Teszteltem a BUDAPEST GO-t

Mindig az első között voltam az új teschnológiák kipróbálásában. Részt vettem az OTP Simple mobilfizetést biztosító alkalmazásának tesztelésében és a kezdetektől fogva használok mobilbérletet is. Tény hogy nem bíztam a BUDAPEST GO-ban, hiszen az eddigi tapasztalataim alapján a BKK fejlesztései tele voltak hibákkal.  Emiatt a BKK járatain is Nemzeti Mobilfizetési Zrt. mobilalkalmazását használtam, amellyel nem volt soha gondom.  
Természetesen én is, mint nagyon sok budapesti idegenkedtem mindentől ami BKK márkanév alatt látott napvilágot. Talán maga a BKK is érezte, hogy igencsak megcsorbult az elmúlt időszakban a BKK mint márkanév és helyesen , új  márkát teremtve indította el mobilalkalmazását kiegészítve azzal amire mindenki vágyott a mobil jeggyel és bérlettel.

Kicsit zavaró, hogy  minden mobilalkalmazásban úra kell regisztrálni, miközben a technikai hátteret a Nemzeti Mobilfizetési Zrt biztosítja. Sajnos a megvásárolt jegyeket sem lehet szabadon átmozgatni az elérhető mobilalkalmazások között. Ebben a hónapban a havi BKK bérletem a Budapest GO-ban, míg vonaljegyeim a VoxPay-ben és a Mobiljegy alkalmazásban vannak. Ezt meg kéne oldani.

Teteszett  a kezdőképernyőre kirakható widget, de én úgy tapasztaltam, hogy sokkal lassabban indul, mint a Mobiljegy alkalmazás amit egyedi programozható gombhoz kapcsoltam. A widgeten található két „gomb”  ( metro és az ellenőr) hasznos.  Tapasztalatom az , hogy az ellenőr nem várja meg amíg bejön a QR kódos felület, megelégszik a widget látványával amin szintém szerepel, hogy a bérlet érvényes és az is, hogy meddig.  

A metróállomás „gombra” kattintva bejön a mozgó kép amit  be kell mutatni a beléptetőszemélyzetnek. Itt ismét azt tapasztalo, hogy ha van a bejáratnál ellenőr az inkább a QR kódokat olvasgatja be ami szerintem értelmesebb mint az animáció nézegetése. Én biztosan elvetném az animációt, hiszem feleslegesen bonyolítja a rendszert.  És a beléptetőszemélyzet valós munkavégzése is ellenőrizhető lenne ha QR-kódokat olvasnának be. Gyorsan kiderülne, melyik  beléptető vagy jegyellenőr dolgozik és melyik  az aki csak imitálja a jegyellenőrzést.

Elsőajtós buszokat nem teszteltem, mivel azokat ha lehet elkerülöm. Rettenetesen macerás  busz külső oldalán lévő QR-kód beolvasása és az elsőajtós buszok mindig tömöttek és főként nyáron levegőtlenek a környékemen.  

Ami a BUDAPEST GO  mobilalkalmazás többi részét illeti a legnagyobb hiányosságának még mindig azt tartom, hogy a többi hasonló alkalmazással ellentétben nem lehet elmenteni a napi ingázáshoz használt viszonylatokat/megállókat. Erre még mindig a Budapesti Menetrend alkalmazás a legjobb, ahol ki lehet választani a naponta használt megállót/ Viszonylatot/ irányt. Ez a BUDAPEST GO-ból hiányzik és úgy tűnik a fejlesztők nem is értik, hogy mit is hiányolnak többen. Egy külvárosi megálló megadásánál ez nem gond, de egy frekventált helyen teljesen használhatatlanná teszi az alkalmazást a rengeteg viszonylat kijelzése, amire nincs szükség, hiszen én kizárólag az egyik viszonylatot használom és kizárólag egy irányba.

A metrópótlások kapcsán is rendszeresen le szoktam írni, hogy fontosabb  a metró leállásáról tájékoztatni az utasokat, mint  maga a metrópótlás.  A legtöbb budapesti fejében vannak alternatív útvonalak amelyek bermilyen üzemzavar esetén remekül működnek, ha az utast pontosan tájékoztatták és a BKK nem a párhuzamos viszonylatokról, „menekülő” útvonalakról vesz el  buszokat pótolni.  Tipikus hiba a Nyugati-Kálvin tér között a 9-es  ritkítása és pótlásra rendelése, miközben a legtöbb utasnak a két pont között ez a visznylat a „menekülő” út.

Vissza térve  az eredeti gondolatmenethez. A fenti képen jól látszik, hogy a kezdőképernyőn megjelenik az ingázásra használt teljes útvonal  minden használt alternatívával.  A Deák Ferenc térről indulva pontosan látom, hogy a Liget tér felé hol tudok a legoptimálisabban átszállni.  Ha a Stadionoknál van 1 perc a 95-ös indulásáig akkor a metró utolsó kocsijának, utolsó ajtaján leszállva, kényelmesen át tudok szállni, hiszen a busz a metró hátsó kijáratátál indul. Amennyiben ezt lekésem, látom, hogy az Örs vezér terén mennyire kell sietnem, hogy elérjem a villamost, illetve azt is, hogy ha a 3-as el is megy előttem, tudo, hogy 3 perc múlva jön a 62 vagy 62A.  Ezzel kényelmesen tudom megtervezni az utazásomat.

A két képet összehasonlítva azonnal látszik, hogy a Budapesti menetrend alkalmazásban a kezdő képernyőn több útvonal, több alternatívával megjeleníthető, vagyis a megszokott ingázási útvonalamon, bármikor, bármely irányba induló járatokat  egy rátekintéssel látom.  A BKK BUDAPEST GO mobilalkalmazásában a kezdő képernyőt szinte teljesen kitölti 2 viszonylat, melyek közül viszonylatonként csak egy irány érdekes számomra.  Ebben az esetben én  javasolnám a BUDAPEST GO esetében is a teljes személyreszabhatóságot, hiszen sok ember egy megállóból csak egy irányba utazik, a másikba soha. 

Mivel a 80-as troli elsőajtós lett, így rákényszerültem, hogy kipróbálja a QR-kód beolvasását. Nagyon jó és gyors mobilom  van, 5G nettel.  Sajnos lassúnak  találtam a QR beolvasást és lassan érkezett meg az animált kép is amit a troli vezetőjének kell bemutatni.  Maradok a metrónál, ott a menüből kiválasztott metróállomás után azonnal megjelenik a kép és elmarad a stresz is, ami a troli ajtajában megvan, hogy feltartom a felszállókat.
Nem tagadom, tudatosan kerülöm az elsőajtós járatokat, mert zsúfoltak és sok a konfliktus ezeken a járatokon, de ez a QR kódos macera még jobban elriaszt az elsőajtós vonalaktól.  A metró természetesen más, hiszen ott nincs stressz , már a metróállomás felé haladva rákattintok az adott állomásra és kényelmesen, stresszmentesen bemutatom azt a beléptetőszemélyzetnek.  

Tisztelt BKK én a buszok esetében is inkább ezt a megoldást javasolnám, hiszen a  BKK járatai akkor lesznek népszerűek, ha  azok kényelmesen használhatóak. A pillanatnyi rendszer nem kényelmes.   Javasolnám a a buszok esetében is a GPS adat alapján kiválasztható megállót/viszonylatot, hiszen a mobilalkalmazások pontosan jelölik az érkező buszt rendszámmal típussal, igy informatikai szempontból egyszerűen hozzárendelhetőek  az animációk.

2 hozzászólás a következőhöz: “Teszteltem a BUDAPEST GO-t

  1. Nem lehetne megjavítani inkább a bérletnyomtató automatákat? Havi egyszeri esti séta-alkalmat köszönhetek annak, hogy a legközelebbi bérletnyomtató automata november óta rossz: indulok keresni a többit, de van köztük olyan, amelyik csak messziről néz ki működőképesnek. valójában egy óra a nyomtatás. A telót ezekre a sétákra sem cipelem, pedig csilli-vili nfc-s. Számomra nem érthető, miért vált át az otp-s fizetési felület hangyabetűsre, miközben jön már a busz és csak gyorsan venni akartam (volna) pár jegyet: akkor már szívesebben szorongatom tovább nyáron is azt a darab hőpapírt…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük