Miért nincs indításjelzés ?

Többször találkoztam azzal a jelenséggel, hogy a körúti  villamosok feltorlódnak, mert a megállóban álló jármű nem tud időben elindulni. Ennek a jelenségnek az okát vizsgálta rájöttem, hogy  mint már annyi esetben most is az  emberekről, az utasokról  feledkezett meg a szolgáltató. Miről is van szó? A legtöbb utasban már gyermekkorában rögzült, hogy az indításjelző megszólalása után tilos a járműre felszállni. Megszoktuk, elfogadtuk. Természetesen páran futnak még ilyenkor is a záródó ajtók felé, de a többség a hangot hallva, lassít és megvárja a következő járművet. A körúti villamosok esetében ez a jól ismert figyelmeztető hang azonban teljes mértékben hiányzik. Mikor szűnt meg? Bizony megszűnt! Az egykori vezetés amely beszerezte a járműveket még az ajtózáródást jelző hangot tervezte használni indításjelzésre. Az energiatakarékossági szempontokat alapul véve bevezetésre került a szelektív nyitás-zárás. Ezzel egy időben az indításjelző hang átminősült automatikus ajtózáródást jelző hanggá. Ezzel még nem is lenne gond, de valaki megfeledkezett az indításjelzésről.  Ez könnyen pótolható lett volna, hiszen hasonló módon működinek a hannoveri villamosok is, amelyeken  kék különböző hang jelzi az ajtó záródását, illetve a jármű indulását.

Sajnálatos módon a körúti villamosoknál maradt a járművezetők káromkodása, az ajtók feszegetése. Mi a megoldás? Több járművezető az említett vonalon  egyes megállókban használja a metróról ismert indításjelző hangok  (Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak). Ez megtalálható az összes hangos utastájékoztatással rendelkező jármű rendszerében, csak használni kéne. Hallottam már ezt a hangot a 7-es buszon is a Keleti Pályaudvar megállóban.

A jármű visszatartása az indításjelzés elhangzása után, tudomásom szerint szabálysértés. Ha nincs indításjelzés a járművet tudatosan visszatartani lehetetlen. Ugyanebből az okból a  körúti villamos záródó ajtaját visszatartani sem tilos, hiszen az utas nem tudhatja miért záródik a villamos ajtaja. A csipogó hang csak azt jelzi, hogy az ajtó záródik.

6 hozzászólás érkezett ehhez : “Miért nincs indításjelzés ?

 1. Erről egyszer egy enyhén illuminált utas szép monólogot mondott, amikor a harmadik zöldről csúsztunk le a Blahán. Nagyrészt a 4/6-ra kihegyezett népnevelésre vetett fel ötleteket. Egész jó ötletei voltak, amíg a “gépfegyver” szó el nem hangzott 😀

  Elbír némi szerkesztést és kiegészítést, de voltak jó gondolatai.

  1) Szelektív ajtónyitás. Ő teljesen eltörölte volna, mivel régen se volt. Én módosítanám arra, hogy ki/be kapcsolható legyen. A végállomásokon működne, meg az alacsony forgalmú helyeken és időszakokban. Plusz egy kapcsoló a járművezetőnek.

  2) Hangos indulásjelzés. Nagyon hangos, mondta ő. Nem túl hangos, de mindenképp feltűnő, mondom én. Mondjuk a hannoveri példa egész használható szerintem. Még felvetette a sárga indulásjelző fény lecserélését a feltűnőbb és egyértelműbb vörösre, ami nem rossz gondolat, bár én ennek csak a kikapcsolt szelektív nyitásnál látom értelmét, csak elbírja-e a garancia (ha még van a Combinókra) a plusz egy lámpát…

  3) Kijelzők. A FUTÁR nem jelzi ugyan a 4/6-ost, amit egyébként meg is értek ilyen járatsűrűség mellett, de külön kategóriaként jelezheti. Sőt, FUTÁR se kellene hozzá. Annyi, hogy a megállóba pár kijelző, mint a metróban, jó feltűnően: “A következő villamos X perc múlva érkezik”. A két viszonylat ez esetben egy érték, mivel váltják egymást, a külön szakaszuk pedig problémamentes. Ha tudom, hogy két perc múlva megy a következő villamos, én személy szerint nem futnék utána.

  Érdekes módon, régen kint is volt egy plakát a Nyugatiban, valami olyasmi szöveggel, hogy “ne fuss utána, két perc múlva jön a következő”. Ez is eltűnt, mint a metróból a “Kérjük, álljon jobbra!”-tábla. Megint ott tartunk, hogy “Szedjük le, Józsi, úgyse nézi senki, nézd meg őket!”.

  1. Szerintem a leghatásosabb megoldás a megáll-nyit-zár-indul !

   Itt nincs kérdés.

   1. Én annyiban engednék belőle, hogy a végállomások, és egyes megállók, ahol nem találkozik a vonal nagyforgalmú járatokkal (Budafoki út, Mester utca) maradhat a szelektív ajtónyitás. A többség a nagy csomópontokban, mint a Nyugati és a Blaha, okoz problémákat.

    Ha a ki-be kapcsolás nem megoldható, akkor viszont nálad a pont, megáll-nyit-zár-indul. Valami feltűnőbb indulásjelzéssel (van látványosabb jelzés, mint a sárga fény a sárga villamoson, és a hang is elveszik a zajban).

    1. Ha belegondolsz, hogy évtizedeken keresztül hogy működött a körúti villamos, jól látszik, hohy a Combino szelektív ajtajaival kezdődött a gond. A ICS hangos ajtócsapódásától tartottak az utasok. Jött-nyitott-zárt-ment. Dinamikus volt a rendszer.

     A szelektív nyitás probléöája, hogy nem lát az utas tisztán, ezért nyomogat, ugrik…

     A metró esetében sem tudod azonnal felnérni, hogy a vpnat most érkezett, vagy indulásra kész. Az elosztófolyosóról a peronra lépve csak azt látod, áll ott egy vonat..

     Nem egyértelmű semmi, nagyon bizonytalan minden.
     Az egységesítés egy ekkora városban létkérsés.

     1. A körúti villamost az utasok szokásai szempontjából nem lehet villamosként kezelni. Az bizony minden látszat ellenére a metróhoz közelebb áll. Ami bármely másikon működik (szelektív ajtónyitás, FUTÁR-integrálás, satöbbi), az ott nem működik.

      Éppúgy az utastájékoztatást, mint az utascsere kezelését ezen a vonalon a metró szabályai szerint kell kezelni, hogy gördülékeny legyen.

      A metrókon is kezelhető lenne a dolog, például az új M3 szerelvényeken kint is van ajtózáródást jelző lámpa, az ajtó felett. Ott jól eltalálták a színt, mert a piros kellőképpen feltűnő. Az M1 szerelvények helyett, ha lesznek újak, ez szintén megoldható lehet.

      Az Alstom esetében már kicsit problémásabb, de szerintem arra is ki lehet találni valamit.

      A gond ott van, hogy hová teszed a kijelzőt, ami jelzi pl. a metrón, hogy mennyi idő múlva indul a vonat? Nem lehet úgy elhelyezni, hogy mindenki meglássa azonnal.

      1. A szelektív ajtónyitás butaság. Jelentősen lassítja az utascserét. A vonali forgalom elveszíti dinamikáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .