RIGO – Biztosan csökken a bliccelés?

A kezdeti lelkesedés után , most kicsit szeretném bemutatni, hogy  véleményem szerint  miért nem jelent feltétlenül bevételnövekedést az elektronikus jegyrendszer. De fogalmazhatnék úgy is, hogy miért csökkenne a bliccelés a RIGO bevezetése után. Próbáljuk meg először megnézni, hogy kik is bliccelnek. Az első kategória, az az ember akinek utaznia kell, de a lakóhelyén vagy a megálló közelében nem jut jegyhez. Ezen a problémán  segítettek az új jegyautomaták és a járművezetői jegyértékesítés, vagyis itt már nem igazán számítok bevételnövekedésre a RIGO bevezetése után sem.  A másik nagy csoport az elvből bliccelő, aki bulinak tartja a bliccelést, vagy elégedetlen a BKK jegyellenőrzési szokásával, amelyben az utasok egy  csoportját, az ellenőrök „mentesítenek” az ellenőrzés alól. A harmadik csoport az az ember aki sajnos anyagi helyzete miatt nem  tud bérletet venni.

Az elő csoport – amennyiben marad kizárólag egy útra érvényes RIGO kártya értékesítés, valamint lesz Paypass elfogadás- nem fog bliccelni, már ma sem teszi. A kérdés az elvből/buliból és az anyagi okokból bliccelők várható viselkedése. Sokan sajnos azt hiszik, hogy az elsőajtózás egy hatalmas áttörés a bevételvédelem terén és, hogy a ma gyakori kétszeri- , háromszori jegyérvényesítés megszűnik, hiszen a kártyaolvasó ezt kizárja.  Igen, tény hogy a RIGÓ bevezetése után, csak utazásra jogosító kártyával lehet majd felszállni az elsőajtós buszra illetve lejutni az addigra már zárt metróállomásokra, DE az egész rendszer leggyengébb pontja épp az ami az előnye. Az utazási jogosultság elektronikus ellenőrzése, amely kizárólag a kártya ellenőrzésére korlátozódik.

Ez mit jelent?  A metrókapu, nem azt ellenőrzi, hogy nekem van-e utazási jogosultságom, kizárólag csak azt, hogy a kezemben, tárcámban, kabátomban lévő kártya rendelkezik-e azzal!  

Mi következik ebből? Gondoljuk végig. Egy klasszikus családban van 4 nyugdíjas nagyszülő, aki kora miatt jogosult ingyen utazni. Ehhez az új rendszerben ki kell váltania egy  ingyenes utazásra jogosító RIGO kártyát. Tény a regisztrációhoz szükség van arcképére és egyéb személyes adataira, de a használathoz csak annyira, hogy a kártyaolvasóhoz érintse.

Ma a mozgólépcső végén álló beléptetőember nem engedne le huszonévest  nyugdíjas-igazolvánnyal, hiszen ránézésre nyilvánvaló, hogy annak használatára nem jogosult. Ezt a kapuk nem tudják, hiszen kizárólag magát a kártyát vizsgálják.

Ma rengeteg kedvezményre jogosító vagy ingyenes utazásra módot adó kártya létezik. A legismertebb a Magyar Államkincstár által kiadott csak MÁK-ként emlegetett kártya. Ma még nem egyértelmű, hogy ezek automatikusan használhatóak lesznek-e, vagy azok felmutatásával lesz kiváltható egy ingyenes utazást biztosító RIGO kártya. Itt nem kis számról van szó!

Jogi szempontból az is kérdés, hogy ki lesz a RIGO kiállítója. Elsőre ez nem tűnhet fontos kérdésnek, pedig sarkalatos. Amennyiben a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform lesz, úgy maga a kártya közokirat lehet és minden visszaélés esetén eljárhat a rendőrség, míg ha azt a BKK adja ki, úgy a helyzet nem változik és  magánokirattal való visszaélés miatt csak bíróság járhat el. Természetesen csak akkor, ha valaki egy  szúrópróba szerű ellenőrzésen átad egy nem az ő nevére szóló kártyát, de azt meg miért tenné , hiszen sokkal egyszerűbb azt mondani, hogy nincs jegyem és csak pótdíjat kell fizetni, míg  mondjuk az okirat (köz-vagy magán) hamisítás rabosítással járhat ! Arra kérdésre, hogy jegy nélkül hogy  jutott be a lezárt metró területére, meg nem köteles válaszolni.

Mi következik a fentiekből? Én úgy gondolom, hogy a magyar nemzet nagyon leleményes! Nem akarok pesszimistának tűnni, de szerintem nőni fog az elektronikus ellenőrzéssel a bliccelés, illetve egy új formája jelenik majd meg.
Mi fog még nőni? Az ellenőrök száma, abban az esetben ha a BKK vissza akarja majd szorítani az ingyenes utazásra jogosító kártyákkal történő visszaélést. Igen és még valami az ellenőrökkel szembeni ellenszenv, mivel munkába menet, a metrókaput  átlépve előbányászni a kártyát egy női táska aljáról, a legtöbb ember szemében már túl lép egy határt.
Még van egy évünk, megoldást találni a fent leírtakra!  Ezek életszerű példák és szándékosan nem tértem ki kártyahamisításokra, másolásokra. Kizárólag csak a kézenfekvő „ügyeskedésekre” hívtam fel a figyelmet, ma , még időben, a RIGÓ bevezetése előtt.
Azt a választ nem fogadom el, hogy az elektronikus jegyrendszer remekül működik, mivel tudom a magyarországi kedvezményrendszer kimagasló. Sok országban ismeretlen a bérlet és az ingyenes utazás fogalma is.
(Kép: BKK)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük