Időszakos elsőajtózás

Úgy néz ki minden nap hoz valami újat az alsőajtózás. A BKK képtelen megoldani az első ajtós járatok jelölését és az egyik logikátlan dolgot teszi a másik után. Lássuk  időrendben. Először fogta és az összes szóló autóbuszának ajtaját elsőajtósra matricázta. Ezután az elsőajtós buszokat összajtós vonalakra küldte. Utána leszedte az összes matricát és egy táblát helyezett a szélvédő mögé, amelyet az utasok sok esetben észre sem vettek. Ezeket a táblákat egy baleset kapcsán el kellett távolítani. Pár hónapja megjelentek a zöld nyilak a szélvédő mögött, amelyek használatát én is problémásnak tartottam, hiszen nem utalt arra, hogy hol is kell felszállni a járműre. Úgy tűnik,erre a BKK is rájött mert a holnaptól érvényes menetrendi tájékoztatókra visszakerült a régi jelölés-ennek örülök. Újításként a BKK időközben bevezette a FUTÁR kijelzőkön megjelenő elsőajtós felszállásra buzdító szöveget. Ennek nagy hátránya, hogy csak a homlokkijelzőn és ott is csak váltakozva a végállomás nevével jelenik meg. A nyaron minden előzetes bejelentés nélkül a BKK megszüntette a 26-os busz elsőajtózását, amelyet szeptember elsejétől ismét visszaállít.

Holnaptól ismét megjelenik egy újdonság  az időszakosan elsőajtós járat. A BKK saját közleményében ezt írja :  ” a Budaörsre közlekedő 40-es és 240E autóbuszra munkanapokon a 6:30 és 9:00, valamint a 14:00 és 18:30 közötti csúcsidőszakban bármelyik ajtón lehet felszállni.”  Most már komolyan kérdezem, hogy mielőtt valaki közlekedni szeretne nem kell-e BKK egyre szokatlanabb előírásaiból vizsgát tenni ?  Kíváncsi lennék, hogy a BKK munkatársai megtudják-e mondani, hogy melyik busztípusra melyik ajtón kell felszállni babakocsival, melyik viszonylatra a nap melyik időpontjában  melyik ajtónál kell felszállni?  Melyik autóbusz típuson hol az ajtónyitó gomb? Melyik buszon , villamoson lehet vonaljegyet venni? És a hét mondjuk második napján hol kell keresni az áthelyezett megállót, vagy hogy holnap mi lesz a megálló legújabb neve?

Térjünk vissza az időszakos elsőajtózásra. Én úgy gondolom, hogy egyszerűen a BKK rájött, hogy hibát követett el és most ezt próbálja meg orvosolni úgy, hogy az ne legyen feltűnő.  Miért logikátlan az időszakos elsőajtózás? Legfőképp azért mert az elsőajtózás céljával ellentétben lehetővé teszi a bliccelést akkor, amikor egyébkéntis a legtöbb a bliccelő a csúcsidőben.  Aki nem akar jegyet venni, az reggel 6:30 és 9-óra között, valamint délután 14:00 és 18:30 között szabadon megteheti azt. Csak nekem tűnik úgy, hogy ez összeesik az iskolába és munkába járás időszakával. Kit szeretne a maradék időszakban a  BKK kiszűrni napközben, a nyugdíjasokat vagy a 70 éven felül ingyen utazókat?

4 hozzászólás a következőhöz: “Időszakos elsőajtózás

 1. A jelölésre van egy ötletem. Az összesajtós felszállási rendű járatoknál a viszonylatszám legyen sárga alapon fekete számok (fordított módon), az elsőajtósnál meg úgy mint most (fekete alapon sárga számok). Néhány hét alatt hozzá lehet szokni, és ha minden fontosabb megállóba egy menetrendtáblába kitesznek egy tájékoztatást, akkor mindenki megértené. Egyértelmű dinamikus és nem igényel nyelvtudást.
  Azon kívül be lehetne programozni a FUTÁRba, hogy a vezető egyszerűen átváltson másik módba. Sőt, ezt még a kijelzőkön is lehetne látni, hogy a következő járat éppen milyen módban közelít. Csak annyit kell megszokni, hogy ha sárga alapon fekete számok vannak, akkor elsőajtós a járat. De szerintem ezt rövid idő alatt meg lehetne szokni, mivel a miskolciak is simán hozzászoktak a kis homlokfalon lévő nyíl figyelésére.
  Az időszakos elsőajtózás jó ötlet, mert csúcsidőben nem tartja fel a buszt, de máskor meg a forgalom miatt van rá idő. De az lenne az igazi amit Miskolcon használnak. A járművezető szabadon dönt. Ha siet összesajtós, ha ráér elsőajtós.

  1. Egy Debreceni – A gond az, hogy ennek semmi értelme. A nap háromnegyedében, amikor a legtöbb az utas akkor nem ellenőriztet a BKK, amikor meg csak nyugdíjasok utaznak, akkor meg ellenőriztet, de minek ??

 2. Az egésznek annyi az értelme, mint az elsőajtós felszállásnak. Elméletben működik, gyakorlatban nem. Mivel rájöttek, hogy mindenki dühös, amikor csúcsidőben sokat ácsorog a busz a jegyellenőrzésénél ezért próbáltak enyhíteni. Igaz ilyenkor már nincs értelme, de ők azt gondolják, hogy nagyot alkottak. Tehát az ötlet jó, csak éppen az időpontok nem stimmelnek. Én így lőném be az időpontot:
  06:00 – 7:45 és ennyi. Ekkor van a reggeli hiszti, mindenki egyszerre iskolába, munkahelyre rohan, de a délután már csak az iskolások miatt is kiegyenlítettebb a forgalom. Azon kívül hazafelé menet az utas ráér 5-10 perccel később hazaérni, de reggel ez a néhány perc is sokat számít.
  ××
  Jelölésnél külön érdekes, hogy augusztusban rengetegszer láttam az első generációs sárga táblákat a sofőr szemszögéből nézve a szélvédő jobb alsó sarkában. Szerintem már nekik is elegük van a félreértésekből.
  Az meg külön hátrány, hogy a menetrendben csak az van kiírva, hogy az a járat elsőajtós, az összesajtós nincs. Így valaki nagyon tudatlan azt hiheti, hogy csak néhány járat menetrenjéhez kipakolták a figyelemfelhívó szöveget, de az minden viszonylatra vonatkozik, csak épp nem tartja be a vezető. Tehát nem egyértelmű, ha valaki megnézi a menetrendet.
  Bár szerintem az én módszerem is működne meg a te F+viszonylatszám ötleted is, mind a kettő követhető.

  1. Egy Debreceni A BKK szerintem rájött, hogy hibázott, ezt próbálja most valahogy korrigálni. Vissza vonni nem meri, mert azzal szakmaisága kérdőjeleződne meg.
   A csúcsidőszakot jól lőtték be, csak a maradék időszakban teljesen felesleges az ellenőrzés. A legtöbb területen igaz, hogy marad ellenőrizetlen utazási lehetőség, párhuzamos vonal.
   Nem tudom mennyire vagy járatos a Pongrác út környékén. Arra jár 95-ös, ami a cigányok által lakott hős utcai lakótelep miatt vált hírhedt viszonylattá. A vonalon 2 megállót használnak az itt lakó cigány családok. Bevezették az elsőajtózást egy olyan vonalon amely csúcsban 4 percenként indul.. A hős utca egyik vége a 95-ös busz a másik vége az 1-es villamos. Aki nem akar jegyet venni az villamosozik. Érdekes, hogy rengeteg cigány utazik bérlettel. Lehet, hogy ők eddig is bérlettel utaztak?
   Az F+ viszonylatszám ebben az esetben már használhatatlan, hiszen akkor 2 külön menetrendet kéne kifüggeszteni pl F40 és 40. Persze vannak ilyen megoldások a betétjáratok esetén 37 és 37A.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük