Nyugati-KÖKI négyvágányúsítása

Sok évnyi várakozás után a végre megjelent 100a vasútvonal fővárosi szakaszát érintő közbeszerzés.A 100a vasútvonal rekonstrukciójának engedélyezési terveztetése, kiviteli tenderdokumentáció elkészítése a Városliget megállóhely és a Kőbánya-Kispest közötti vonalszakaszon.

– Zugló megállóhely áttervezése, adott esetben akár a teljes megállóhely áthelyezése a Thököly úti új, 4 vágányú, mintegy 2×50 méter hosszú vasúti hídra,

– új megálló kialakítása a Kerepesi út feletti új, 4 vágányú, mintegy 70 méter hosszú vasúti hídon, Törökőr elnevezéssel,

– Kőbánya alsó megállóhely áttervezése és 4 vágányúra történő bővítése a mintegy 55 méter hosszú vasúti hídon, a vasúttal szorosan egybeépített műemlékvédelmi állomásépület megtartásával.

A tervezési idő 900 munkanap. Ajánlatot az tehet, akinek az elmúlt három lezárt üzleti évben vasúti infrastruktúra megépítésének és/vagy felújításának és/vagy bővítésének és/vagy átépítésének tervezéséből legalább nettó 700 millió forint árbevétele származott.

A fenti kép az elérhető átszállásokat  mutatja. Ez alapján jogosan merül fel a kérdés, hogy hol fog a legtöbb utas leszállni átszállási szándékkal.  Mivel létrejön  két új metrókapcsolat érdemes elgondolkodni azon, hogy hol álljanak meg az IC-k.  Zugló  vagy Törökőr lesz a népszerűbb. Ugyanez a kérdés merül fel Zugló és Mexikói út között.  Én úgy gondolom , hogy a metró mindig vonzó alternatíva lesz.

A két új metrókapcsolatot vizsgálva, a metróvonalakon közlekedő járművek kapacitását figyelembe véve Törökőr esetében látom biztosítottnak a megfelelő járműkapacitást, tehát itt kéne  minden vonatot megállítani. A mexikói úti megálló, remek lehetőség a belváros elérésére, de az ott közlekedő járművek kapacitása jelentősen elmarad a a Törökőrt érintő M2 metróvonaltól. Törökőr esetében az M2 nem csak a belváros, de a külváros felé is biztosít eljutást amely az esetleges M2+H8+H9 összekötés után tovább bővül és gyorsul.

Nyertes ajánlattevő (Tervező) feladata a 100a vasútvonal rekonstrukciójának engedélyezési terveztetése, kiviteli tenderdokumentáció elkészítése a Városliget mh. (kiz.) – Kőbánya-Kispest (kiz.) 37+00 – 86+00 hmsz közötti vonalszakaszon a műszaki leírásban és az alábbiakban foglaltak szerint:
• Mintegy 22.000 vágányméter (vm) 60-as rendszerű vágány építésének tervezése
• Mintegy 22.000 méter felsővezetéki rendszer és erősáramú megtáplálás tervezése
• Biztosítóberendezési és vonatbefolyásolási rendszer kiépítésének tervezése a teljes vonalszakaszon
• Mintegy 12 csoport kitérő beépítésének tervezése (9 csoport egyszerű kitérő (XI), 3 csoport nagysugarú kitérő)
• Mintegy 20.000 m2 peronépítés (6 db peron) tervezése
Támfalépítés tervezés teljes vonalhosszban
• 5 db kétvágányú vasúti híd cseréjének és 4 vágányúra történő bővítésének megtervezése 5 helyszínen:
1. Zugló megállóhely áttervezése, adott esetben akár a teljes megállóhely áthelyezése a Thököly úti új, 4 vágányú, mintegy 2×50 méter hosszú vasúti hídra. A vasúti híd áttervezése ennek megfelelően.
2. Egressy úti vasúti híd áttervezése és 4 vágányúra történő bővítése a mintegy 40 méter hosszban.
3. Mogyoródi úti vasúti híd áttervezése és 4 vágányúra történő bővítése a mintegy 40 méter hosszban.
4. Új megálló kialakítása a Kerepesi út feletti új, 4 vágányú, mintegy 70 méter hosszú vasúti hídon, Törökőr elnevezéssel. A vasúti híd áttervezése ennek megfelelően.
5. Kőbánya alsó megállóhely áttervezése és 4 vágányúra történő bővítése a mintegy 55 méter hosszú vasúti hídon, a vasúttal szorosan egybeépített műemlékvédelmi állomásépület megtartásával. A vasúti híd áttervezése ennek megfelelően.
• Teljes akadálymentesítés megtervezése
• Magasépítési, környezetrendezési feladatok megtervezés
• Kapcsolódó közúttervezési munkák, az érintett közúti vasút tervezési feladatokkal együtt
• Környezetvédelmi engedélyeztetés
• Teljeskörű építési engedélyeztetés, valamint azt megelőző tervtanúsíttatás
A részletes műszaki, szakmai követelményrendszert a közbeszerzési dokumentumok tartalmazzák. Amennyiben a kiadott közbeszerzési dokumentumok konkrét megjelölést tartalmaznak, az a beszerzés tárgyának egyértelmű azonosítása érdekében történt, azzal egyenértékű ajánlat is tehető.
 
Az ajánlatok felbontásának időpontja: Dátum: 2022/07/13 Helyi idő: 14:00 
 
A 900 napos tervezési időt én túlzónak tartom, annak ellenére, hogy tisztában vagy azzal, hogy menyire szerteágazó és bonyolult tevékenység egy vasútvonal újratervezése.

Mi a ti véleményetek?

Képek: kozlekedes.org  Forrás: közbeszerzes.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük