Ilyen lesz a BKK mobiljegy

A főváros a héten dönt a BKK mobiljegy (idő és vonal alapú) létrehozásáról, amely 2022 márciusában kerülhet bevezetésre.  A pillanatnyilag elérhető adatok alapján  a ma Tatabányán használt  mobiljegy alapján működik majd. Ez azt jelenti, hogy  idő alapon nem a járművön töltött idő, nem is a menetrendi idő alapján kell fizetni, hanem az utolsó jegykezelés számít majd.  A főváros tájékoztatása alapján – amennyiben ezzel egyetért a fővárosi önkormányzat is a 30 perces jegy addig érvényes amíg az a jármű amelyen azt legutóbb (átszálls esetén) kezeltük el nem éri a végállomást. A gyakorlatban ez azt jelnti ha felszállunk a 151-es buszra Kispesten és azzal elmegyünk a Liget téri végállomásra és ott még 30 percen belül felszállünk a 9-es buszra, akkor még 60 percig utazhatuk, amíg az el nem éri az Óbudai végállomást.

A 30 perces mobiljegy ára 530 forint, míg a 90 perces 750 frint lesz majd, amennyiben  a közgyűlés elfogadja a javaslatot.  A BKK közleménye szerint  amennyibe lesz utasigény, idővel bevezethető lesz  30 vagy 60 perces jegy is.

Támogatom az mobiljegy bevezetését, de az erőltetett helyzetben történő QR kódbeolvasással nem értek egyet.  A nagy forgalmú megállókban már ma is nehézkes a felszállás. Az ajtóban lökdösődő emberek között megállni és az ajtó melletti QR-kódot beolvasni , nem lesz egyszerű feladat.
A BKK azért ragaszkodik a járművek külsején lévő kódbeolvasáshoz, mert ezzel próbálja meg elkerülni, hogy a járműveken, ha megjelenik az ellenőr, akkor kezdjenek el az utasok jegyet érvényesíteni.  Nem szeretnék egyszerű módszereket részletezni, de jól látható már most , hogy nem a bliccelők dolgát  nehezíti meg a BKK, hanem a becsületes utasokét, pontosan úgy mint az elsőajtózással.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük