • A megépülő új felsővezeték lehetőséget biztosít a 9-es trolisítására is.
  • A Liget téri buszvégállomás jelentős kihasználatlan kapacitással rendelkezik, tehát a  két új viszonylat végállomásoztatása megoldható lenne. Mivel a buszvégállomás felújítása nepirenden van, így célszerű már a  két új troliviszonylattal is számolni a tervezésnél.

Felvetődött a kérdés, hogy mi legyen a 95-ös busszal.  Kőbányán már régebben felmerült a Kistorony park és a Pongrác úti lakótelep mélyebb feltárása . A volt Északi Járműjavító területén is új utcák nyílnak, melyek lehetőséget adnak egy új, hatékony vonalvezetés kialakítására. Így a 95-ös egy helyi, míg a 75-ös egy kerületközi gyorsjárat lehetne némi megállóritkítással.

Egy hozzászólás ehhez : “75 és 72-es troli a Liget térig

  1. Mi lesz a szakrendelő megközelítését ígért budzjárattal? A Bajcsy kórhàz és Szakrendelő a 85-ős és 185-ős busszal csak sok gyaloglással érhetö el

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük