RIGO és a jövő

Tényként kell kezelnünk, hogy hamarosan kiépül  Budapest elektronikus jegyrendszere a RIGO.  Amióta megjelentek apróbb részletek a rendszerről, felmerült már pár helyen, hogy ismét nem látunk eléggé a jövőbe és a mában élve vezetünk be valamit, ami ha a jövőbe tekintenénk olcsóbb lehetne.  Miről van szó. Ma már biztos, hogy a RIGO szerver alapú rendszer lesz. Ez azt jelenti, hogy az utazási jogosultság, bérletszelvény, jegy vagy a kártyára töltött pénzösszeg fizikailag nem a kártyán, hanem egy távoli, központi szerveren tárolódik. Maga a kártya csak egy azonosítószám, amely előhívja a szerverről a kívánt adatokat. Leegyszerűsítve ez olyan mint a bankkártyánk. A pénzünk , egyenlegünk egy szerveren van, maga a kártya csak azonosít minket.  Épp ez az azonosítás a lényeg.  A legnagyobb probléma a Budapest Bérlettel, hogy nem átruházható. Többször  kérdeztem, hogy mekkora az az összeg ami veszteségként jelenik meg a családon belüli bérletek átruházásából, de nem kaptam erre választ. Tudom, hogy a jelenség létezik , de nem hiszem azt, hogy jelentős lenne az így kieső bevétel.  Arányos-e  fényképpel, adatokkal történő egyedi kártyakiadás ára a visszaéléssel jelentkező veszteséggel? Gondoljuk végig, hogy a dolgozó gyerek ugye bérlettel utazik, tehát a nap jelentős részében az ő bérletével más családtag nem tud  visszaélni.

Minden embernél van egyedi azonosítót tartalmazó csipkártya. Ilyen lehet egy munkahelyi belépő, bankkártya. Ezekre az ember általában vigyáz. Nagyon ritka az az eset, amikor valaki a bank vagy hitelkártyáját kölcsön adja ismeretlennek.  Ezekre a kártyákra mindenki vigyáz. Mivel a RIGÓ magát a kártyát, az elérhető információk alapján csak számla azonosításra használja, így elméletben bármilyen NFC kártya hozzákapcsolható lenne a RIGO számlához (bérlethez). Ebben az esetben a kártya előállítás költsége máris elmarad, vagyis áthárul mondjuk a bankokra.

Maga a RIGO számla több „zsebbel” rendelkezik mint például a SZÉP kártya (ajándék, üdülés..). A RIGO esetében ezek például a bérlet, kedvezmény, egyenleg. A RIGO mivel az országos rendszer része lesz, feltételezem Budapest határain túlra is gyorsan fog terjeszkedni, ezért egyre többen használják majd fizetésre is.

Pillanatnyilag még nincs részletes információ arról, hogy mi lesz a helyzet az aglomerációs járatokkal. A ma hozzáférhető adatok alapján ezeken a járatokon biztosan Be- és Kiléptető rendszerű díjszabásszámítás működik majd. Ennek azonban előfeltétele, hogy a felszálló utasnak a felszállás pillanatában már rendelkeznie kell a teljes vonalra érvényes utazási jogosultsággal, vagy a viteldíj kiegyenlítéséhez szükséges egyenleggel.  Ebből adódóan rengeteg RIGO számlán lesz majd előre feltöltött, sőt akár megújuló egyenleg.

Amennyiben már általános lesz a kártyákon a pénz, akkor erre gyorsan  ráépül majd a kereskedelem. Az OCTOPUS mintájára főként hogy önkormányzati szabályozás alá eső tevékenységeket tud egy kártya kiszolgálni, kötelezővé válhat a taxikban , parkolóórákban és az aluljárók kereskedelmi egységeiben a kötelező RIGO elfogadás. Létre jön egy budapesti bankkártya. Egy olyan kártya amellyel szinte minden Budapesten élő, itt dolgozó vagy tanuló rendelkezni fog. Ez hatalmas üzlet!

Hol lehetne használni még a RIGO-t?  Az iskolai büfékben.  Mivel a gyerek  RIGO-val utaznak az iskolába, így miért nem fizetnének RIGO-val a büfében? A szülő csak felölti a gyerek egyenlegét és az RIGÓ-val vesz tízórait. Mivel szerver hátterű a rendszer, így a szülő beállíthat napi keretet a gyerek zsebpénzének elköltésére , így az mindig biztonságban  lesz.   A RIGO egyenleg folyamatosan ellenőrizhető az interneten, automatákon és a mobilunkon, vagyis sokkal közelebb áll a készpénzhez, mint a ma ismert bankkártyákhoz.

A BKK már ma is bankkártyánkhoz kötött, automatikusan megújuló RIGÓ-t vizionál, ami valójában már maga egy bankkártya. Hatalmas jövője lehet a RIGO-nak, ha egy elég kreatív csapat kezébe kerül.

Érdemes böngészni az OCTOPUS honlapját és máris rájövünk, hogy határtalan lehetőségei lehetnek a RIGO-nak Budapesten. Sajnos az is nyilvánvaló, hogy rengeteg hasznos opció, mint a mobilunkba rejtett bérlet, idehaza nem valósítható meg, mivel a BKK ragaszkodik a bármikor ellenőrizhető átruházhatatlansághoz, aminek feltétele a fénykép.  Amíg a BKK be nem látja, hogy a túlzott ellenőrzés inkább árt a rendszernek, mint amennyi haszonnal jár, addig nem fog a rendszer kiteljesedni. Csak a margóra jegyzem meg, hogy ma a beléptetésnél, ellenőrzésnél ritkán nézik meg a bérletigazolványt, általában csak a szelvényre néznek rá a BKK dolgozói.

Természetesen én el tudok képzelni egy olyan megoldást, amelyben a BKK ellenőr kártyaolvasóján jelenik meg ellenőrzés során a kártya használatára jogosult utas fényképe (ha már a személyiségi jogainkról úgyis lemondtunk) és ezzel máris megoldódott az átruházhatóság tilalmának ellenőrzése egy mobiltelefon vagy NFC matrica, kulcstartó használata esetén.

Lehet csak én érzem úgy, hogy a BKK feleslegesen nagy erőket akar majd a zárt metróállomások esetén is mozgósítani?  Lehet csak nekem mindegy, hogy Pista havi bérletével, egy nap Pista utazik 10 alkalommal, vagy 2-szer Pista és  8-szor Pistáné ? Mindkét esetben azonos az egyenleg ( 10 = 8+2 ) és együtt soha sem tudnak utazni.

(Kép: BKK)

2 hozzászólás a következőhöz: “RIGO és a jövő

 1. És vajon az idősebbik özv. Pistáné, aki momentán ingyen utazik, feltöltetlen Rigó kártyával is felszállhat a metróra, vagy addigra nem lesz a nyugdíjasok számára ingyenes utazás? Vagy más megoldást találnak ki?

  1. imposztor– hozzáférhető teljes információ nincs. A BKK nem ad ki ilyet egyelőre.
   Elméletben minden nyugdíjas csak úgy utazhat díjmentesen , ha igényel erre jogosító RIGO kartyát.
   A BKK kezdeményezte a jogszabályol módosítását, mivel adatokat szeretne kezelni.
   Elméletben minden nyugdíjas igényelhet ilyen kártyát, vagyis minden budapesti családba juthat ilyen. A budapestiek számára ez díjmentes lesz.
   Az elektronikus beléptetés lényege az, hogy gyorsabb mint az élőerős.
   Az elektronikus beléptetés nagy hibája, hogy nem a személy utazási jogosultságát vizsgálja, csak a kártya jogosultságát, függetlenül attó, ki az aki az használja.
   A fentiekből logikusan következik, hogy egyszerűbb lesz bliccelni a metrón mint ma.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük