BKK- A bérletes utasok szívatása

Korábban már felvetettem és meg is indokoltam, hogy miért nem jó az online BKK bérlet. A napokban több ezer budapestinek okozott kellemetlen meglepetést a BKK, miután egy rendszerfrissítés kapcsán minden felhasználóját kiléptette a BUDAPEST-GO mobilalkalmazásból. Sajnos nem tudok mást mondani, mint azt, hogy ismét nem gondolta végig a BKK, hogy mit is tervez tenni és főként annak milyen következményei lesznek a felhasználók  számára.
Gondoljuk végig, mi is történhetett reggel a munkába indulókkal.  Reggel munkába menet , mindenki siet és kevesen ellenőrzik, hogy a BUDAPEST-GO alakalmazásban történt-e az éjszaka folyamán változás. Tény, hogy a BKK küldött emailt, de azok olvasása sem része a reggeli rutinnak a legtöbb esetben, hiszen nekem például folyamatosan jönnek értesítések az általam használt viszonylatok késéseiről. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül. Tény, hogy a BKK elvárja az utasaitól, hogy ellenőrizzék mobilbérletüket utazás előtt, ezzel is az utasokra terhelve minden felelősséget, de aki meg is nézte mint én az sem láthatta, hogy kiléptették, hiszen a widget (ami miatt a BUDAPEST-GO alkalmazást választják) aktív bérletet jelzett kiléptetett helyzetben is.

Feltételezem, hogy nagyon sokan a kiléptetéssel csak akkor szembesültek amikor fel akartak szállni egy elsőajtós buszra és nem tudtak.  Mondhatnátok, hogy ja csak be kell jelentkezni ismét és mehet. Én próbáltam, többször is. Folyamatosan hibákat jelzett az alaklmazás. Végül később le kellett cserélnem a jelszavamat egymás után kétszer(!) mire sikerült belépnem. Ekkor jött a következő meglepetés.  A még egy hétig érvényes bérletszelvényem eltűnt. A kommentek alapján ezzel sem voltam egyedül.
Többen mint ahogy én is kénytelen voltam becsületes utas módjára jegyet lyukasztani. Ezzel a BKK anyagi kárt okozott nekem, meg mindazoknak akik jegyet kényszerültek váltani annak ellenére , hogy volt az utazásuk pillanatában érvényes bérletük. 

Természetesen szükség van a mobilalkalmazás frissítésére, a fejlesztésre, de miért nem szakemberekre bízza a BKK ezek ütemezését és az érintett utasok tájékoztatását?  A BKK általános megítélését nem javítják az olyan hibák, melyek konfliktusokhoz vezetnek vagy anyagi kárt okoznak az utasoknak.

Igen célszerű a rendszerfrissítéseket éjszaka elvégezni, de miért nem hétvégén teszi ezt a BKK és miért nem értesíti az utasokat egy héttel előre erről, valamint  az adott napra hirdessen díjfizetés mentes napot, hogy minden bérletesnek legyen ideje újból belépni a mobilalkalmazásba?
Ma az emberek rengeteg jelszóval rendelkeznek és nem elvárható ezek ismerete. Erre megoldás lehet egy ilyen szükségszerű kilépetés utáni automatikus beléptetés IMEI vagy mobilszám alapján, hiszen a bérlet nem átruházható. Jó megoldás lehet az emailcím és jelszó kombináció helyett a mobilszám használata. ezzel megszűnne a jelszóismereti kényszer, hiszen az alakalmazás ki tudja olvasni a telefonszámot amire a szerver képes küldeni egy egyedi kódot amit az SMS-ből ki tud olvasni a mobilalkalmazás. A felhasználó észre sem veszi és megtörténik az azonosítás és a beléptetés. Szükség van egy mobileszközhöz kötött bérlet esetén azonosításra? Gyakorlatban a BKK bérlet ugyanis nem személyhez, hanem mobileszközhöz kapcsolódik és annak áthelyezése egy másik mobileszközre korlátozott. Magyarul a BKK azon állítása, hogy a bérletszelvény személyhez kötött, véleményem szerint műszaki oldalról nem alátámasztott. A mobileszközhöz kötött bérletszelvény miatt nem népszerű a hosszabb idejű mobilbérlet, hiszen ma  már az emberek többsége egy évnél rövidebb ideig használja a mobiltelefonját.   Ezen érdemes volna elgondolkodni fejlesztőknek.

Ez az eset is megerősítette bennem, hogy a BKK kizárólag a fizető utasait szívatja, a fizető utasain szeretne pótdíjat behajtani és a becsületes bérletesekkel vásároltatni többletjegyet, hiszen a bliccelő nem vesz jegye soha, míg a becsületes bérletes, mint én a mobilalkalmazás hibás működése esetén vált jegyet!  Sajnos a BKK üzletszabályzata is kimondottan fizető utas ellenes, mivel a mobilalkalmazás hibás működése esetén az utast, aki az egészről nem tehet kötelezi újabb jegy váltására, melyett a BKK nem térit meg számára.

Az alábbi BKK idézet is bizonyíték arra, hogya BKK pontosan tudta, hogy felhasználói kiléptetése gondot fog okozni, hiszen rengeteg ember nem tudja, hogy milyen módon is regisztrált a BUDAPEST-GO mobilalkalmazásba.

„Ha elfelejtetted, mivel (AppleID-val, Google-lal, Facebookkal vagy e-mail-címmel) regisztráltál a BudapestGO fiókodba, jelen levelünkkel tudod ellenőrizni. Ezt a levelet arra az e-mail-címre kaptad, amivel regisztráltál. Ha az e-mail-cím helyén most egy számsort találsz, az arra utalhat, hogy AppleID-val vagy Google-lal vagy Facebookkal regisztráltál a BudapestGO-ba. Ha gmailes e-mail-címmel regisztráltál, akkor érdemes kipróbálni a BudapestGO-s belépést a Google-lal és az e-mail-címeddel is”

Mielőtt valaki azt mondaná, hogy a BKK eltekint a pótdíj befizetésétől, kezelési díj megfizetése mellett, ha  beutazunk a belvárosba és bizonyítjuk, hogy volt bérletünk a pótdíjazás időpontjában, de ez ugye szerintetek sem utasbarát megoldás abban az esetben , ha a BKK miatt  kéne pótdíjat fizetni?
Tévedek amikor úgy érzem, hogy a BKK szinte szándékosan és kizárólag a fizető bérletes utasait szívatja ? Sajnos ez nem új jelenség, hiszen korábban is rászállt a BKK a bérletesekre amikor a hőpapírra nyomtatott bérletet kiszedette a tokból mert annak az elején és a hátulján lévő QR- kódot is be akarta olvasni a BKK ellenőre, miközben a hajléktalan mellet elsétállt.  A bliccelő meg szóba sem áll az ellenőrrel az első ajtós buszon meg egy fénymásolt cetlit mutat fel és boldogan utazik….

Tisztelt BKK, a legköltséghatékonyabb díjfizetési mód a mobilbérlet. Nincs szükség értékesítőre, nincs szükség jegy alapanyagra, nyomtatásra. Mivel mobileszközön tárolja az utas, így a nem kívánt átruházás is szinte kizárt, hiszen ki adja ma kölcsön azt a mobiltelefont amiben a teljes élete ls a vagyona is van?
Nem lehetne, hogy végre megbecsülje, jutalmazza és ne büntesse utasait a BKK csak mert mobilbérletet vált.
Javasolnám a QR- kódos bohóckodás eltörlését az elsőajtós járatokon és a megállóválasztás kötelezettségének eltörlését a metrónál, hiszen az több típusú mobilon nem működik tapasztalatom szerint és egyébként is ott állnak a beléptetőemberek QR- olvasóval akik lecsipogják a belépő utasok jegyeinek QR kódjait. Itt egy javaslat a beléptetők és az ellenőrök bérezésére. Az ő munkavégzésüket bizonyítandó a munkabér jelentős részének kifizetését javasolnám a beolvasott QR kódokhoz kötni. Ez egy objektít mérőszáma lenne a valódi munkavégzésüknek.

Ma 2023.01.15.-e van és a Budapest-GO widgetre kattintva még mindig azt írja a mobilalkalmazás, hogy jelentkezzem be, miközben be vagyok jelentkezve.  A QR-kód beolvasásakor is a kijelző felét kitakarja  egy figyelmeztetés amely arra kér, hogy jelentkezzem be , miközben be vagyok jelentkezve!  A kód beolvasása a háttérben ugyan végbemegy, de a figyelmeztető felirat félre vezeti a felhasználót. A 1675850560-as Combino QR-kódjának beolvasása után megjelenik a dinamikus ábra, tehát a beolvasás működik .

Én úgy vélem, hogy a BKK nem járt el az elvárható körültekintéssel a rendszerfrissítés során, amivel a mai napig kellemetlenséget okoz fizető utasainak.

Kép: BKK, Józsefvárosi újság, Közlekedes, HVG

Egy hozzászólás ehhez : “BKK- A bérletes utasok szívatása

  1. A ma elérhető legfejlettebb mesterséges intelligencia a ChatGPT véleménye az írásban felvetett kérdésről:

    Az írásban leírt probléma oka az, hogy a BKK rendszerfrissítés kapcsán minden felhasználóját kiléptette a BUDAPEST-GO mobilalkalmazásból, ami kellemetlen meglepetést okozott több ezer budapestinek. A megoldásként javasolnám, hogy a BKK javítsa a rendszerfrissítési folyamatot, hogy a felhasználók ne kerüljenek kiléptetésre a mobilalkalmazásból. Emellett kérhetnének egy próbaüzemet a rendszerfrissítés előtt, hogy a felhasználók tesztelhessék a rendszert, és jelezhessék a BKK-nak, ha bármilyen probléma merülne fel. A BKK-nak azt is figyelembe kellene venni, hogy a felhasználók számára legyen elérhető egy ügyfélszolgálat, amelyen a felhasználók kérdezhetnek és jelezhetnek bármilyen problémát, ami a rendszerfrissítéssel kapcsolatban felmerül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük