BKK vitel- és pótdíj emelés margójára

A fővárosi közgyűlés döntött és annak ellenére jegyárat emel, hogy az autósokat át szeretné szoktatni a közösségi közlekedés használatára. A városban egyre nagyobbak a dugók és a közösségi közlekedés igénybevétele is egyre nehézkesebb az  átgondolatlanul bevezetett elsőajtó és szakaszosan meg időszakosan elsőajtós járatok miatt, melyeket QR-kód beolvasásával és internethasználattal megnehezítve lehet használni.

Karácsony Gergely  Budapest főpolgásrmestere egy nyilatkozatában azt mondta, hogy a turisták által használt jegytípusok árát emeli, amivel még akár egyet is lehetne érteni, de sajnos a napijegy egyáltalán nem turistajegy. Rengeteg vidékről Budapestre, ügyintézni vagy orvosi ellátás miatt érkező használja ezt a jegytípust, melynek árát én  990 forintra csökkenteném és a többi jegytípust megszüntetve egyedüli alapjegyként  javasolnám használni.

A BKK így változtatja a jegyárakat:

  • a 24 órás jegy 1650 Ft-ról 2500 Ft-ra,
  • a 72 órás jegy 4150 Ft-ról 5500 Ft-ra,
  • a Budapest-hetijegy 4950 Ft-ról 6500 Ft-ra
  • a 100E repülőtéri járat  jevára 900 Ft-ról 1500 FT-ra nő.

Karácsony Gergely beszámolt arról is, hogy amióta átvette Budapest vezetését 2019-ben,  a BKK jegyárbevétele jelenősen  (68 milliárdról 41 milliárdra) csökkent, miközben az állami normatív támogatás változatlan maradt. Emiatt a fővárosnak jelentősen több pénzel kellett támogatnia a főváros közösségi közlekedésének működtetését.

Pozitív fejlemény, hogy az általam gyakran emlegetett prágai mintára Budapesten is pozitív elbírálás alá kerül az aki a pótdíjazása napján, attól a naptól érvényes havi BKK bérletet vált és azt bemutatja. Ebben az esetben a  BKK a pótdíj 50%-át elengedi. Ez az új díjszabás értelmében a legoptimálisabb esetben 6000 forintot jelent. Vagyis 9500+6000=15500 Ft szemben  a 30 napon belül fizetendő 25000 Ft pótdíjjal.

Kérdésként felmerül bennem, hogy a BKK visszafizeti-e az utasnak a helyszínen kifizetett 12.000 forint felét vagyis a 6000 forintot amennyiben a szabály szerint a BKK ügyfélközpontjában bemutatja a pótdíjazása napján megváltott bérletszelvényt?  Nem volna egyszerűbb az ellenőrnél a pótdíj felét és a havi bérletszelvényt is  kifizetni és ezzel letudni az egészet ?? Mobilbérlet esetében meg az utas a mobilján megválthatá a havi bérletet, melynek QR kódját az ellenőr beolvasva a helyszínen 50%-os pótdíjat számolhatna .

Sajnos tartok tőle, hogy a BKK ellenőrei ismét vadászni fognak azokra a bérletesekre akiket pótdíjazhatnak, mert  mondjuk megfakult a bérletszelvényük a hőségben és nem a jegy nélkül utazókat keresik majd.

Mi a véleményetek a jegyáremelésről?

2 hozzászólás a következőhöz: “BKK vitel- és pótdíj emelés margójára

  1. Jó ötletet adtál, bár én az átszálló- és vonaljegyet vonnám össze. Ez az alkalmi utasoknak kedvező változtatás lenne

    1. Simorka Zoltán: amennyiben csak napijegy lenne , szándékosan nem 24 órás jegyet írtam nem lenne szükség jegykezelő készülékekre. Ezek üzemeltetése karbantartása nem kis összeget emészt fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük