BKK- VÉGÁLLOMÁS

Tudom már sokszor volt  téma a végállomásra érkező villmos, megtévesztő kijelzője.  Mivel az ajtónyitás bemondásának automatizálása már megoldódott, így felvetem ismét. Konkrét példán  mutatnám be, hogy mi a gond .  A 62A villamos végállomása ma, Köbánya alsó vasútállomás. A BKK úgy gondolom, hogy mindig azt feltételezi, hogy a megállóban várakozó utas pontosan ismeri az adott megálló környékét , de tapasztalatom szerint ez egyáltalán nincs így. Sokan nem tudják, hogy úticéljuk felé induló jármű melyik irányba halad majd, ezért fontos a pontos tájékoztatásuk.

Ma a Kőbánya alsó vasútállomásra, Rákospalota , Zugló felől érkető 62A kijelzőjén nincs egységesítve, automatizálva a felirat megjelenítése. Ezt abból gondolom, hogy ahány járművezető, annyi megoldást használ. 

A Liget téri kettős villamosmegállóban mindig sok az utas, aki a villamosát keresi. Én úgy gondolom, hogy nagyon megtévesztő amikor a megállóba beálló villamos, ellenkező irányú végállomása jelenik meg a villamos homlok és oldalkijelzőin.  A helyismerettel nem rendelkező utas nem tudhatja, hogy  a Rákospalota MÁV telep felirattal a megállóba érkező villamos , csak a végállomási visszafogás után indul majd abba az irányba, ezért felszáll.  A végállomást a Liget térről nem látni, miből gondolná bárki, hogy a villamos  ebből a megállóból nem megy tovább?

Ésszerű jelezni már a megállóba érkező villamos kijelzőin, hogy a villamos nem megy tovább, kiáll a forgalomból.  Esetünkben a 62A villamos  a Szent László téri  megállójának elhagyása után viszonylatjelzőit törölhetné és a NEM SZÁLLÍT UTASOKAT feliratra cserélhetné. Ez egyértelművé teszi, hogy ne szálljon fel senki.
Prága ezt hasonló módon oldja meg. A végállomásra érkezés előtt a NE SZÁLLJON FEL feliratot jeleníti meg (fenti kép).

A végállomáson az ajtónyitást  követően  célszerű lenne automatizálva bemondani, hogy  Végállomás , kérjük ne szálljanak fel a járműre ! A megállóban várakozók nem mindig hallják a végállomási , járműfedélzeti hangbemondást. Ahol  megoldható a külső hagyszórókon történő lejátszás, ott ezt a szövehet azokon keresztül volna célszerű bemondani.

Végállomás! Kérjük ne szálljon fel a járműre.
A jármű kiáll a forgalomból, kérjük ne szálljon fel.

A teljes bemondásra  a Szent László tértől ezt javasolnám automatizálva használni, az utasok megfelelő tájékoztatására:

SzentLászló tér — A következő megálló: Kőbánya alsó vasútállomás , Végállomás! — Kőbánya alsó vasútállomás, Végállomás! Köszönjük, hogy a közösségi közlekedést választották! — Kérjük ne szálljanak fel, mert a jármű kiáll a forgalomból ! — Kérjük ne szálljanak fel!!

Mi a ti véleményetek?

2 hozzászólás a következőhöz: “BKK- VÉGÁLLOMÁS

  1. A Futárban – elvileg – kellene ilyen lehetőségnek lennie, hogy kiírja, hogy Végállomás, mert Berlinben ugyanez működik és ott a végállomásra ,,Bus endet hier” (azaz végállomás) felirattal érkeznek a buszok. Tehát biztos megoldható, csak megint lusták…. 🙁

    1. Mestyán Gábor Teljesen biztos, hogy informatikai oldalról megoldható, kérdés mindig a szándék.
      Azt hogy az ajtók a bal oldalon nyílnak kb 4 év után sikerült automatizálni. Előtte elvetették mert felesleges, majd volt olyan válasz is, hogy nem kivitelezhető. Végül egyszercsak az oldalváltas előtt elkezdte bemondani pl a 3-as villamos. Ezen a vonalon ez nagyon hasznos, hiszen csak 2 ilyen (középperonos) megálló van a vonalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük