PRÁGA – „S” metró avagy a vasúti alagút

Nem csak Budapest, de a hozzánk sokban nagyon hasonló Prága is szeretne vasúti alagutat építeni és azt a főváros közösségi közlekedésébe beilleszteni. Az S-bahn alapján  S metrónak nevezték el. Pillanatnyilag több nyomvonalon gondolgodnak. A főváros által támogatott útvonalat a lenti térképen  kék vastag vonallal jelölték. A terv érdekessége hogy az elővárosi  és távolsági vonatok a főváros központjában is megállnának. Ilyen hely  Vencel és a Károly tér. Ez olyan mintha Budapesten a vonatok a Váci utca alatt állnának meg.

A tervek szerint a gerincvonalom a vonatkövetés átlag 7,5 perces lesz, innen a metró elnevezés. A lenti térkép mutatja a környező települések irányából elérhető utazási időt. Ebből egyértelművé válik, hogy az agglomerációs települések valóban elővárosokká válnak és a Vencel térre való bejutás semmiben sem fog különbözni egy a fővárosban élő bejutásától. Prága ténylegesen az agglomeráció felé  terjeszkedik és ténylegesen támogatja az agglomerációban élők gyors bejutását a főváros központjába. 

Budapest sajnos ettől még nagyon távol áll. Idehaza a főváros több évtizede nem akar  saját agglomerációjával közös közlekedésfejlesztésbe fogni. Itt fontos megjegyezni, hogy Prága már több évtizede szervezi nem csak saját közvetlen agglomerációjának közlekedését, de már túllépte a központi régiót is a prágai integrált közlekedés a PID.

A prágai vasúti koncepciót olvasva, úgy gondolom, hogy a csehek az elővárosi vasút fogalmát teljesen átértelmezték és párizsi mintára a központi régióban a városi közlekedés szerves részeként kívánják fejleszteni, lebontva az emberek fejében lévő városhatárokat.
Másik érdekesség, hogy , miután az elővárosi és regionális vonatok a föld alá kerülnek, így a felszabaduló felszíni vágányok helyén új nagysebességű vasútvonalakat terveznek megépíteni Brünn, Ústí nad Labem, Hradec Králové vagy Pardubice városok felé. A Prága- Brünn távot (185 km) a vonat 60 perc alatt tenné meg.

Amennyiben sikerül  megállapodni a nyomvonalban, az építési munkák legkorábban 10 éven belül kezdődhetnek meg Prágában.

Mint azt már fent említettem, Prága nem csak a regionális közlekedését szeretné fejleszteni, de a főváros alatt építendő alagutak kapcsán megváltozó vasúti vonalvezetés miatt, most van lehetőség a cseh nagysebességű vasútvonalak tervezésére  komplex módon és nem csak a meglévő vonalak  felhasználásával tákolgatva. A lenti térképen  látható, hogy  melyik cseh városból melyik évben, mennyi idő alatt érhető majd el Prága főpályaudvara.
A csehek a két európai gyorsvasúti modell közül a francia változatot választották, mivel az 40 éves gyakorlati tapasztalattal alátámasztott és olcsóbb. A francia változat kizárólag személyforgalomra épít.

 A cseh gyorsvasúti hálózatot 360 km/óra utazási sebességre tervezik. A regionális vonatok sebessége 220 km/óra lesz a tervek szerint.  A gyorsvasúti hálózatnak van egy nagy tapasztalati előnye. A rövidülő utazási idő miatt az emberek nem akarnak a központi régióba költözni. Mivel 200 km távolságról is 60 perc alatt bejutnak a munkahelyükre, így nem indul meg a munka utáni népvándorlás, hiszen 60 perc utazás a városon belül Budapesten is mindennapos.

forrás: PID

4 hozzászólás a következőhöz: “PRÁGA – „S” metró avagy a vasúti alagút

    1. Simorka Zoltán a gondolkodásmód és a hozzáállásban lévő különbséget kéne előbb leküzdeni. Budapesten ezzel teljesen ellentétes az ami zajlik. Fejlesztés helyett inkább megszabadult Budapest az elővárosba kijáró viszonylataitól és most inkább fizet az elővárosi viszonylatok fővárosi szakaszáért… Ez nem egy jó üzlet.

    1. Simorka Zoltán- sajnos nem fogják belátni.. Mindenki a saját kis településével foglalkozik, mert a helyi szavazóktól függ! Ez a helyzet nem kedvez sajnos senkinek, a közös gondolkodásnak meg főként nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük