Negyven méter gyalog a megállóban

Az  új CAF villamosok megérkezése után, merült fel bennem egy érdekes kérdés, amely a villamosok megállóhelyi megállási rendjét érinti. A villamosok megállóhelyi viselkedését a forgalmi utasítás szabályozza.  Feltételezem, hogy a forgalmi utasítás megalkotói, mindig a megszokott és bevett gyakorlatra támaszkodnak. Úgy tűnik ma is ez a helyzet. Nézzük, miről is van szó. A „sima” egyes megállóhellyel nincs nagyobb probléma, ott a villamosnak a táblával egy vonalban kell megállnia. Ez jól látható és az utas számára jól tervezhető felszállási helyet biztosít. A probléma ott kezdődik, amikor  két villamos áll be a megállóba egymás mögé. Ilyenkor a megállótáblánál várakozó idős, esetleg látássérült utasnak, szabott időkorláton belül kellene eljutnia a hátsó villamosig. Itt jelentkezik a komolyabb probléma. A villamosmegállóink hiába akadálymentesek, ha egy nehezen mozgó, idős vagy beteg utasnak a táblától, a hátsó villamosig 40 (negyven) métert kell futnia!  Amikor a szabályokat megalkották, még nem volt jellemző 34 méteres villamos. A képen is látható Liget téri kettős megállóban azonban  hétvégenként már kizárólag ilyen 34 méteres CAF villamosok közlekednek és hétköznap is a járművek többsége ilyen. Viszont ha azt nézzük a másik erre közlekedő típus a TW600 (hannoveri) is 29 méter hosszú.  Ez két csuklós autóbusz hossza. Összehasonlításként a 2. villamos olyan távolságra van a megállótáblától, mint az MM+M autóbuszmegálló 3. járműve, amelyet a szabályzat azonban újabb megállásra kötelez a megállótáblánál.

A forgalmi utasítás ugyan gondol az átszálló utasokra, de teljesen megfeledkezik, a hosszú megállóban várakozókról. Egy szélesebb megállóban az egészséges és fürge utas ugyan meg tudja tenni a körülbelül 40 métert, de egy szűk, fedett, középperonos megállóban – mint amilyen a LIGET téri ez már nem olyan egyszerű. Ezt írja a forgalmi utasítás :

NKH F.1-2 11.7 “A kettős megállóhelyre másodiknak beálló villamos köteles a jármű ajtajait kinyitni, vagy ajtónyitási engedélyt adni, és amennyiben a két szerelvény eltérő útvonalon lévő végállomás felé közlekedik, úgy mindkét szerelvény vezetője  köteles megvárni a másik szerelvényről átszálló utasokat.”

Nézzük, hogy kell szabályosan beállni a már a megállóban álló villamos mögé második ként :

11.6. Álló szerelvény megközelítése:  A megállóhelyen, illetve a két megállóhely között álló szerelvényt a követő szerelvény legfeljebb 10 méterre közelítheti meg. Ilyenkor az álló szerelvényt, illetve a vágányon álló egyéb járművet legfeljebb olyan sebességgel szabad megközelíteni, hogy az üzemi fék váratlan üzemképtelensége esetén a rendelkezésre álló fékekkel a szerelvény megállítása biztonságos legyen. A 10 méteres távolság tartásától eltérni csak fokozott figyelemmel szabad kettős megállóhelyen, forgalmi kitérőben, kocsiszínben, szerelvény csatolásánál vagy végállomáson való megálláskor. Ezekben az esetekben az álló szerelvényt fokozott figyelemmel kell megközelíteni úgy, hogy a tervezett megállás helye előtt az utolsó 10 métert legfeljebb 10 km/h sebességgel szabad megtenni. Az álló szerelvény mögött úgy kell megállni, hogy a két szerelvény között 1-2 méter távolság legyen. 

Ez ugye azt jelenti, hogy a 34 méter hosszú CAF villamos után kell hagyni 2 méter szabad teret, vagyis a másodikként  beálló villamos a táblától, előírásosan minimum 36 méterre állhat meg. Ehhez még hozzá kell adni az első ajtóig vezető távolságot, amely további 1 méter, tehát a 40 méteres becslésem valósnak bizonyult.

Nézzük meg melyik az az egyedüli eset, amikor a villamos köteles ismét megállni és ajtót nyitni a kettős villamosmegállóban :

11.9. Elindulás a megállóhelyről: ” Kettős megállóhelyről történő indulásnál, ha az első szerelvény után a második szerelvény a megállóhelyről kihaladni nem tud, akkor a szerelvény szabályos indításával a Megállóhely jelzőtábláig előre kell állni, és az ajtókat ismét ki kell nyitni, vagy nyitási engedélyt kell adni. Ha két megállóhely között történt megállás után a távműködtetésű ajtók kinyitása szükségessé vált, a szerelvény indítása a megállóhelyről történő indulásnak megfelelően történhet. „

Azonnal adódik a kérdés, hogy mikor nem tud kihaladni a megállóból szabályosan? Például abban az esetben, ha a jelzőlámpa a két villamos között tilos jelzést ad. Viszont érdekes, hogy ha két villamos a megállón kívül már csak 10 méterre közelítheti meg egymást, akkor ez a gyakorlatban azt kell, hogy jelentse, hogy a megállóban álló második jármű nem férhet bele a szabad jelzésbe, hiszen először meg kell várnia amíg a kilátását zavaró elő villamos kihalad a megállóból, csak ezután indulhat és meg kell várnia amíg az első szerelvény  10 méterre eltávolodik tőle.

Összegezve: A fentiekben leírtak alapján életszerűtlen, hogy minden szabályt betartva a megállóból egyszerre ki tudjon haladni két villamos, ezért javasolnám a Forgalmi Utasítás megváltoztatását, olyan módon, hogy a hátsó villamos minden esetben köteles legyen megállni a megállóhely jelzőtáblánál.

A valósághoz hozzá tartozik, hogy az adott megállóhelyen a villamosvezetők 80-90%-a soha nem áll be a már a megállóhelyen álló villamos mögé, annak kihaladását az azt megelőző kereszteződésben  kivárja és csak az üres megállóba áll be. Ez nagy segítség az utasok többségének.

Itt a probléma kizárólag a távolság és a nehéz megközelíthetőség. Hasonló helyzetet láttam az Élessaroknál, ahol a 34 méter hosszú CAF villamos mögé áll be a busz. Itt is a távolság miatt nehézkes az át illetve felszállás. Nem is találtam kimondottan villamos/busz kettős megállóhelyre vonatkozó szabályozást.

Összehasonlítás:

MM+M  autóbuszok esetén – ahol a harmadik jármű köteles előregurulva ismét megállni a távolság Mercedes C2 csuklós autóbusz esetén  18 m +18 m  vagyis 36-39 méterre található a harmadik autóbusz első ajtaja.
MM   szóló autóbuszok esetén  – A második jármű ajtaja Mercedes Citaro esetén a megállótáblától számítva  12 m+1 méter biztonsági távolság, vagyis 13-14 méter.
MM csuklós autóbuszok esetén –
A második jármű  első ajtaja a megállóhelyet jelző táblától számítva 18 méter + 1 méter biztonsági táv esetén  19 méter.

MM villamosok esetén –  A második jármű első ajtaja CAF villamos esetében 34 +2 méter esetén 36-38 méter!

Forrás: Forgalmi utasítás , BKK
Kép: kozlekedes.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük