Varsó

Varsó , Lengyelország fővárosa  1,7 millió lakosának és az agglomerációval együtt 2 millió ember  közösségi közlekedését szervezi a ZTM – Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie.  Ez a ZTM adatai szerint napi 3 millió utazást jelent átlagosan. Varsó főváros közösségi közlekedését a  Warszawski Transport Publiczny bonyolítja le.  A fővárosi régió két tartifazónára osztható fel ( 1 és 2 ).  Számunkra lényeges, hogy Varó nemzetközi repülőtere is a belő, 1-es zónában helyezkedik el (lásd a térképet)

Díjszabás:  Varsó idő alapú, zónás  tarifarendszert használ.  20, 75 és 90 perces jegyeket válthatunk. Ezen túl van csoportos (10 főig) illetve turistáknak szánt 24 és 72 órás valamint egy idehaza ismeretlen jegyfajta a hétvégi jegy. A hétvégi jegy péntek este 18 órától, hétfő reggel 8 óráig korlátlan számú utazásra jogosít. 

A megváltott és érvényesített ZKM jegyek érvényesek a helyi autóbuszokon, villamosokon, metrókon , a városi gyorsvasúton (Szybka Kolej Miejska – SKM, talán a legjobb hazai hasonlat a HÉV) a tarifazzóna és az utazási idő figyelembevétele mellett. Ezeket avonatokat „S” betűvel jelölik, hasonlóan sok más városhoz. Az éjszakai járatokat „N” betűvel jelölik.  
Varsóban a villamosok tervezett vagy műszaki okból bekövetkezett pótlása esetén a pótlóbuszok jelölése „Z” betű és a pótolt viszonylat száma. Például a 4-es villamost a Z4 pótlóbusszal pótolják . Az M2 metróvonalt pótló busz a „ZM2”
Az autóbuszvonalak esetében vannak alapjáratok , melyek minden megállóban megállnak. Ezek jelölése 101-399 ig tart, de a 300-399 közötti járatok csak időszakos járatok.
Az alapjáratokon túl vannak gyorsjáratok, melyek számozása 400-499 közé esik, ezek ritkábban állnak meg és jellemzően csúcsidőszakban közlekednek. 

Az Expressz járatok , főként a külvárosok és a belváros közötti gyors kapcsolatot biztosítják. Ezeket a viszonylatokat „E” betűjellel különböztetik meg az alapjáratoktól. Varsóban ezen kívül még zónázó buszokkal is találkozhatunk, ezek 700-899-es számtartományba esnek. A 800-as viszonylatszám felettiek szezonális jellegű járatok.

Díjszabás tekintetében  külön csoport a lokáslis jelentőségű járatcsoport ezek számozása ‘L’ betűvel kezdődik és nem minden jegytípussal vehetők igénybe- erre figyeljetek! Lényegében agglomerációs járatokról van szó és a színűk kék.

Az utolsó kategóriát az éjszakai járatok alkotják. Ezek jelölés több más városhoz hasonlóan „N” betűvel kezdődik, például N12.

Hasznos információk, mint az útvonal időszakos változása is megjelenik a buszok  homlokkijelzőjén  piktogram és szöveges formában is.  Szintén érdekes lehet, hogy a végállomáson az indulásra várakozó jármű  homlokkijelzőjén is látható az indulásig hátralévő idő.

Varsóban is széles a jegyváltási lehetőség.  Válthatunk papír alapú jegyet  jegypénztárakban, automatákban a megállókban és a járműveken. Ezen kívül VARSÓ közlekedési kártya is beszerezhető, de több mobilalkalmazásban is válthatunk jegyet.  Ezek a moBilet, MPay, SkyCash, JakDojade, GoPAy…

Létzik a Budapestről ismerős QR kód beolvasós jegyérvényesítés is, kényelmesebb formában. Nagy méretű matricák a metróállomások bejáratánál és a járművek belső terében.

Bérletek- Bármennyire is kerestem nem találtam  90 napnál hosszabb ideig érvényes jegytípust. Ez alól  kivétel a 65 évesnél idősebbekenek ,  illetve a háromgyerekes családok gyermekeinek szánt kedvezményes éves bérlet.

30 napos bérletek árai . Az írás megjelenésekor 1 zlotyi 79,72 forint

90 napos bérletek árai . Az írás megjelenésekor 1 zlotyi 79,72 forint

A jegyautomaták használata lényegében megyegyezik a budapesti automatákéval.  Turistaként főként papírra nyomtatott  jegyet váltunk idő alapú tarifával, ezért érdemes ezt kiválasztani a menűből. 

  1. Kup Bilet Kartonikowy  – papír alapú jegy vásárlása
  2. Czasowy –  idő alapú
  3. 20/40/60 perc- válassz
  4. Dalej – Tovább
  5. Normalny  – Teljesárú jegy
  6. Add meg a mennyiséget -alapbeállítás az 1. használd a +/- jeleket
  7. Gotówka –  Készpénz vagy   Karta – kártya
  8. Fizetünk
  9. Bez Wydruku  – számla nélkül (környezetkímélő)

Természetesen van angol és német menü is az automatán.

A járművek fedélzetén is válthatunk jegyet, bérletet, de csak kártyával fizethetünk.

Forrás: Warszawski Transport Publiczny, Zarząd Transportu Miejskiego w Warszawie

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük