Szlovákia – LeoExpress a csallóközi vasútvonalon

Nagy meglepetésre a csallóközi vasúti pályázaton a LeoExpress lett a befutó.  A Komárom- Pozsony regionális, egyvágányú vasútvonalon a RegioJet (2011-2020) szolgáltatói szerződésének lejárta után a szlovák vasúttársaság biztosítja az utasok átmeneti szállítását, mindaddig amíg az új pályázó meg nem kezdi a szolgáltatást.  Szlovákia egyik legmostohábban kezelt vasútvonaláról amely a Csallóközt szeli keresztül már sokan és sokszor írtak. A legtöbb, a témával foglalkozó számára egyértelmű, hogy ezt a vasútvonalat politikai okból nem fejlesztik, annak ellenére, hogy az előző szolgáltató a RegioJet ideje alatt a kezdeti  bezárásközeli állapottól, amikor BZ motorvonattal szolgálták ki a viszonylatot, eljutott a vonal odáig, hogy csúcsidőszakban már csak emeletes szerelvénnyel lehet kielégíteni a megnövekedett utasigényt.

A LeoExpress főként luxus kategóriás vonatairól lehet ismerős, melyek elsősorban Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban közlekednek. Regionális közlekedésben a cseh pardubicei kerület vasúti szolgáltatója lett, ahol  Alstom Coradia Lint 41 motorvonatokat üzemeltet, melyeken 119 ülő utast tudnak szállítani. Ez a kapacitás kevés lesz  és a rövid peronok miatt csatolt szerelvények hossza is korlátozott, ezért szükség lesz emeletes vonatok beszerzésére. Ez a pillanatnyi heyzetben elég kérdéses. 

Magyar nyelvű utastájékoztatás
Szlovák nyelvű utastájékoztatás

A LeoExpress a szerződés szerint a 2023 decemberi menetrendváltástól köteles megkezdeni a személyszállítást a Komárom- Dunaszerdahely- Pozsony vonalon, de az illetékes minisztérium, örömmel fogadná, ha ez már 2022 decemberében megtörténne.  Számomra a kérdés csak az, hogy honnan szerez be a LeoExpress megfelelő motorvonatokat, hiszen főként  Stadler Flirt luxus kategóriájú vonatai vannak, illtve Alstom Coradia 41.  Ezek kapacitása le van kötve és nem is alkalmasak a Komárom-Pozsony regionális és elővárosi vonal kiszolgálására.  Ráadásul az előző szolgáltató tagja volt Pozsony integrált közlekedési rendszerének, vagyis a vonatokon elfogadták  az integrált rendszer jegyeit és bérleteit, ami  LeoExpress esetében tárgyalások kérdése.

Nem szabad elhallgatni, hogy a LeoExpress eddigi egyedüli támogatott, nem piaci alapú vonala esetében sok gond volt és a megrendelő pardubicei kerület felvetette a szerződésbontás lehetőségét is hibás teljesítés címén.  Gyakoriak voltak az alulfűtött vonatok , a WIFI hiánya, valamint  kalauz nélkül közlekedő vonatok is előfordultak emberhiány miatt.

Képek: LeoExpress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük