BUDAPEST – A nyugati téri felüljáró

Komoly vita, néha sajnos inkább politikai alapon zajló vita alakult ki Budapesten a Nyugati téri felüljáró szükségessége kapcsán. Megpróbálok politika mentsen véleményt alkotni  a kérdésben.A Marx téri felüljárót Wellner Péter, a Hídépítő Vállalat (ma Hídépítő Zrt.) munkatársa tervezte, és ugyanez a cég építette meg 1980-ban, ún. szabadszereléses építéssel. Ennek az építési módnak a lényege, hogy a műtárgy darabjait előre legyártják, összeszerelik, újra szétszedik, majd az elemeket a helyszínre szállítva – immár véglegesen – összeszerelik. (Urban legends).

A tér arculatához hozzá tartozik ma a felüljáró. Kérdés az, hogy szükséges-e ez a felüljáró, illetve mivel járna az elbontása.  Abban teljesen biztos vagyok, hogy az ott lakók örömmel fogadnák, ha az ablakaik  elől eltűnne a vasbeton építmény és ezzel megnőne az ingatlanok értéke-is. A nagyobb szabad tér is biztosan sokat emelne a tér  megjelenésén és egységesebbnek tűnne.

Milyen előnyökkel járna a bontás:

 • Hatalmas szabadon átlátható tér, lehetőség a zöldítésre.
 • A Lehel téri villamos összekapcsolható lenne a Deák téri villamossal
 • Új villamos viszonylatok létesítésének lehetősége

Milyen hátrányai lehetnek a bontásnak:

 • A közlekedés lassulása a kis és nagykörúton, valamint a Váci úton.
 • A felszíni gyalogosforgalom miatt elhanyagoltá vállhat a fejlesztésre szoruló aluljáró. Romolhat a közbiztonság.
 • Lassulhat a felszíni közlekedés

Feltételezhetően összbudapesti szempontból a két csonka villamosvonal összekötése járna a legnagyobb haszonnal. A Bajcsy-Zsilinszky út esetében a metrópótlás már bizonyította, hogy a csökkenk sáv számmal is megbírkóznak az autósok. 
A felüljáró lebontása a BKK  majd a BFK keretein belül még Vitézy Dávid terveiben bukkant fel. Amennyiben a cél ténylegesen a belváros autómentesítése  úgy ez az elképzelés támogatható, de csak akkor ha sikerül megoldani a ma autóval közlekedők átcsábítását a tömegközlekedés járataira. Ennek előfeltétele a gyorsaság és az autó biztonságos és kényelmes tárolásának biztosítása! 

Ez sajnos rengeteg pénz és főkélnt szándék kérdése! Budapesten nincsenek P+R parkolók, melyekben a városhatáron vagy azon túl le lehetne rakni az ingásók autóit és ott kényelmesen át tudnának szállni gyors járművekre. A tapasztalatom sajnos az , hogy a BKK járatai lassulnak és még terv sincs azok gyorsítására.

Karácsony Gergely tegnapi kijelentésében, miszerint akár még az idén lebontaná a Nyugati téri felüljárót, számomra egy érdekes mozzanat van. Miből? Eddig több fejlesztést fedezethiányra hivatkozva halogatott, most meg hirtelen van pénz egy igencsak drága bontásra, területrendezésre?  

Forrás: BFK

3 hozzászólás a következőhöz: “BUDAPEST – A nyugati téri felüljáró

 1. A közbiztonság valóban romolhat, de a térfigyelő kamerák bővítésével kompenzálható.

  1. Simorka Zoltán – a térfigyelő kamera sem csodaszer.
   A rendezett környezet bizonyított több városban. Csökken a bűnözes egy világos tiszta közegben

   1. Tudom, hogy nem csodaszer, viszont így rendezettebb és átláthatóbb lesz a Nyugati tér és környéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük