Hogy áll a 9-es trolisítása

Régi és jogos elképzelés a 9-es busz trolibuszvonallá alakítása. Nagyon fontos megemlíteni, hogy ezt az ötlet még a BKK előtti időszakban merült fel először, amikor a 9-es busz Kőbánya  városközpont és a  Deák Ferenc tér  ( Madách tér) között közlekedett. Időközben  Vitézy Dávid vezetése alatt előbb csak hétvégenként 109 szám alatt a vonal meghosszabodott Óbuda Bogdáni útig, amely ma már 9-es viszonylatszám alatt kizárólag ezen a teljes vonalon szeli át a fővárost, megteremtve a város egyik kedvenc járatát, amely ismételt kettévágásával én magam sem értek egyet! 
Fontos leszögeznem, hogy az írás most kizárólag  Kőbánya és a Belváros közötti szakaszról íródik, bízva abban, hogy a Főváros vezetése megérti, hogy a mai  9-es vonal teljes egészében történő trolisítása minden budapesti és a főváros érdeke is!

A fenti képet alaposan megnézve jól látszik, hogy a 9-es busz  a ma tárgyalt belvárosi szakaszon olyan útvonalon halad amelyet tőbb trolibusszal is megoszt, ílletve a Kőbányai úton ma csak garázsmenetes trolibuszok felsővezetéke alatt tesz meg.  Az önjáró trolibuszok használatával az elmúlt pár évben főként metrópótlás kapcsán több részben akkumulátoros üzemben működő viszonylat alakult ki a belvárosban. Ezek végpontja ma az Orczy tér mivel ott van  lehetőség végállomási, felsővezetékes töltésre és a téli időszakban a kocsik felsővezetékről történő felfűtésre.

A történet számomra legérdekesebb része az a tény, hogy a főváros egyetlen trolibuszgarázsa Kőbányán található, pár száz méterre a Liget téri buszvégállomástól és ennek ellenére Kőbányán egy trolibuszviszonylat sem szállít utasokat. 

Az első lépés  a felsővezeték kiépítésében 2021 decemberében befejeződött a Szabó Ervin téri szakasz újbóli üzembehelyezésével. Mivel a belvárosi ( Arany János utca- Kálvin tér) szakaszon ma is közlekednek önjáró üzemben trolibuszok, így  a végállomási töltés biztosítása miatt célszerű a Könyves Kálmán körút és a Liget tér közötti szakasz felsővezetékének kiépítése amire a szintén tervben lévő elektromos autóbuszok töltése miatt is szükség lesz majd a Liget téri busz végállomáson.

Itt gondot okoz Kőbánya vezetésének furfangos döntése. Az önkormányzat úgy döntött, hogy nem engedélyezi felsővezeték kiépítését a  Szent László téren a templomnál a városkép megóvása érdekében. Ez az indok minden kőbányainak azonnal gyanús lesz, hiszen a templom előtt  nem csak ma, de már legalább száz éve közlekednek villamosok amelyek szintén felsővezetékről kapják a meghajtásukhoz szükséges  áramot. 
Egy lakossági fóromun rá is kérdeztem erre a nem csak számomra  furcsa döntésre és ekkor derült fény a csavarra. A trükk az, hogy ha a  templomnál  nem épül ki felsővezeték, akkor Kőbányára  a hiányzó vezetékszakasz miatt kizárólag önjárásra képes trolibuszok közlekedhetnének. Tehát az önkormányzat célja a régi, nem akadálymentes Ikarus trolik kizárása Kőbányáról. Ezzel, így már egyet lehet érteni.

Sajnos pillanatnyilag a másik Kőbányát érintő trolivonal eseténben is elutasító Kőbánya önkormányzata és az Elnök utcai új trolivonalat sem szeretné beengedni a Kőbányára, a Népligetbe. Bízom benne, hogy a Nélpiget vasútállomás megépüléséig változtat majd ezen elképzelésén.  Bevallom én  szívesen fogadnék egy az Elnök utca felől érkező és a Népligetet keresztező, a Liget térig közlekedő trolivonalat is ami sokaknak megkönnyíteni a Népligetbe, a zöldbe  történő eljutást.

Kőbánya újság

Pillanatnyilag jó irányba haladunk a 9-es trolisításával, csak elég lassan.  A BKK közleménye alapján sikerült lehívni az opciós járműveket, amelyek 22 végén állhatnak forgalomba, ezzel biztosított a járműkiadás a trolisított 9-es vonalon.  Mint fent is megjegyeztem én örülnék ha a mai 9-es viszonylat troliként továbbüzemelne a teljes vonalon, ami a régi 9 és 206-os vonal házasságából született. Ez sem elképzelhetetlen, csak szándék kérdése, hogy Budán ismét trolibusz közlekedhezzen körülbelül 80 év  szünet után.

Új trolibuszokkal bővül a fővárosi járműpark annak köszönhetően, hogy a BKK él az opciós lehívási lehetőségével, és a Solaris–Škoda gyártóval kötött szerződése alapján összesen negyvennyolc (12 darab szóló, valamint 36 darab csuklós) Solaris–Škoda Trollino 12 és 18 típusú trolibuszt rendelt meg. A korszerű trolik első darabjai előreláthatóan 2022. negyedik negyedévében érkeznek meg.

BKK

Az alsó kép jól mutatja, hogy a trolisított 9-es milyen jól illeszkedne a meglévő trolihálózatba. Segítené a kőbányai troligarázs kiszolgálását is.  Korábban felvetettem, hogy a Puskás Ferenc stadionnál végállomásozó trolibuszok végállomása a metróállomás fölé épülő irodaház miatt  új végállomásra szorulnak és ezt a Liget téri  buszvégállomás meg tudná oldani, hiszen több üres kocsiállása van. Információim szereint azonban a közlekedésrendészet nem engedélyezné a zsúfolt Pongrácz út további járművekkel történő terhelését.

kép: BKK

2 hozzászólás a következőhöz: “Hogy áll a 9-es trolisítása

  1. Támogatnám a projektet! Kérdés: a budai szakasz, ami 4,5 im hosszú, nem tudna akkumlátoros üzemmódban menni (amennyiben lenne töltőállomás a Bogdáni úton)?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük