Növeljük meg a 37-es utasszámát

A 37-es villamos sebessége miatt nagyon jó alternatívája lehetne a 28-as villamosnak Kőbánya központja  és a Blaha Lujza tér között. Ennek egy akadálya van .  A villamos elkerüli Kőbánya legsűrűbben lakott térségét. A vonal mintha szándékosan elrejtőzve haladna a vasúti töltés mellett a Kolozsvári utcán.

A vonalrajzon jól látszik, hogy a Korponai utcai vonalszakasz visszaépítésével létrejönnee egy hurok, amelyen a 37A villamos elérné Kőbánya központját, de továbbra is kiszolgálná az eredeti szakaszt is. A Pongrác úti lakótelep lakói is jól járnának, ha a villamos akozpontba hozná őket. Ezen túl létre jönne egy olyan villamosvonal is amely összekötné Kőbánya alsó és Kőbánya felső vasútállomást. 

Balesetek esetén is segítség lenne a ma párhuzamosan haladó két vágánypár közötti kapcsolat, amelyen át elkerülhető lenne a z Elessarok és a Liget tér közötti szakasz.

Kép: Wikipedia

4 hozzászólás a következőhöz: “Növeljük meg a 37-es utasszámát

 1. A Kőbánya alsó és felső összekötése villamossal értelmetlen, mert ez már megtörtént – vonattal. Az ötletet mégis jónak tartom – csak nem ezért. Viszont gondolni kellene arra is, hogy a 37A az Örs vezér terére járjon inkább. Arra van utazási igény, a Sörgyárhoz viszont nincs. Kérdés, van-e értelme a 37-est az Újköztemetőhöz járatni. Szerintem nincs, bár biztos több értelme van, mint a 37A Sörgyárig járatásának.
  A 37A esetleges körforgalmasításának problémája az Élessaroknál megépítendő hurok, melynek kivitelezéséhez nincs hely.
  Szerintem jobb lenne ezt a körforgalmat a 62A ideterelésével megoldani. Ehhez az Élessaroknál a vágánykapcsolat most is megvan. Így nem kellene a 37A számára egy kb 170 fokos kanyart beépíteni, amely csak úgy lenne lehetséges, hogy az Élessarok megállóhelyet a Penny helyére kellene tenni. Ezért tartom praktikusabbnak a javasolt körforgalmat a 62A járattal, ellenkező irányban megvalósítani. Ezzel sok rezsikilométer szűnne meg, hiszen Kőbánya alsótól a Mázsa térre bemenni csak a kocsik fordítása miatt kell. A 37A-t szerintem vissza kell vágni az Élessarokig. A járat ritka követése miatt az Őrház és az Élessarok között egyvágányozhatna az Élessarok irányú vágányon, míg a Blaha Lujza tér irányú vágányon pedig a 62A járna az Őrházig, onnan a Korponai utcára kanyarodna, majd a Liget térnél balra. Így csak ezt a vágányszakaszt kellene megépíteni, illetve meg lehetne spórolni a 37A Örs vezér teréig járatásához szükséges beruházás költségeit is, hiszen a 62A biztosítaná az összeköttetést.

  1. Sebestyén Mihály- a 37-es legfőbb gondja, hogy nem érint lakóterületeket. A Népszínház utcában a Teleki téri piacra járnak vele a helyiek, de a Magdolna utcától a troligarázsba utazók és a Pongrácz úti lakótelepre igyekvők használják csak. Ezután lényegében alig van utas.
   A 37 nagy előnye a sebessége. Ebből kiindulva gondoltam, hogy a Kőrösi Csoma Sándor út lakőövezeteiből többen is igénybe vennék a Blaha Lujza tér felé a rövidebb menetidő miatt. .

   Örs vezér ter – az a legfőbb gond, hogy nincs utas. Ki utazna a 37-es villamossal az Örsre? Az Élessarok megállóból 62/62A/3 is viszi az utasokat az Örs felé, míg a 37 egy félreeső megállóban áll meg. Gondolom te is ismered a helyzetet amikor látod, hogy egy másik megállóba beáll a villamos, de tudod, hogy nem fogod elérni.

   A hurok – azért vetettem fel ennek a huroknak a kialakítását, mert ezzel megmaradna a Kolozsvári utca kiszolgálása de a Korponai utcai átkötés révén, jelentősen növelhetó lenne az utasszám. Itt figyelembe kell venni a Közlekedési műzeum melletti új vasútállomás létesítését is, amely így könnyen előrhető lenne két irányból is.

   Sok évvel ezelőtt felvetettem, hogy az elhagyott iparterületeken a Maglódi út mellet érdemes lenne létrehozni egy P+R parkolót. Tudom, hogy most is rengetegen jönnek be külső kerületekből autóval a Liget tér köréki utcákba majd a 28/9 viszonylatokkal indulnak a belváros felé. A főváros engedélyezte emiatt lényegében a teljes Gyárdűlő területére a fizető parkolási övezet létrehozását, ami a helyieknek sem tetszik. Ez kiváltható lenne egy nagy, őrzött P+R parkolóval a 28/37 villamosok mellett.

   A 37 végállomása- számomra is kérdés, hogy el kell-e vinni a temetőig. Én a 37A esetében a felvázolt körforgalomban gonsolkodnék, míg a 37-et ha szükséges elvinném a Kórházig. Azonban , mivel a körforgalmi menet miatt biztosított a kényelmes és fedett átszállás a 28-as villamosra a 37-ről, így lehet nem is kéne gondolkodni a 37 elvitelén a kórházig sem.

   Biztosan tudsz róla, hogy az Orcy téren lévő villamos kocsiszín bezárása már több éves történet. Felmerült a volt kínai piac helyén építendő új kocsiszínről. Ez nem valósult meg. Ott most fociakadémia és stran épülhet. Egy új nagy kapacitású kocsiszín megépítésére is remek hely lenne a Maglódi út térsége és a 37-es vágányai bőven elégségesek lennének a villamosok ki-és beállására, tehát hasznosulnának.

  1. Nagy Ferenc a 37 hiába meg el a kórhazig, ha a vonalon alig van utas.
   A Pongrác települnek a mai formában nem igazán segítség csak a belváros felé segíti az eljutást.
   Én mindenképp a Korponai-Kőrösi vonalon vezetném és úgy a kórhaz felé.

   Külön gond,hogy a 28/37 sem akadálymentes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük