PRÁGA

Nézzünk körül Págában illetve a PID ( Prágai Integrált Közlekedés) tarifaközössséget használó térségben. Prága Csehország fővárosa. Lakóinak száma 1,3 millió. a Közvetlen agglomeráíióját is feigyelembe véve 2,7 millió ember. Az agglomeráció azért fontos, mert a PID tarifaközösségnek köszönhetően már a központi régió határain túlra is utazhatunk PID tarifával az integrált közösségi rendszerben. 

Prága főváros  tarifarendszere három zónából áll  P, O és B.  A prágát körülvevő közép-csehországi kerület (megye) zónái pedig arab számokkal jelöltek. Ez 2021. december 24.-én 1-12-ig tart.  Ezeket a zónákat a fövárost körbevevő koncentrikus körönkét kell elképzelni.

A tarifazónak a fenti képen látható megoszlása a következő :
A „P” ZÓNA – Ide tertozik Prága összes metró-, villamos-, autóbusz és trolibusz vonala valamint Prága városának  vízi átkelőjáratai és a Petřín-re közlekedő sikló (kábelvasút) valamint néhány a főváros központjában található vasúti megállók.  A „P” zóna  úgynevezett kettős vagy dupla tarifaértékű zóna. Magyarul a zónatarifa számításánál a „P” zóna értéke nem egy, hanem KETTŐ. Ennek akkor értelme, ha a városon kívülre utazunk, de a belvárosból indulunk.

A „0” ZÓNA – ide tartoznak a Prága környéki ingázó közvetlen agglomerációs járatok fővárosi szakaszai. Hogy érthetőbb legyen számunkra, ezt vehetjük úgy mint  Budapesten a BKK színeiben, de a közigazgatási határon túlra közlekedő BKK járatok ( Budaörs, Solymár, Pécel..) budapesti szakaszait.

A „B” ZÓNA –  ide tertoznak a távolsági járatok Prágán belüli , külső szakaszai.  Budapesti hasonlattal  élve ezek a VOLÁN , MÁV  elővárosi vagy távolsági járatinak városhatáron belüli, külső szakaszai.

A tarifaszámítás szabályai.  Alapszabály, hogy a tarifaszámításnál minden esetben a zónak sorrendjében kell számolni. Ez a sorrend minden esetben P, 0, B, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  vagy  a másik irányból (a főváros felé ) utazva 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, B, 0, P.   A tarifafámítás másik, már említett főszabálya, hogy a „P” (Prága) zóna értéke minden esetben kettő, míg a többi zóna tarifaértéke  egy.
Példa:  Prága Zlicín metróállomástól utazunk a 30 km-re  fekvő Kladno iparvárosba.  Az indulási  zónánk  a „B” mivel Prága szélén lévő metróállomásról van szó. A célállomásunk, Kladno buszpályaudvar a „3” – as tarifazónában van . Most egy kis matek : B (tarifaértéke=1) + 1 (tarifaértéke=1) +2 (tarifaértéke=1) + 3 (tarifaértéke=1) ami összesen  4 azaz 4 zónára érvényes jegyet kell váltanunk ami 90 percig érvényes és az ára 40 cseh korona.

Természetesen ugyanez a helyszínen, internetkapcsolat nélkül is kiszámolható a kiragasztott menetrendi tájékoztatóból. Mindig a kiindulási pontot, a célállomás célállomás eléréséig végigjár útvonalat és a célállomás zónáját kell figyelembe venni a mentrendben.  Figyelem, ugyanaz a megálló nem minden vonalon esik ugyanabba a tarifazónába és  két azonos végállomás között sem feltétlenül egyezik meg a tarifazónák száma, az mindig az egyedi menetrendi útvonal függvénye.

Miután megismertük a mentrendet a zónákat, nézzünk egy  agglomerációs díjszabást. Ezek a jegyárak Prága fővároson kívüli tarifák, tehát az 1-12 zónák közötti utazások díjaival indulnak. Ha fentről nézve haladunk lefelé,  akkor  a  negyedik illetve a négy zónás jegy az első ami érvényes Prága területén is, de itt is fontos a pontos tarifazónaszámítás. Miért van 16 tarifazóna?  A tarifaszámításnál a sorrendiség miatt maga Prága főváros  0+B+P a fent leírt tarifaszámítás miatt  4 zónaértékű, mivel a „P” értéke kettő, de a centrumból kifelé haladva keresztül haladunk a P és B zónákon is az 1-es felé haladva.
Kis magyarázat a lenti táblázathoz. Az első oszlop az érintett tarifazónák számát jelöli. A második oszlop az érvényesség idejét. A harmadik oszlop a teljesárú menetjegy ára, míg az utolső a kedvezményes tarifát. Csehországban van gyermek, diák, nyugdíjas kedvezmény a helyi járatokon is nem csak a helyközi és országos viszonylatokon.  A piros áthúzott jelölések  azt jelzik, hogy az adott  jegy általánosítva Prága területén nem érvényesek. Ezek a példában is említett  agglomerációs települések helyi közösségi közlekedésében használhtók.   
A tarifaközösségre jó péda, hogy a 4 zónás jegy ára megegyezik Prága főváros helyi jegyárával és időbeli érvényességével.
Nagy segítség lehet a közlekedésszervező LÍTACKA nevű mobilalkalmazása, amely a legrövidebb útvonalat keresi meg számunkra és így a legkedvezőbb tarifát számolja az alkalmazáson belül megváltott  mobiljegyünkre. Erről bővebben , lejjebb olvshatsz majd.

Miután részletesen kitárgyaltuk a PID fővároson kívüli  tarifáját, most térjünk vissza a Prága közösségi közlekedéséhez.  Prága főváros tarifarendszere idő alapú és független az átszállások számától. Itt lényegében két féle jegyet válthatunk az egyszeri utazásunkhoz. Harminc vagy 90 perceset. Három darab 90 perces jegy ára azonban megegyezik a napijegy árával. Turistaként én ezt javasolnám mindenkinek. Az összej jegytípust az utazás megkezdésekor , bélyegzéssel érvényesíteni  kell ugyanúgy mint Budapesten. A 30 és 90 perces jegy nem érvényes a Petřín-re közlekedő siklóra. A 24 órás jegy azonban már igen!

Aki hosszabb időt töltene Prágában , az bizonyára a bérlet árakra kíváncsi. Prága díjazza és meg is próbálja az utasait az éves bérlet felé terenli, ehhez jelentős kedvezményeket biztosít. A teljes árú havi bérlet ára 550 cseh korona , de az éves bérlet más 3650 cseh koronáért beszerezhető. Ismét egy kis matek 3650:550= 6,63 vagyis hat és fél hónap árán egy teljes éven át utazhatunk Prágában !  Ez jelentő kedvezmény amivel a prágaiak jelentős része él is.

Hol válthatunk jegyet Prágában?

  • Jegy pénztárlakban
  • Hírlapárusoknál
  • Automatákból
  • SMS  formájában
  • A járműveken elhelyezett jegynyomtató készülékekből – csak bankkértyával
  • A LÍTACKA nevű mobilalkalmazásban

Nézzük mi is a Lítacka ? Már a kezdeteknél meg kell különböztetni két azonos  módot.  A Lítacka kártyát és a  Lítacka mobilalkalmazást.  A kártya, lényegében csak egy elektronikus  bérlettálca,amibe feltölthetjük  megvásárolt bérletünket és egy esetleges jegyellenőrzéskor az ellenőr ezt a kártyát ellenőrzi elektronikusan.
A másik és ennél sokkal jelentősebb és utas sőt turistabarátabb megoldás a Lítacka mobilalkalmazás. Egy regisztráció után , mint ahogy az a fenti  videón is látható kapunk egy rendkívüli útvonaltervezőt mint amilyen idehaza a BKK FUTÁR mobilalkalmazás, de a Lítacka nem csak megkeresi a legjobb útvonalat, de azonnal lehetővé is teszi, hogy egy kattintással jegyet váltsunk erre az útra.  A BKK FUTÁR alkalmazással ellentétben a jegyellenőrzéshez nincs szükség csak a mobilalkalmazásra , hiszen  abban megadtunk minden adatot és feltöltöttük az arcképünket is.  A megvásárolt egyszeri utazásra szóló jegyeket tovább is tudjuk küldeni családtagjainknak.  Szintén használhatjuk utazásra jogosító bérletünk tárolására is. Egy ez nagyon hasznos mobilalkalmazás amit minden Prágába utazónak javasolnék telepíteni.

Pótdíj :  Prága utasbarát módon kezeli azokat a jegy nélkül utazókat , akik éves bérletet váltanak, miután fennakadtak egy jegyellenőrzés során.  Amennyiben bliccelő úgy dönt, hogy  megbánva tettét  nagyon kedvezményes áron éves bérletet vált a közlekedési társaság elengedi a pótdíj felét. Mint feljebb már írtam, Prágában az éves bérlet rendkívül olcsó, a havi bérlet árának 6,3 szorosa. Lényegében  fél évnyi havi bérlet ára vagyis majdnam 50% összevetve a havonta vásárolt bérletszelvények árával.

Számunkra furcsa lehet, de Prágában gyerekkocsival KIZÁRÓLAG a járművezető egyértelmű engedélyével lehet felszállni. A balesetek elkerülésének érdekében  oktató / felvilágosító kisfilmeket is közzétesz a prágai közlekedésszervező.  Ezt a kisfilmet nyelvismeret nélkül is javasolom minden gyerekkocsival utazónak, sok hasznos tanács és fékezési teszt is látható ami gondolgodásra sarkal  minden szülőt.  Prágában a gyerekkocsi szállítása gyermekkel díjtalan .

Forrás: PID, LÍTACKA, DPP

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük