Három perc kétszáz milliárdért

A hazai sajtóban az elmúlt héten két fontos csehországi fejlesztés kapott helyet. Az egyik az új prágai metróvonal, míg a  másik a repülőtéri gyorsvasút . Nézzünk be egy kicsit a hírek mögé. Az elfogadott koncepciót az Indóház mutatta be, ide kattintva. Ezért én a műszaki részletekre nem szeretnék kitérni. Nézzük  mit is kap a Prágába utazó ezzel a 200-215 milliárd forintnyi beruházással. A prágai repülőtér a belvárosból ma  két útvonalon érhető el. Az első az AE (airport express) jelzésű autóbuszjárat a repülőtér és a prágai főpályaudvar között 33 perces menetidővel, külön díjszabással. A második lehetőség a metró „A” vonala  és a 119-es autóbusz, amely összesen  30 perc alatt teszi meg ugyanezt a távot. Ezen a helyzeten szeretne javítani a most megvalósuló fejlesztés, amely vonattal a városközpont és  a repülőtér közötti távolságot 27 perc alatt teszi majd meg. Tehát 3 perc megtakarításáért 215 milliárd forintot fektet be a Cseh Vasút.

  • A 119-es autóbusz normál tarifával , 150 fős kapacitással átlagosan 6 percenként indul a repülőtérről.
  • Az AE jelzésű autóbusz, egyedi díjszabású,  100 fős kapacitással 15 percenként indul repülőtérről
  • A 100 as autóbusz, szintén metró kapcsolattal 150 fő kapacitással 15 percenként indul a reptérről

Az említett járatok , teljes kihasználtság mellett 2500 fő/ óra kapacitást jelentenek.  Várhatóan a vonalon City Elefant közlekedik majd, melynek kapacitása 330 fő. A repülőtéren óránként 420 utast tudnak átvizsgálni, útnak indítani. Ezt a repülőtéri utasszámot a vonat 30 percenkénti indítása is ki tudná szolgálni.  A kérdés az, hogy tényleg jobb megoldás-e a repülőtér és a belváros között egy 30 percenként induló vonat, kényszerű átszállással, mert ugye nem mindenki utazik a belvárosba? Nem mindenki száll meg a belváros szívében. Nem jobb egy átlag 5 perces indulás a repülőtérről, egy általunk választható irányba?

Lehet, hogy nem is olyan buták ezek a csehek és egy Unió által erősen támogatott repülőtéri gyorsvasút terve mögé bújtatva építik át az egyik fontos vasútvonalat ?

Nézzük a hazai vonatkozásait:
Itthon is napirenden van a Ferihegyre közlekedő gyorsvasút. Több elképzelés is létezik.

  1. Az egyik az M3 metrót vinné ki a repülőtérig. Ez a legköltségesebb.
  2. Van egy olyan elképzelés is, amely a Nyugati pályaudvarról indítana közvetlen -egyedi tarifás-vonatot a repülőtérre- hurokkal.
  3. A meglévő vasútvonal egy rövid szakaszát helyezné a repülőtérhez közelebb, esetleg vezetné át a repülőtér alatt.

Én ezt a legutolsót támogatnám, egyetértve Vitézy Dáviddal, sőt én  akár több vasútvonal nyomvonalán is változtatnék annak érdekében, hogy a repülőteret érintve érje  el a várost.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük