KRESZ-t sért a BKK ?

villamos_3

Ezen a héten, már többször foglalkoztam az ajtózáródást jelző utastájékoztató hangbemondás megszüntetésével a metró esetében és felhívtam a figyelmet arra is, hogy tapasztalatom szerint egyre több autóbusz és villamos járművezető használja saját és az utasok jobb tájékoztatása érdekében ezt a metróról száműzött hangot.  Internetes böngészésem közepedte akadtam rá a  villamos, a trolibusz és a közhasználatú autóbusz indításjelzését szabályozó rendelkezésre.  A közlekedésrendészeti szabályzat 53. §-a  szabályozza a  villamosok, trolibuszok és közhasználatú autóbuszok közlekedését. Ennek 3. bekezdése írja elő, hogy mikor és miként kell indításjelzést adni.

53.§-a(3)  “A villamos, a trolibusz és a közhasználatú autóbusz vezetője, illetőleg ezzel megbízott alkalmazottja indulási jelet akkor adhat, amikor az utasok fel- és leszállása befejeződött. ” …/…

Itt fontos megjegyezni, hogy az indulási jel, nem azonos az ajtózáródást jelző csipogással. A Régi Ikarus autóbuszok esetében, amelyeknél  az ajtók kizárólag egyidőben záródtak, még elfogadható volt a csengetés , indításjelzésként történt értelmezése. Az újonnan beszerzett autóbuszok esetében az ajtók szelektíven és önműködően záródnak. Azok egyenkénti záródását jelzi az adott -záródó- ajtó csipogása. Szintén ez a probléma a Combino villamosok esetében, ahol mint erre már több mint egy éve felhívtam a figyelmet, de a BKK nem tett semmit ennek a -véleményem szerint- szabálysértő és az utasok biztonságát veszélyeztető helyzetnek megszüntetésére.

Szintén a fenti szabályozás értelmében -véleményem szerint- tilos az utascsere teljes befejezése előtt az ajtócsengők megszólaltatása, amennyiben azzal a járművezető az indításjelzést kívánja megadni.

Ennek a paragrafusnak van még egy szabálya, amely az utascserére és az indításjelzésre vonatkozik. Ez a pont kivételt biztosít a fenti szabály alól, kizárólag arra az esetre ha a jármű megtelt. Ez a fogalom jól ismert külföldön. Budapesten én még nem találkoztam ezzel a jelzéssel és nem tudom tartalmazza-e a FUTÁR.

…/… “Ha a jármű megtelt, a felszállás megszüntetésére történt figyelmeztetés után az indulási jelet meg szabad adni.”

Ebben az esetben feltétel a FUTÁR-ban meglévő ” Kérjük fejezzék be a felszállást” illetve ennek kiegészítéseként a ” Jármű megtelt” utastájékoztató szöveg bemondása és csak ezután szabad indításjelzést adni !  Ennek hiányában, tilos!

Teljesen megtelt jármű esetében ez a jogszerűnek minősíthető indításjelzés:

Természetesen a tökéletes és 100%-ban a fenti jogszabálynak megfelelő tájékoztatás és indításjelzés ez lenne:

  1. A jármű megtelt! Kérjük fejezzék be a beszállást !
  2. Tessék vigyázni, az ajtók záródnak, a jármű indul!

Épp pár napja hívták fel a figyelmemet arra, hogy a HÉV esetében része volt a hangos utastájékoztató rendszernek az indulásra figyelmeztető hangbemondás. Én magam ezzel soha nem találkoztam. Mivel a BKK általában figyelmen kívül hagyja az ilyen jellegű utasészrevételeket, most is inkább a járművezetők figyelmét szeretném felhívni arra, hogy baleset esetében kizárólag ők lesznek a felelősek az utasbalesetért, mivel KRESZ vizsgával rendelkeznek, tehát a fenti szabályt ismerniük kell. A BKK a FUTÁR rendszer keretein belül számukra biztosította a törvények betartásának feltételeit, azok nem használatának következményeit kizárólag a járművezetőre fogja terhelni a BKK!  Én úgy érzem, hogy ismét a járművezetők kerültek csapdába. A késésért a járművezetőt büntetik. Ha az utasra záródik az ajtó a járművezető a hibás a budapesti járművek 80 %-ban, mivel nincs indításjelzés.

Mivel Járó Város gyakran vádol azzal, hogy nem vagyok vagyok elég konkrét, lássuk mely járműveken van Budapesten indításjelzés, vagy annak minősíthető jelzés.

Autóbuszok esetében csak az Ikarusok, rendelkeznek ilyennel. Hogy egyértelműbb legyen, indításjelzésnek csak az az ajtózáródást jelző csengetés értelmezhető – véleményem szerint – amely egyidejűleg hangzik el az összes ajtónál és az ajtók záródása ezt követően és egyidejűleg történik meg!

Villamosok esetében -véleményem szerint – a fent leírt feltételeket a Tátra villamosok, az Ipari csuklós szerelvények és az ex Hannoveri járművek teljesítik! Ez utóbbi esetében ugyan van szelektív és automatikus ajtózárás (csipogás), de indulás előtt minden esetben elhangzik az indításjelzés (hosszú csengő).

Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy tapasztalatom szerint egyre több budapesti járművezető van tisztában a fent leírtakkal és saját érdekében használja a FUTÁR-ban meglévő lehetőségeket.

Rövid magyarázat:Egressy tér:

  1. Ajtózáró-hang  (szaggatott)
  2. Indításjelzés (folyamatos)

Szugló utca:

  1. Indításjelzés

Természetesen mint mindig, most is várom a BKK véleményét arról, miért nem tartja be a rá is vonatkozó közlekedésrendészeti szabályokat, illetve miért szünteti meg azokat amelyek eddig jól működve segítették annak betartását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .