A Várbusz és a turisták

varSzabadidőmben gyakran járok a várban és nézegetem az embereket.  A tavasz beköszöntével egyre több a turista. Úgy tűnik, hogy  visszatértek a 70-es évek amikor a fiatalok fogták magukat és minden tervezgetés nélkül nekivágtak a világnak. Mára ez csak annyiban módosult, hogy a huszonévesek mellett megjelent  a 60-70es korosztály is. Térkép a kézbe és felfedezik a várost. Azok akik nem szeretnek lépcsőzni a 16-os buszcsaláddal közelítik meg a budai várat. A kis buszok gyakran és gyorsan követik egymást. Ezt egyre több Budapestre látogató is felfedezte és egyre gyakrabban  használják a vár meghódítására a közösségi közlekedést. A vár,  a Széll Kálmán tér és a Deák tér irányából is megközelíthető. Gyakori, hogy a turista csak a kis kék buszt jegyzi meg és a hegyről lefelé jövet ijedten szemléli a tájat, amelyet felfelé menet nem látott. Ilyenkor hevesen forgatják a buszon a kezükben tartott alaposan összehajtott térképet, keresve az elsuhanó utcanévtáblák feliratait.  Amikor leérve a busz kijön az alagútból és megpillantják a Dunát, látszik a megnyugvás az arcukon. Várost nézni jöttek és ezt meg is kapták.

Örömömre szolgál, hogy a turisták használják a közösségi közlekedést, de van pár észrevételem. Gyakran okoznak problémát a nem működő, leragasztott jegykezelő készülékek. Igaz én még soha sem láttam ellenőrt a Várbuszon, de képzeljük az idelátogató becsületes turisták helyébe akik lyukasztanának, de nem tudnak. Ez egész városra jellemző sajnos.

A Várbuszok utastájékoztató rendszere nagyon elmarad a város többi viszonylata  mögött. A busz kijelzőjén az út egész ideje alatt a következő látható :  Széll Kálmán tér- Dísz tér – Deák Ferenc tér. Ez a legtöbb turistának nem nyújt túl sok segítséget. Marad a térkép böngészése. Bízom benne, hogy a FUTÁR projekt keretében a Várbuszok is kapnak  új kijelzőket és végre hasznos információkkal látják majd el az utasokat. Ha már FUTÁR remélem nem feledkeznek meg a szakemberek arról, hogy sokan keresik a várból lefelé jövet azt a megállót, ahonnan gyalogosan is elérhetik a Bazilikát. Célszerű lenne az ehhez hasonló turisztikai szempontból fontos látványosságok közelében jelezni, hogy melyik megállóból érhetők el.

Kép: Wikipedia

6 hozzászólás érkezett ehhez : “A Várbusz és a turisták

 1. MZ/X – nekem az első ajtó nyitási módja miatt nem tetszik ez a busz. Jobb megoldás volna a ki és oldalra nyíló ajtó.

 2. Négy év alatt sem valósult meg semmi abból, amit ebben a cikkben javasoltál 🙁

  A 16-os busz jelen állapotában használhatatlan. Még a vadiúj midibuszokkal együtt is, amiknek annó akkora feneket kerítettek.

  Amikor elkezdtem összeírni, mi mindent kellene fejleszteni ezen a vonalon, a kifejtős verzió legalább 8 oldalas lett. Igen, a (korábban) rendszeres használat sok észrevételt szül, és azzal a menetidővel van is idő a szemlélődésre (a táblán Dísz tér – Deák 16 perc, a leghosszabb, amit mértem, az 39 perc baleset nélkül).

  1. Volt egyszer egy elképzelés amelyben szerepelt egy Várhegy alatti metróállomás, nagym hoszú mozgólápcsővel.

   Én mint drága beruházást el tud8m képzelni az M1 meghosszabbítását olyen módon. Most aktuális fejlesztés a Vígadó téri állomás, am2lynek lehetne folytatása a duna alatti alagút.

   Tudom a szintkülönbség hatalmas és a Vígadó téri állomást, sőt már a Vörösmarty teret is mélyíteni kéne az megfelelő emelkedés elérése miatt, de élgondolkodni érdemes lehet ezen is. Mi lehetne a végállomás? Illetve elegendő lenne-e a földalatti kapacitása?

   1. Ott olyan süllyedést kellene produkálni, amihez kb. az egész alagutat be kéne ásni két méterrel mélyebbre (nagyjából).
    Nem emlékszem,, kinek a kampánytervében szerepelt egy Vigadó – Várkert bazár gyaloghíd, aminek a -1. emeletén ment volna a földalatti. Ami szép gondolat, csak épp ebben a magasságban jön egy izmosabb árhullám a Dunán, és úgy kapja szét, hogy arról Emmerich-film készülne. A várhegy alatt a mozgólépcsőről beszélni se érdemes, az csak lifttel működne.
    A kapacitás elég lenne, főleg, hogy a járműveket is tágasabbra akarják cserélni. Másik végének én a Széll Kálmán teret, vagy effélét tudnék elképzelni, amit meg is lehet építeni. Esetleg összevonni a Fogassal, mondjuk az utasforgalmilag és technikailag is elég science-fiction lenne 😀

    A baj az, hogy Svábhegy és Istenhegy térsége (a 21-es busz vonala) a dugók iránya alapján ordít egy összekötő járatért az Andrássy térségével, de szóba se kerül, és oda a földalattit se lenne egyszerű kihúzni.

    1. Én számolgattam, nagyjából a Deák tértől kellene süllyeszteni, ha 30-35 ezrelékes maximális lejtésről beszélünk, és be akarunk menni a duna medre alá. (Adhéziós üzemben elvileg 40 ezrelék a max).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .