A Bihari utca

Amióta elkezdődött a  hármas villamos pályafelújítása a Bihari utcában felmerült bennem egy egyszerű kérdés. Miért kell a villamospályát a közutat keresztezve az utca  bal oldaláról átvezetni az utca jobb oldalára, csak azért, hogy az Ecseri út metróállomás után, a közutat újra keresztezve visszatérjen az út bal oldalára? Én úgy tudom a Bihari utca teljes szélességében megújul. A villamospályán kívül a közút és a járdák is új burkolatot kapnak és részben  a csatorna is megújul. Van értelme  kétszer is keresztezni a közutat teljesen feleslegesen? 

Az Ecseri út M villamosmegálló forgalma jelentősen növelhető lenne , ha  a villamos nem a templom oldalán, hanem a metróállomás mellett állna meg és így egyszerűbbé válna az átszállás.  Szintén nőne a metróállomás utasforgalma is, a hármas villamos a pályafelújítás után nagyobb sebességgel, rövidebb idő alatt jut majd el Kőbánya központjából az Ecseri úti metróállomásig. Az utasforgalom növeléséhez fontos sűríteni a villamos követési idejét.

Kicsit értetlenül állok azelőtt a tény előtt, hogy a BKK, Kőbánya központjából utazók esetében előnyben részesíti az Örs vezér tere metróállomásra való eljutást az Ecseri út metróállomásra történő eljutással szemben. Mindkét esetben metróállomásról van szó és fontos volna a metróállomásra ráhordó és onnan elhordó járatokat támogatni, erősíteni.  Míg a Liget térről a kettes metró (M2) akár 2 percenként is elérhető , addig a hármas metró (M3) 10, este 15-20 percenként érhető csak el.   Az  M2 elérhető a 3, 62, 62A, 28, 28A, 95 viszonylatokkal, addig az M3 csak a 3, 151 vonalakkal vagy az elég kiszámíthatatlan vasúttal érhető el.

A villamospótlás idején jelentősen javult az eljutás a hármas metró Ecseri úti állomására. Én úgy látom, hogy a sűrű villamospótló autóbuszoknak köszönhetően napról napra többen  választják a metró elérésére a 3-as villamospótlót és ezáltal továbbutazásra a hármas metrót.. Én magam is a hármas metró felé indulok  el a 9-es busz helyett, mert gyorsabb, kényelmesebb és a sűrű követés miatt nem zsúfolt.  Épp a pótlás ideje alatt döbbentem rá, hogy mekkora szükség lenne a Liget téren a közös megállókra. Amennyiben a BKK nem építette volna középperonosra a villamosmegállót, akkor ebben a megállóban a villamosokon kívül fel lehetett volna szállni a 9-es buszra és a 95 valamint ősztől a 195-ös buszra. A világ egyre több városában és Budapesten is több ponton jól működnek az ilyen megálló.

 

2 hozzászólás a következőhöz: “A Bihari utca

  1. Ha már Liget tér. Szokás onnan vonattal „beugrani” a Nyugatiba? Ha esetleg a 3-as metrón keresztüli úticél arrafele volna, gyorsaságban verhetetlen opció.

    1. Ucr – a vonat jó és én is használom, de kiszámíthatatlan és nem egyenletes a követés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük