A Baross utcai villamos visszaállítása

Sok szó esik a budai fonódó villamoshálózatról, de nem beszélünk a pesti vonalak fonhatóságáról. A pesti oldalon is több olyan villamosviszonylat működik amely meghosszabbítva, vagy visszaépítve hasznosan integrálható lenne a belváros közlekedésébe.  Megnézve Budepest villamosainak térképét jól látszik, hogy  pár kilométernyi szakasz visszaépítésével sokkal több irányba és hatékonyabban közlekedtethető viszonylatokat tudnánk létesíteni. Erre jó pólda a pár hónapja közlekedő 2M. Ilyen ma hiányzó szakasz a Baross utca vagy a  Bajcsy-Zsilinszky út. Az Orczy tér és a Kálvin tér között ma egy autóbusz és két  trolibusz is szállítja az utasokat, ami azt jelenti, hogy  megvan a szükséges utasszám a villamos közlekedtetéséhez. Amint a Kőbánya felől érkező villamos eléri a Kálvin teret, máris összefonható a belváros vagy későbbiekben tovább Újpest felé a ma 14-es viszonylatként ismert viszonylattal.  A másik lehetőség  a ma hiányzó budai irányba történő továbbvezetés. Ez igazi  buda-pesti fonódást jelenthetne, hiszen a két „körgyűrűn” (4-6/1) kívül ma nincs , a két városrészt valóban , mélységében is feltáró villamosjáratunk.

A fenti képet nézve , elsőre feltűnik mindenkinek, hogy ez a villamosviszonylat rengeteg fontos átszállópontot érint, sőt szinte minden  megállója fontos átszállóhely.  Itt egy ideális jövőbeli  képet látunk, ahol már áll az új vasútállomás a Közlekedési múzeum mögött és a déli HÉV vonalaink is elérték már a Kálvin teret.  
A jövő mindenképp  a kötött pályás közlekedésé, amely környezetbarát, nagy kapacitású és kényelmes utazást biztosít a város lakóinak.  
A Baross utcai villamos történetéről a Hampage-en olvashatsz

A budai irányba folytatva a viszonylatot, szintén jelentős utasszám várható. A valódi előnyt a lértejövő új vágánykapcsolat jelentené, melynek segítségével rengeteg irányból és irányba közlekedhetnek villamosok több metróvonalat és vasútállomást is érintve.

Természetesen több ma már asztalon lévő elképzelés része a leírt javaslat. A Bajcsy Zsilinszky úti villamos visszaépítése a Deák Ferenc tér és a Lehel tér között minden fél által támogatott elképzelés. A Kálvin térre beveztésre kerülő déli HÉV-ek miatti munkálatok részeként megerősíthető az aluljáró födém szerkezete és a kijárat is áthelyezhető, hogy a villamos gond nélkül csatlakozni tudjon a meglévő vágányhálózthoz a ma sétányként funkcionáló Baross utcai szakaszon a Szabó Ervin tér és a Kálvin tér között.

A 62-es szám csak a ma használt jelölés. Természetesen bármilyen jelöléssel közlekedhetnek majd villamosok Rákospalota és Újbuda vagy  Rákospalota és Újpest között a belvároson keresztül. 

Kép: bkk

10 hozzászólás a következőhöz: “A Baross utcai villamos visszaállítása

 1. 62A villamost én meghagynám ahogy most van. De…. élassaroktól a 37es vonalán mehetne tovább a blaháig 37A hekyett 63as járatként. A 62es járatot viszont a mostani 62A helyén vinnem de a 37es vonalán majd őrháztól új kb 400m hosszú sínt lerakni és körjáratba. Persze így a 63as buszt át kéne számozni 263assá…. .

 2. Hé, kihagytátok a Kalvária teret és Muzsikus cigányok parkját. Pedig ott száll fel a legtöbb most. És nem kellene órákat várni az első ajtósokra…

  1. Ben nem maradt ki, csak ez egy áttekintő térkép. Felvetődött a gyors 9es busz, de végül elvetettük, mert tényleg nincs kihagyható megálló a vonalon.

 3. Ami inkább aktuális lenne, az M4 metró az eredeti terv szerint menjen kis a Bosnyák térig, később Újpalotára.

   1. Csupàn annyi a bibi, hogy 4 – es metró szerelvèny hossza nem növelhető a peronhossz miatt. A 2 – es ès 3 – as vonalat úgy èpítettèk, hogy szakaszosan növelni lehessen az egyidejü utasszàmot.
    Így a 4 – es vonalon csak menetidő sürüsítèsre lehet gondolni, a szàmitógèpes kapacitàs ès biztonsàg hatàràig. A fúrópajzs is szètszedèsre került.

 4. A Lehel tér es Deák tér között van metró az a leg gyorsabb.
  Pl: mehetne a 3-as metró Kaposztasmegyerig, vagy Dunakeszire a bevadarloközpontig.

  1. Hegedűs Alexandra A metró nem mindig a legkényelmesebb megoldás. A Bajcsyn is a turisták a 9-es buszra ugranak fel és nem a metróval utaznak. Abban teljesen igazad van, hogy a metróinkat meg kell hosszabbítani.
   Budapesten van egy kis gond, Prágával és Varsóval szemben idehaza nincsenek igazán nagy lakótelepek.
   Anno az M4 utasforgalma miatt izgultak sokan, ma ha megnézed az egyik legkihasználtabb metróvonal, végig egyenletesen telített. Az M3 már nem ilyen. A végállomások környékén kevés az utas. Természetesen fel lehetne tölteni, jól megszervezett ráhordással.

 5. Nem lenne semmi gond a Kálvin tér mostani elérésével a busszal meg a két trolival, ha megengednék ezeknek, hogy a sétányon át közlekedjenek. Akiknek csak térkép e táj, nem tudják, mennyit kell álldogálnia ennek a három járatnak, míg sikerül ráfordulniuk az Üllői útra, hogy ott max. 200m-t haladhassanak. Emiatt a várakozás miatt nem versenyképesek: leszáll inkább mindenki a 32-esek terén, ahol átszállunk 4/6-osra, ha a cél úgyis az, hogy az M3-asra szállhassunk. A Barossról pedig azért nem megy senki rögtön a Klinikák megállóhoz, mert az a negyed órás gyaloglás belvárosban szégyen. Koszorú utcán keresztül a Thaly K. úttól lehetne járatot indítani egészen a Dózsa Gy.+Váci útig, bármiféle kitérő nélkül, ha nem lennének a régi házak egymáshoz túl közel: szűkek az utcák sajnos, pedig valószínűleg sokan örülnének, ha nem kellene bemenni a körútig…

  1. PETRAN Zita – igen ez így van. A villamos kapcsán is az első ellenérv mindig az, hogy hol tudna kikanyaraodni? Egy rendszámfelismerő rendszerrel gond nélkül megoldható lenne az áthajtás. Nagyon furcsa a Klinikák metróállomás utasforgalma. Teljesen igazad van abban, hogy kevesen mennek a Baross utcáról a Szigonyon keresztül a metróhoz, pedig hatalmasat fejlődött a környék az elmúlt 2 évben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük