Gyorsítsuk fel a 28-as villamost

Az új évet kezdjük egy olyan javaslattal, ami nem mai , hiszen aki rendszeresen utazik a 28-as villamoson tudja, hogy a viszonylat vágányainak egy részére rá férne a felújítás, hiszen ha jól emlékszem legalább 10 éve araszolnak a villamosok az Orczy térnél a posta mellett,  a váltón.  A kínai piac átköltözött a Kőbányai út másik oldalára és a helyén komoly építkezés zajlik. Az iparvágányok egy részét szerencsére már felszámolták, de még hátr,a van a Kőbányai út teljes rendezése,  az Orczy tértől a  Mázsa térig.  Elengedhetetlen a felújítás részeként  a villamospálya áthelyezése a Kőbányai út közepére. Amennyiben ebbe bele vágunk, fontos a megállókiosztáson is változtatni.  Tudni kell, hogy az előző rendszerben (1989 előtt) a 28-as villamos főként a gyári munkások szállítására volt optimalizálva, ezért a megállói is  az egykori állami vállalatok közelében vannak. Elég csak a Ganz-ra, a MÁV járműjavítójára vagy a Sörgyárra, az Orion gyárra gondolni és ez teljesen nyilvánvalóvá válik.  A fent említett vonalszakaszon ma több megálló is elhagyható lenne, ezzel gyorsítva a 28/62-es villamost.  Nézzük meg a lenti  vázlatos  vonalképet és gondoljuk végig  megállók környékét. 

Mázsa utca  megálló a Kőbányai út fejlesztése kapcsán már az úttest közepére kerül. Innen könnyen elérhető a lakótelep illetve a pillanatnyilag még fejlesztési területként  üresen álló  egykori  Origo Center és a Mázsa plaza helye.  Itt a jelenlegi állás szerint egy sportuszoda és egy kosárlabdacsarnok épül, míg a másik területen a kínai negyed épít lakóparkot és gasztronómiai negyedet. Ennek a megállónak biztosítottnak tűnik az utasszáma.
A következő megálló ma az Egészségház  , innen nyílik közvetlen bejutási lehetőség a Népligetbe. Kőbánya új egészségháza már elkészült a  Maglódi úton. Pillanatnyilag COVID oltóközpontként működik.  Ebből adódóan a Kőbányai úti egészségház hamarosan bezár és jelentősen visszaesik majd  az utasforgalom ennél a megállónál.
Az Eiffel műhelyház a  következő megálló. Itt folyamatosan növekvő az utasforgalom, de megálló veszélyesen helyezkedik el. A kerítéstől nehezen látható az érkező villamos.  Én ezt a megállót  helyezném át . Mivel az előzetes hírek szerint a BKK középperonos megállóban  gondolkodik, így a peron egyik vége az Eiffelhez lenne közelebb, míg a másik vége a mai Egészségházhoz.  Kevesen tudják, de a Taraliget lakópark két nagyobb tömbje között is be lehet menni gyalogosan a Népligetbe, vagyis az új villamosmegálló mindkét kijáratánál nyílna lehetőség a város legnagyobb parkjának felkeresésére. Ezzel a megálló eltolással meg tudnánk takarítani egy megállót úgy, hogy az utasok nem veszítenének.

Aki gyakran utazik erre, az tudja, hogy a Könyves Kálmán körút és a Kőbányai út 31 megálló, főként a 9-es busz esetében nagyon közel esik egymáshoz, míg a Kőbányai út 21 és az Orczy tér megálló szintén közel van egymáshoz.  Ezért teljesen ésszerű lenne a két  fent említett megállót megszüntetni és a  távolságot megfelezve, figyelembe véve a jelenleg folyó munkálatokat  létrehozni egy új megállót. Mivel feltehetően középperonos  megállók létesülnek ezen a szakaszon is, így egy jól elhelyezett új megálló két kijárata kényelmes elérést biztosíthat.

Mint látható a fenti képen a  28-as villamos több vasútállomást érint majd pár éven belül, tehát egy jelentős vonalról van szó amely fejlesztése fontos lenne. A viszonylat  Maglódi úti szakaszát rendszeresen elönti az esővíz a nyári záporok után, amit meg kell oldani. Az egészségház elköltözik a Bajcsy-Zsilonszky Kórházba, így a vonal külső szakaszán is nagyobb utasforgalom várható. Miután kóházról és szakrendelőről van szó, így  fokozottan várható  nehezen mozgó idős utasok megjelenése ami indokolttá teszi a viszonylaton alacsonypadlós járművek közlekedtetését.
Természetesen nem szabad megfeledkezni a viszonylaton jelen lévő biztonsági és tisztaságni problémákról, amit orvosolni kell.

Forrás, Kép: Kozlekedes.org

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük