Prága- Masaryk pályaudvar

Pár napja írtam arról, hogy Prága eljutott a saját reptéri vasútvonala elfogadott látványtervéig, ami Budapesttel összvetve hatalmas  előrelépés. Prága , Václav Havel nemzetközi repölőterét egy új kétvágányú pálya köti majd össze a főváros központjával.  Konkrétan  Prága  Masaryk elnökről elnevezett pályaudvarával. Ez a pályaudvar a cseh főváros legforgalmasabb pályaudvara, melynek mindössze hét vágánya van.  Ezt a pályaudvart főként  az elővárosi utasok használják Kolín, Kladno irányából.
Természetesen nem várható el  senkitől a helyismeret, ezért a lenti képen bejelöltem a Főpályaudvar és a Masaryk pályaudvar elhelyezkedését. Mint látható a két pályaudvar hasonlóan helyezkedik el mint Budapesten a Keleti és a már bezárt Józsefvárosi pályaudvar. Szerepük is nagyon hasonló. A főpályaudvar főként a nemzetközi és a távolsági IC forgalmat bonyolítja le, míg a Masaryk pályaudvar az elővárosit.  

Budapesthez hasonlóan, prágában is több alkalommal felmerült a főpályaudvar közeli kis pályaudvar , a Masaryk pályaudvar bezárása. Prága ezt nem tette meg és most úgy néz ki ebből előnye származik a reptéri vasút és a Kladno irányába történő vasútfejlesztés kapcsán.   Szintén tudni kell, hogy Kladno 70 ezer lakóját a fővárossal egyvágányú vasóti pálya köti össze melyen gyakran a nálunk BZ motorvonatként ismert kis piros szerelvények  közlekednek. Ezeket  emeletes motorvonatok váltják majd  fel  tizenöt perces követéssel. Illetve a vele párhuzamosan induló reptéri motorvonatok 10 perces követéssel.
Ennek megfelelően a pályaudvart a mai 7 vágányról 9 vágányossá bővítik és befedik. Mivel Prága legrégebbi pályaudvaráról van szó így figyelembe kell venni a műemlékvédelmi előírásokat is. Budapesthez hasonlóan ez a pályaudvar is komoly  kettévág lakott területeket. Gondoljunk csak a Keleti pu két oldalára vagy a Nyugati pu esetére. A belvárosban , nehezen áthatolható akadályt jelentenek.  

Prága ezt  egy a vágányok fölé építendő parkkal oldaná meg, amely lehetővé teszi a pályaudvar két oldalán elhelyzkedő területek kényelmes leküzdését a vágányok felett. Ez a megoldás hasonlít  Budapest Nyugati pályaudvarnál felvázolt megoldásra. Prága Masaryk pályaudvarának fedett vágánycsarnoka  már üres és már ma is  kereskedelmi tevékenységre használják, ezzel javítva a 7 vágány megközelíthatőségét, nem kell kerülgetni a vágánycsarnokban lévő síneket, mint idehaza.

Prága Masaryk pályaudvar – mai állapot

Prága Masaryk pályaudvarára ma naponta átlagban 350 vonat szállítja  az utasokat. Ezzel  a cseh főváros egyk legkihasználtabb vasútállomása. A fent említett fejlesztések következtében a vonat- és utaszsám nőni fog és ha minden sikeres lesz a fővárosba irányuló gépjárműforgalom ezzel egyidőben csökkenésnek indul.

Forrás: Sprava zeleznic, Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük