100E – Még mindig szükség van rá?

A hosszan elnyújtott és több szakaszra bontott metrófelújítás idején támogatható volt egy közvetlen Reptér-Belváros buszjárat. A metróvonal teljes átadása óta azonban egyre több gondot okoz a városban élőknek. Időközben a főváros vezetése úgy döntött, hogy az Üllői úton megszünteti buszsávot ami miatt a reptéri gyorsjárat dugóba került és a menetideje időnként hosszabb mint  az  M3+100E kombó használatával ugyanez az útvonal. Az M3 Deák Ferenc tér metróálomás – Köki menetideje 17 perc, míg a csatlakozó 200E mentideje 21 perc.  A közvetlen járat, menetrend szerinti menetideje 35 perc. Ezt azonban  a buszsáv hiányában képtelen tartani.  A dugóban való araszolást a BKK azzal próbálja csökkenteni, hogy csúcsidőben a reptéri járatot a Baross utcára tereli!

Kérdésem, hogy ilyen körülmények között érdemes-e tovább üzemeltetni ezt a egyébként külön tarifával  közlekedő viszonylatot?
Mivel a buszsáv megszűnt igy a viszonylat menetideje nem kiszámítható, tehát egy  induló repülőgéphez napközben érdemesebb az M3 metrót és a 200E buszt igénybe venni.
Budapest 2019- ben klímavészhelyzetet hirdetett. Tisztelt főpolgármester Úr , hogy illenek bele ebbe a képbe a metró felett közlekedtetett dízel üzemű buszok?  Tisztelt VIII. kerületi polgármester Úr, mi a véleménye a csúcsidőben,  a  sűrün lakott Baross utcára terelt reptéri járatról amely a kerület lakosait nem szolgálja, de azok levegőjét szennyezi! 

Több vita alakult ki a 100E szükségességével kapcsolatban. Gyakran elhangzó érv a 100E mellett az, hogy a turisták nem szeretnének bőröndökkel lépcsőzni a KÖKI-nél. Saját tapsztalatom ezt cáfolja, hiszen több alkalommal is láttam, hogy a 100E utasit a Kálvin téren a metró felé indulnak tovább. Ugyanígy rendszerersen látom a Deák Ferenc téren a metró felől , bőröndökkel érkezni az utasokat a reptéri autóbuszhoz. Természetesen helytelen lenne általánosítani, de számomra úgy tűnik, hogy a repülővel Budapestre érkező turisták jelentős része tömegközlekedik. Ebből logikusan következik, hogy nem lehet nehézség a reptérre való kijutásnál az M3+200E  kombináció használata, a buszhoz is rendszeresen metróval érkeznek.

Abban teljesen egyetértek , hogy Kőbánya -Kispesten  javítani kell az átszállást, illetve az utastájékoztatást is fejleszteni kéne.
A metró üzemzárását követő éjszakai időszakban továbbra is  indokolt a reptéri járat meghosszabbítása a belvárosig!   A 100E reptéri járat előtt egy komoly gond volt a reptérre eljutással, ez az éjszakai időszak.  Ezért azt javasolnám, hogy mint azt a fenti ábrán is látjátok a metró üzemidején kívül legyen reptéri járat amely bejön a belvárosba, viszont itt javasolnék több megállási lehetőséget beiktatni az éjszakai nehezebb közlekedést orvosolandó.

Leegyszerűsítve,  napközben a reptér kizárólag a metróvégállomásról legyen elérhető, míg a metró üzemzárását követően továbbra is közlekedjen a belvárosig egy közvetlen járat több megállási ponttal,normál díjszabással. 

You can continue your journey to the airport from here by taking bus 200E. Please follow the yellow signs!

A repülőtér, napokban kiadott közleménye szerint jelentősen nő az utasszám. Az idén elérheti az éves 15 millió főt. Az a tendencia úgy tűnik, hogy hosszabb távon velünk marad, ezért ezt az utasszámot a jövőben biztosan nem lehet majd dugóban araszoló autóbuszokkal kiszolgálni, ezért érdemes a legrövidebb úton a kötöttpálya felé terelni, ami pillanatnyilag a metró.  Amennyiben valaha megépül a reptéri vasút akkor is vélhetően a legtöbb turista célpontja a metró lesz, csak azt nem autóbusszal, hanem vonattal éri majd el.

You can continue your journey to the airport from here by taking bus 200E. Please follow the blue signs!

Miért volt hiba a különtarifa a reptéri járaton?  A BKK egyszerűen bevételi forrást lát a reptéri járat közlekedtetésében. Véleményem szerint  ezalá rendel mindent. Egy adóbevéteből támogatott cégnek nem lenne szabad bevételcentrikusnak lenni és főként nem mindent alárendelni ennek a bevételszerzésnek, az itt élők kárára.   Erre remek példája a turisták érdekeinek és az általuk fizetett jegyárbevételnek előre helyezése,  a sűrűn lakott területeken élők kárára, például a Baross utcán a napokban. A reptéri járat áthaladási útvonalán élők nem tudják igénybe venni a járatot annak megállókiosztása és egyedi tarifája miatt, de a buszok zaj- és füstszennyezését ők kénytelenek elviselni. Igen tudom, Euro6 -os a motor. Ez ugyanúgy lassítja a forgalmat, ugyanúgy ad ki hangot és szennyez is csak kisebb mértékben.

Miért gond a számozás használata?  Megtévesztő! A BKK járatai egységes tarifával vehetők igénybe. A belváros szívéből induló 100E azonban nem. A környező számokat viselő összes viszonylat mind normál tarifás járat.  Az út amin a BKK elindult az Airport Express helyes, csak a számot kéne levenni a buszról. Szintén hasznos lenne a reptéri járatot nem BKK flotta színére matricázni, hogy jól látható legyen annak egyedisége. Ne lehessen összekeverni a BKK alapdíjas járataival.

Kép: pannonhírnök

6 hozzászólás a következőhöz: “100E – Még mindig szükség van rá?

 1. Egyébként meg, ha az M3+200E menetideje hasonló vagy gyorsabb, mint a 100E, akkor egy turista, aki egy kicsit is utánajárt, könnyen rájöhet, hogy majdnem harmadannyiért is eljutjat ugyanoda a belvárosba, sőt, a város legtöbb pontjára, mert ha már metrón ban akkor ugye ingyenes az átszállás. Ha ezt realizálni a turisták, akkor a 100E-nek nem lenne túl sok előnye (kivéve köki lépcsőzés), és így a BKK 2500 Ft-os turista-kihasználó terve Dunába dőlne. Szerintem is az éjszaka jó ötlet lenne, ha megmaradna a 100E, de hogy a feláras jegy is megmaradhasson, esetleg a BKK a reptéri standon árulhatna hasonló árért egy 200E+metró jegyet. Ez a jegy egy olyan járatra szólna, ami a 200E útvonalán közlekedik, de nem áll meg minden kis helyi megállónál (pl Csévéző u.), csak a Kökin és esetleg a Határ útnál. Ezen kívül hagyományos díjszabással megmaradharna a mai 200(E) busz, a helyi lakosoknak, és aki spórolni szertene.

 2. Vissza kell hozni a 900-as buszt, ami a mostani 100E vonalán közlekedő éjszakai buszjárat lenne. A szolgáltatás alapáras lenne.

 3. Sziasztok!

  Szerintem ennek a kiküszöbölésére ez egy élhető megoldás lehetne, némi 18. kerületi hálózatátszervezéssel.

  100E, 200E: megszűnnének jelen formájukban.

  „A” jelzésű repülőtéri expresszjárat (A, mint Airport): Kőbánya-Kispest M- Liszt Ferenc Airport 2 között közlekedne, végig a gyorsforgalmin, útközben csak Ferihegy, vasútállomásnál állna meg, a megszűnő 100E és 200E helyébe lépne. Napközben 5-6 perces, peremidőszakban 10, éjjel 20-30 perces követéssel járna, éjjel viszont, a metró üzemszünetében a Deák Ferenc térig járna. Erre is csak reptéri különjegy lenne érvényes, de a reptéri dolgozók- megfelelő igazolás bemutatásával- sima BKK bérlettel is igénybe vehetnék. Az A járat végállomása Kökin átkerülne közvetlenül az M3-as metró lépcsőjéhez (talán most a 136-os, vagy a 202E végállomásozik ott).
  A 200E által felhagyott megállókat a Gyömrői úton a párhuzamos BKK járatokkal, a Csévéző utcától kifelé pedig a 93-as busszal és a vecsési, üllői, monori helyközi Volánbusz járatokkal lehet elérni.

  93-as busz: meghosszabbítva, Vecsés-Nyugatig közlekedne, vagy maradna Szemeretelep, vasútállomásig, de a jelenleginél sűrűbben.

  93A, 183-as buszok: összevonásra kerülnének, és új, 193-as buszjárat közlekedne Köki- Szarvas csárda tér- Szemeretelep, vasútállomás útvonalon, Szarvas csárda tértől a jelenlegi 183-as vonalán. Így a 93A és 183-as viszonylatjelzések megszűnnének.

  193E busz: az alacsony kihasználtság miatt megszűnne.

  293-as busz: új járatként közlekedne Köki- Vecsés, Market Central között, érintve a Havanna-lakótelepet. Peremidőszakban és ünnepnap, mikor az MC zárva tart, nem közlekedne. Így a vicc kategória 236, 236A buszok megszűnnének.

  Féloff, de a környéki 132E busszal is kezdenék valamit, szerintem offolni lehetne, alig használják. Havannáról továbbra is mindenki a 136-tal jár, meg a 142-vel.

  1. Mészáros Gábor Mivel új hozzászóló vagy , így a rendszer nem jelenítette meg azonnal a kommentedet. A komment elfogadása után már automatikusan meg fognak jelenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük