Prága: Megújul a sikló

Prága úgy döntött, hogy megújítja siklóját. Az új járművek teljes panorámát kínálnak és sötétedés után az utasok fejük felett láthatják a csillagokat is. Az új panorámakocsik koncepcióterveit Anna Maresova designers készítette. Az ő szellemi termékük a híres T3 Cupé villamos is.

Az új siklót a tervek szerint , utasai 2024-ben vehetik majd birtokba.  Pillanatnyilag a sikló napijeggyel, bérlettel további díj megfizetése nélkül használható vagy  váltható menettérti jegy is  60 cseh koronáért.

A prágai sikló 1891-ben szállított először utasokat de az I. világháború miatt 1916-ban leálították. Átépítés után 1932-ben villamosították és megbízhatóan közlekedett  egészen 1965-ig, amikor egy nagyméretű földcsuszamlás teljesen használhatatlanná tette a pályát.
Mai formáját 1985-ben kapta amikor 20 év szünet után teljesen átépítve , Prága tömegközlekedésének részeként újraindult. Kocsijait a studenka-i vagongyár készítette , melyet idehaza főként a BZ motorvonatokról  ismerünk.

A pálya hossza 510 méter. A két végállomás között van egy középső megálló is. Az utasok 130 méter magasra viszi fel.  A koronavírus megjelenése előtti utolsó évben, 2019-ben több mint 2 millió utast szállított

Idehaza siklót, legutóbb a Gellérthegyre álmodtak meg, melyről már ma tudni, hogy nem lesz része Budapest közösségi közlekedésének, amit én nagyon fajnálok.
Ti hol építenétek Budapesten egy ilyen panoráma siklót , vagy csak úgy általában siklót?

Forrás : PID

3 hozzászólás a következőhöz: “Prága: Megújul a sikló

  1. Őrült ötlet az, hogy a Budavári Sikló Budapest-bérlettel is igénybe vehető lenne?

    1. Simorka Zoltán Nem őrült, csak ma bevételt termel, amiről ma már senki sem mondaná le.
      A kezdetektől fogva be kellett volna vonni a BKV jarművei közé, BKV tarifával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük