BUDAPEST – A nyugati téri felüljáró

Komoly vita, néha sajnos inkább politikai alapon zajló vita alakult ki Budapesten a Nyugati téri felüljáró szükségessége kapcsán. Megpróbálok politika mentsen véleményt alkotni  a kérdésben.A Marx téri felüljárót Wellner Péter, a Hídépítő Vállalat (ma Hídépítő Zrt.) munkatársa tervezte, és ugyanez a cég építette meg 1980-ban, ún. szabadszereléses építéssel. Ennek az építési módnak a lényege, hogy a műtárgy darabjait előre legyártják, összeszerelik, újra szétszedik, majd az elemeket a helyszínre szállítva – immár véglegesen – összeszerelik. (Urban legends).

A tér arculatához hozzá tartozik ma a felüljáró. Kérdés az, hogy szükséges-e ez a felüljáró, illetve mivel járna az elbontása.  Abban teljesen biztos vagyok, hogy az ott lakók örömmel fogadnák, ha az ablakaik  elől eltűnne a vasbeton építmény és ezzel megnőne az ingatlanok értéke-is. A nagyobb szabad tér is biztosan sokat emelne a tér  megjelenésén és egységesebbnek tűnne.

Milyen előnyökkel járna a bontás:

 • Hatalmas szabadon átlátható tér, lehetőség a zöldítésre.
 • A Lehel téri villamos összekapcsolható lenne a Deák téri villamossal
 • Új villamos viszonylatok létesítésének lehetősége

Milyen hátrányai lehetnek a bontásnak:

 • A közlekedés lassulása a kis és nagykörúton, valamint a Váci úton.
 • A felszíni gyalogosforgalom miatt elhanyagoltá vállhat a fejlesztésre szoruló aluljáró. Romolhat a közbiztonság.
 • Lassulhat a felszíni közlekedés

Feltételezhetően összbudapesti szempontból a két csonka villamosvonal összekötése járna a legnagyobb haszonnal. A Bajcsy-Zsilinszky út esetében a metrópótlás már bizonyította, hogy a csökkenk sáv számmal is megbírkóznak az autósok. 
A felüljáró lebontása a BKK  majd a BFK keretein belül még Vitézy Dávid terveiben bukkant fel. Amennyiben a cél ténylegesen a belváros autómentesítése  úgy ez az elképzelés támogatható, de csak akkor ha sikerül megoldani a ma autóval közlekedők átcsábítását a tömegközlekedés járataira. Ennek előfeltétele a gyorsaság és az autó biztonságos és kényelmes tárolásának biztosítása! 

Ez sajnos rengeteg pénz és főkélnt szándék kérdése! Budapesten nincsenek P+R parkolók, melyekben a városhatáron vagy azon túl le lehetne rakni az ingásók autóit és ott kényelmesen át tudnának szállni gyors járművekre. A tapasztalatom sajnos az , hogy a BKK járatai lassulnak és még terv sincs azok gyorsítására.

Karácsony Gergely tegnapi kijelentésében, miszerint akár még az idén lebontaná a Nyugati téri felüljárót, számomra egy érdekes mozzanat van. Miből? Eddig több fejlesztést fedezethiányra hivatkozva halogatott, most meg hirtelen van pénz egy igencsak drága bontásra, területrendezésre?  

Forrás: BFK

9 hozzászólás a következőhöz: “BUDAPEST – A nyugati téri felüljáró

 1. A közbiztonság valóban romolhat, de a térfigyelő kamerák bővítésével kompenzálható.

  1. Simorka Zoltán – a térfigyelő kamera sem csodaszer.
   A rendezett környezet bizonyított több városban. Csökken a bűnözes egy világos tiszta közegben

   1. Tudom, hogy nem csodaszer, viszont így rendezettebb és átláthatóbb lesz a Nyugati tér és környéke.

  1. Somorjai Zoltán ismerem a videot. Egy hatalmas gond van az egésszel, szemellenzősen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy Budapest agglomerációja rekord mértékben megnőtt és nem várható annak csökkenése. Budapest agglomerációjában annyi ember él mint a fővárosban.
   Amíg az ők bejutását közösségi közlekedéssel meg ne oldjuk, addig nem lesz változás.
   A videóban egy kivétel van és ez a Solymárra kivezetett villamos.

   A srác többi videója is erősen politikailag motivált és kimondottan az agglomerációban élők ellen hangol. Ez nem megoldás semmire. A KSH előrejelzése szerint 2050-re a keleti országrész lakossága lényegében a központi régióba költözik. Erre kéne felkészülnünk közösségi közlekedés fejlesztésével.

   Zoltán, ne érts félre én sem támogatom az autós közlekedést a belvárosban, pedig két autónk is van, de vannak munkák, melyek elvégzéséhez elengedhetetlen. Ahol van kényelmes tömegközlekedés ott szívesen használom, de pl az elsőajtózás , a QR kódos bohóckodás elriaszt sokakat.

   1. Kit érdekelnek az agglomerációban élők? Ha nem akar bejárni akkor költözzön Bp-re….Ja hogy nem tudja megengedni magának vagy szeretne zöld környezetben élni én meg fulladjak meg a belvárosban és haljak meg évekkel korábban csak azért hogy neki kényelmes legyen? Én elek itt nekem legyen kényelmes neki legyen kényelmes a jó kis agglomerációban. Én sem megyek oda és járaton az autóm az ő utcájában gondolom mennyire lenne felháborodva. Elég ebből hogy minden körülöttük forog Budapest szóljon az itt lakókról akinek nem tetszik az költözzön ide vagy keressen ott állást ahol lakik csak gondolom a Bp fizetés jobban hangzik akkor vállalja azt is hogy itt hozzánk kell alkalmazkodni és leszarom ha neki ez plussz 2 óra tömegközlekedés jelent naponta! Én egy élhető várost akarok mert én elek itt nem ő!

    1. Nagi– ez nem ilyen egyszerű. Budapest lakossága csökken. Ebből következik, hogy sok budapesti költözik ki az agglomerációba. Egy részük azért mert a budapesti lakása árán kertes házat kapott az agglomerációban másik részük megy egyszerűen megtehette,hogy zöld övezetbe költözzön. Te is tudod,hogy van pár nagyon felkapott agglomerácios település ahová trend volt egy bizonyos jövedelmi szint felett kiköltözni.
     Az agglomerációbannazon ám nem biztosítottak a bevasárlási és kulturális lehetőségek és a jól fizető állások is Budapesten vannak.

     Budapesten belül is vannak gondok a tömegközlekedésel. Több új felkapott lakópark tömegközlekedéssel nehezen elérhető.

     A te általad képviselt nézet sajnos nem vezet előre. A fővaros nem az enyém, nem a tiéd. Az utcád sem a tiéd, hanem mindenkié. Budapest a nemzet fővarosa, mondom úgy , hogy én magam egy a család által 1900-ban épített társasházban lakom és a dédapám az Andrássy úton vigyázott a rendre.

     A megoldás a fővárosi és agglomeraciós tömegközlekedés fejlesztése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük