Sorompó – mi a helyes?

A MÁV ma reggel egy érdekes videót tett közzé,  több , átmenetileg a vasúti síneken rekedt autóról és helyteleníti az autósok , kiemelten a fehér jármű vezetőjének viselkedését.   
A KRESZ egyértelműen fogalmaz, a vasúti sínekre csak akkor szabad ráhajtani, ha azon  megállás nélkül biztonságosan át is tudunk haladni.
Tehát leszögezhetjük, hogy a lenti videon balról érkező szürke és fehér autó szabálytalanul hajtott a vasúti átjáróba!

A MÁV posztjával ellentétben én azt szeretném kiemelni, hogy a szabálysértés ellenére azonban jól reagálva, megakadályozták az autó és az érkező vonak ütközését amely akár jelentős személyi sérüléshez is vezethetett volna! Még amennyiben az érkező személyvonat meg is tudott volna állni elkerülve az ütközést, a vészfékezés következtében feltételezhetően lettek volna sérültek . Egy ütközés esetén a személyi sérülésen kívül, jelentős anyagi kár is kelettkezett volna.
A leírtak alapján én szeretném kiemelni, hogy a fehér  autó vezetője még akkoris ha hibázott, sikeresen akadályozott meg egy komoly balesetet.
Sok olyan  balesetet látunk, ahol hasonló helyzetben a pánikba esett autós, a járművét a sineken hagyva elmenekül, ezzel ütközést okozva.
Az én véleményem az, hogy minden hasonló esetben , ha nincs idő a sorompót kézzel  felhajtani, azt át kell törni, ezzel megelőzve egy tömegszerencsétlenséget.

Mi történt volna, leg optimálisabb esetben, ha az autós megijed és a vágányokon, hátrahagyja a kocsiját? Az érkező vonat biztosan ütközik és hatalmas a csapórúd árának sokszorosa az anyagi kár.

Találtam pár oktatóvideót Csehországból melyeket érdemes megnézni és nyelvismeret nélkül is érthetőek:    A sorompó hazudik!  A lámpát figyeld!

Ha már csapdába estél :  Menj fére!  Ne gondolkodj, törd át a sorompót!

Lefulladt a kocsid a vasúti átjáróban de még nem jön a vonat :  Hívd a 112-t , mond el hol vagy.  Majd indulj el abba az irányba  ahonnan a  vasúti átjáró kevésbé belátható és pl a láthatósági mellénnyel körkörös mozdulatokat végezve jelezt az érkező vonat vezetőjének, hogy minden lehetséges eszközzel álljon meg! Éjjel használj  zseblámpát vagy mobilt.  Ha ketten vagytok mindkét irányba induljatok el és jelezzetek az érkező vonatnak.

Időközben  a MÁV posztjával ellentétben mások is jó döntésnek tartották a csapórúd áttörését és a történet szereplőiről is beszámolnak. Erről ide kattintva olvashatsz.

2 hozzászólás a következőhöz: “Sorompó – mi a helyes?

 1. Kár, hogy a KRESZ nem rögzíti, hogy mit tegyél akkor, ha a vasúti átjáróban maradsz, miközben jön a vonat. Erre az esetre én is a sorompó letörését javaslom.

  1. Simorka Zoltán az írás azért született mert a MÁV posztban elítélte a sorompó törést és annak nagy számát, számszerűsítve az eddigi anyagi kárt.

   Én sem azt mondom,hogy nem kéne megtéríteni a sorompóban okozott kárt, de egy letört sorompó életeket ment meg és anyagi kárt előz meg ami az ütközés során keletkezne.

   Több országban kimondottan javasolják a fénysorompó megrongálását ha jármű szorul a síneken. Konkrétan a fényjelző egyik „szemének” betöltését, mivel ilyenkor vonatbefolyásoló rendszer függvényében a közeledő vonat lassít vagy meg is áll.
   Szintén ajánlják a két sinszál összekötését ( rövidre zárását) fémmel pl drótkötél. Ez is biztosítóberendezés függő.

   Engem az zavar,hogy a MÁV nem tájékoztat,nem mutatja be mi a helyes.
   Egy átjáróban rekedt jármű esetében gyorsan kell dönteni és jól!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük