ÁLLOMÁSNEVEK

ALLOMASTegnap délután Kőbánya-Kispestről utaztam a metrón a belváros felé amikor felfigyeltem egy németül beszélő házaspárra, bőröndökkel. Kezükben térkép és hevesen fürkészik az ajtó feletti vonalrajzot és böngészik a megállók neveit. Természetesen nagy valószínűséggel kikövetkeztethető, hogy a Deák Ferenc tér lesz az úti céljuk, így is lett. Az út viszont nagyon kalandos volt számukra. Az állomások nevét mindig indulás után, a legzajosabb szakaszon mondják be, amit néha lehetetlen megérteni, nekik meg ugye ez még nehezebb mert nem beszélnek magyarul. Az igazi probléma az volt, hogy az állomásokon az ajtón kihajolva sem látták, hogy hol is állt meg a szerelvény. szerencséjükre 2-3 állomásonként sikerült elcsípniük egy-egy állomásfeliratot, ilyenkor nyugodtság látszott az arcukon. A Deák téren az utolsó pillanatban le is szálltak.  Most jutottunk el oda, hogy fel tegyem a kérdést, hogy miért nem lehet nagy jól látható feliratokat elhelyezni a metróállomásokon?  Száz évvel ezelőtt a kisföldalatti építésekor ezt tudták az akkori szakemberek, ma már ez feledésbe merült?  Az M1 vonalán látom a turistát amint az üvegen keresztül látja az állomás nevét és tudja, hol kell leszállnia. Ez az M3 esetében sem kerülne sokba, hiszen az állomások falborítása lehetővé teszi, hogy azokra akár csak egy  kék alapon fehér betűs szöveget (matricát, táblát) elhelyezzenek. A méret a lényeg! Egy mozgó járműből kell a feliratot meglátni, elolvasni és értelmezni. Célszerű volna 50 cm magas betűkkel megtenni ezt.

Sajnos nagyon sokan megfeledkeznek arról, hogy a metrót nem csak budapestiek, de Magyarország legtöbb lakója használja, az ide látogatókról nem is beszélve. Gondoljuk rájuk is az állomások kialakításánál, az utastájékoztatás megtervezésekor!

Szeretném megismételni azt a régebbi felvetésemet, amelyben felhívtam a figyelmet arra a tényre, hogy a metró menetirányát nem a végállomásról elindulva kell bemondani, hiszen onnan nem tud senki rossz irányba elindulni. Erre az információra a nagyobb átszállóhelyeken van szükség mint  például a Deák Ferenc tér vagy a pályaudvarok.


Ma délután ismét végigmentem az M3 teljes vonalán és világító állomásjelző táblát csak a Deák Ferenc téren láttam (Régi és új egymás mellett). A legtöbb állomáson az álmennyezet alatt közvetlenül található ugyan tábla amely nem világít és ezért teljesen beleolvad a háttérbe. Több állomáson hosszabb ideje nem pótolták az összetört állomásjelző feliratokat (Gyöngyösi utca, Újpest városkapu).  Az eredeti elhelyezés is elhibázott koncepció szerint történt, hiszen a az állomás nevét a metrókocsiból kell látni és nem a peronon állva. Az állomások állapotát alapul véve a falra ragasztott állomásmatrica, nem rontana az állapoton. Ha lehet egy kérésem akkor ne a narancssárga- fehér feliratot, hanem a sötétkék-fehéret részesítsék előnyben!

Kép: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .