Az Élessarok kiegyenesítése

Aki valaha is járt Kőbányán az Élessaroknál és ült a dugóban az bizonyára elgondolkodott egy kézenfegvő megoldáson. Ez az Élessarok „kiegyenesítése”. Az Örs Vezér tere felől érkezve a Fehér úton a vasúti síneknél mindenki rádöbben, hogy a vágányok túloldalán folytatódik az út, de nekünk mégis  három lámpán át kanyarogva vezet odáig az utunk.  Szemben van velünk az úticél, de mégis kanyarognunk kell. 

A fenti térképen a környéket nem ismerők is gyorsan átlátják, hogy mennyire kézenfekvő lenne a Fehér út és a Kórösi Csoma Sándor út egyenes vonalú összekötése.

Természetesen több terv is készült a vasút alatti átvezetésre. Ezek közül nekem a Viteco kft elképzelése tetszik a legjobban. Ők nem csak összekötötték egyenes vonalban a két nagyforgalmú utat, de egyben vasútállomást is állmodtak az út fölé három peronnal és közvetlen átszállással az erre közlekedő 3/62 villamosokra, melyek elképzelésük szerint a vasútállomás alatt állt volna meg és a megállóból mozgólépcsők vezettek volna a vasútállomás peronjaira.

A fenti, 2009-ből származó nagyon jó elképzelés sajnos elbukott. A BFK 2022-ben ugyan tervezi Kőbánya felső áthelyezését az Élessarokhoz, de valójában ez úgy tűnik, csak  egy közelebbi kijáratot jelent, a villamosok és autóbuszok könnyebb elérhetőségét biztosítandó.  Természetesen ez is előrelépés,  a teljesen elhanyagolt KŐBÁNYA FELSŐ vasútállomás  esetében, de a 2009-es  elképzelés komplex módon  oldotta volna meg  az autós, a vasúti és a közösségi közlekedést a térségben. Jelentősen csökkent volna a rágyaloglási távolság és a vasút alatti aluljárón át a villamosok és az autók is rövidebb idő alatt jutottak volna el úticéljukhoz. 

Forrás: NIF, BFK, Viteco

7 hozzászólás a következőhöz: “Az Élessarok kiegyenesítése

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük