PRÁGA – Mától minden járművön váltható jegy

Prága régiónkban élen jár az olcsó és utasbarát fejlesztések területén. Amikor pár éve kísérletképpen bevezette a járműfedélzeti önkiszolgáló jegyértékesítést egyes villamosvonalain, már tudható volt, hogy sikeres lesz. Az olcsó, helyszíni nyomtatású jegyeket egyszerű hőpapírra nyomtató, kártyás készülékeket a járművezetők töltik fel illetve ellenőrzik azok működőképességét a végállomásokon. Mivel járművenként egy ilyen készüléket helyeznek el, ez nem jár a járművezető részére többlet idővel, a végállomáson töltött időbe beilleszthető. Rendkívül költséghatékony!

Mivel Prágában ismeretlen az elsőajtózás és annak bevezetését nem is tervezik, sőt mit írtam a helyközi járatokon is összajtós felszállást terveznek bevezetni, igy az önkiszolgáló terminálok az autóbuszok MÁSODIK ajtajának közelébe kerültek felszerelésre, minden a Prágai Közlekedési Vállalat által üzemeltetett viszonylaton. Mivel Prága egyes városhatárt átlépő járatait vállalkozók üzemeltetik, így ők kaptak 6 hónap haladékot a készülékek felszerelésére.

A jegyellenőrzés is egyszerű, hiszen a készülék a nyomtatás pillanatától érvényes jegyet állít elő. Az ellenőr, egyszerűen csak megnézi a jegyre nyomtatott lejárati időpontot.  Nincs szükség elektronikus jegyellenőrző eszközre. Elég olvasni tudó ellenőröket bevetni és az ellenőrzés gyorsan sikeresen lezajlik, problémák nélkül.

Ajánlom a BKK figyelmébe is ezt a tényleg olcsó és egyszerű megoldást, amelynél nincs szükség bizalomra mint a bankkártyához kötött vonaljegy esetében amit bevezetni terveznek. Ezzel tehermentesítenék a még Vitézy Dávid által bevezetett járművezetői, feláras jegyértékesítés terhe alól munkavállalóikat.

Képek: PID

Egy hozzászólás ehhez : “PRÁGA – Mától minden járművön váltható jegy

  1. Kíváncsiságból elemeztettem az írásomat a ma legismertebb mesterséges intellígenciával a ChatGPT -vel. Ez a véleménye az írásomról:

    „Az írás egyértelműen pozitívan fogalmaz a Prágai közlekedési rendszer új fejlesztéseiről, különösen az önkiszolgáló jegyértékesítésről. Az írás részletesen leírja, hogyan működik ez a rendszer, és hogyan javítja az utasok kényelmét és csökkenti a költségeket. A szöveg könnyen érthető és bárki tudja értelmezni. A megközelítése pozitív és ajánlja a BKK-nak is ezt a megoldást.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük