A Baross utcai villamos visszaállítása

Sok szó esik a budai fonódó villamoshálózatról, de nem beszélünk a pesti vonalak fonhatóságáról. A pesti oldalon is több olyan villamosviszonylat működik amely meghosszabbítva, vagy visszaépítve hasznosan integrálható lenne a belváros közlekedésébe.  Megnézve Budepest villamosainak térképét jól látszik, hogy  pár kilométernyi szakasz visszaépítésével sokkal több irányba és hatékonyabban közlekedtethető viszonylatokat tudnánk létesíteni. Erre jó pólda a pár hónapja közlekedő 2M. Ilyen ma hiányzó szakasz a Baross utca vagy a  Bajcsy-Zsilinszky út. Az Orczy tér és a Kálvin tér között ma egy autóbusz és két  trolibusz is szállítja az utasokat, ami azt jelenti, hogy  megvan a szükséges utasszám a villamos közlekedtetéséhez. Amint a Kőbánya felől érkező villamos eléri a Kálvin teret, máris összefonható a belváros vagy későbbiekben tovább Újpest felé a ma 14-es viszonylatként ismert viszonylattal.  A másik lehetőség  a ma hiányzó budai irányba történő továbbvezetés. Ez igazi  buda-pesti fonódást jelenthetne, hiszen a két „körgyűrűn” (4-6/1) kívül ma nincs , a két városrészt valóban , mélységében is feltáró villamosjáratunk.

A fenti képet nézve , elsőre feltűnik mindenkinek, hogy ez a villamosviszonylat rengeteg fontos átszállópontot érint, sőt szinte minden  megállója fontos átszállóhely.  Itt egy ideális jövőbeli  képet látunk, ahol már áll az új vasútállomás a Közlekedési múzeum mögött és a déli HÉV vonalaink is elérték már a Kálvin teret.  
A jövő mindenképp  a kötött pályás közlekedésé, amely környezetbarát, nagy kapacitású és kényelmes utazást biztosít a város lakóinak.  
A Baross utcai villamos történetéről a Hampage-en olvashatsz

A budai irányba folytatva a viszonylatot, szintén jelentős utasszám várható. A valódi előnyt a lértejövő új vágánykapcsolat jelentené, melynek segítségével rengeteg irányból és irányba közlekedhetnek villamosok több metróvonalat és vasútállomást is érintve.

Természetesen több ma már asztalon lévő elképzelés része a leírt javaslat. A Bajcsy Zsilinszky úti villamos visszaépítése a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között minden fél által támogatott elképzelés. A Kálvin térre beveztésre kerülő déli HÉV-ek miatti munkálatok részeként megerősíthető az aluljáró födém szerkezete és a kijárat is áthelyezhető, hogy a villamos gond nélkül csatlakozni tudjon a meglévő vágányhálózthoz a ma sétányként funkcionáló Baross utcai szakaszon a Szabó Ervin tér és a Kálvin tér között.

A 62-es szám csak a ma használt jelölés. Természetesen bármilyen jelöléssel közlekedhetnek majd villamosok Rákospalota és Újbuda vagy  Rákospalota és Újpest között a belvároson keresztül. 

Kép: bkk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük